Передплата 2024 «Добрий господар»

Тепер свиней на фестивалі не ріжуть

У закарпатському селі Геча відбувся XV Міжнародний фестиваль гентешів

Востаннє на такому смачному фестивалі я була сім років тому. Чому смачному? Бо тільки у селі Геча, що на Закарпатті, в останні вихідні січня проводять фестиваль гентешів (походження слова угорське, перекладається як різники свиней) і при вас готують ковбаски, шашличок, рульку, шкварочки та інші смаколики зі свиней, які ще кілька годин перед цим «квікали».

Фестиваль популярний серед закарпатців, які їдуть сюди скуштувати ексклюзивні страви, туристів та місцевих угорців, які змагаються за звання найкращого гентеша краю. Фестиваль має назву «Діснотор» (“дісно” – свиня, “тор” – поминки). Його мета – підтримати традиційну професію гентешів, що зникає в ХХI столітті.

Щоправда, після гучного резонансу з протестами зоозахисників свиней на фестивалі перед камерами вже не ріжуть, як це ще було кілька років тому, а лише демонструють вправність у приготуванні страв зі свіжого м'яса.

Фото зі сайту Zakarpattуa.net
Фото зі сайту Zakarpattуa.net

Цьогоріч відбувся ювілейний, ХV фестиваль. І знову у тому ж селі, де його і започаткували – у Гечі. Селі, де з тисячі жителів — 98 відсотків етнічні угорці. І якщо у Береговому таблички на будинках двома мовами — угорською і українською, то у Гечі вивісок українською мовою не знайдете, усі - угорською.

Торік, на жаль, фестиваль через пандемію довелося скасувати, а цього року, також мало не до останнього сумнівалися у доцільності його проведення. Але ризикнули. І якщо у попередні роки участь у фесті брали хорвати, серби, македонці, то цьогоріч десять команд були представлені ґаздами із Закарпаття і дві команди – з Угорщини. Хоча людей на фесті було й небагато, очевидно, через значне поширення коронавірусу в області, але добре, що він відбувся, таким чином угорська меншина підтримує один із найкращих фестивалів регіону.

Фото зі сайту Zakarpattуa.net
Фото зі сайту Zakarpattуa.net

У тому, що у Берегівському районі зі звичайного різання свиней зробили фестиваль, на який з’їжджається щороку багато туристів, чимала заслуга голови села Андрія Мештера, який «на посту» вже 16 років. Спочатку пана Андрія було обрано головою Гечівської сільської ради, а тепер він посідає ту ж саму посаду тільки з іншою назвою. Гечівці вкотре обрали пана Мештера головою села!

- Тепер свиней на фестивалі не ріжуть – учасники привозять власні тушки зі собою, - розповів в ексклюзивному коментарі журналістці «ВЗ» голова села Андрій Мештер. - Ми проводимо цей фестиваль для того, щоб не лише туристи, а й наші діти знали про те, які страви зі свинини готували наші предки. Переможцям цього року вручали кошики із найсмачнішою продукцією. Комісія визначала, у кого найкраща шинка, ковбаса, гурка, пікніця, то переможці отримали найсмачнішу і найякіснішу продукцію.

Читайте також: Замість свиней їдять... крокодилів

Схожі новини