Хоча за вікном зима, а в Остапенків – завжди весна
Подружжя рік тому створило міську міні-ферму мікрогріну Go green
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/451297/mikrohrin.jpg)
«Тепер люди дбають про своє здоров’я. Тому наша сім’я переконана, що немає нічого кориснішого, ніж вирощена власноруч зелень», – розповідає львів’янка Анастасія Остапенко, яка разом із чоловіком Андрієм плекає маленькі паростки.
Подружжя рік тому створило міську міні-ферму мікрогріну Go green. Для цього винаймає приміщення площею близько 50 кв. м, де встановлено спеціальні стелажі з контейнерами. Поки що не всі вони заповнені, але поступово кількість порожніх ємкостей меншає. Наразі тут тягнуться до світла пагінці гороху, соняшнику, гірчиці, редиски зеленої, фіолетової, крес-салату, руколи, броколі, цибулі, кольрабі фіолетової, кінзи, люцерни тощо.
Ідея виникнення такої структури належить Андрієві, котрий має досвід роботи у сільському господарстві Англії, де перебував 15 років. Окрім того, він понад 18 років є вегетаріанцем: виключив зі свого раціону м’ясо – споживає лише рослинну їжу.
«Відомо, що мікрозелень містить у 5-40 разів більше поживних речовин, ніж її дорослі аналоги. Тож, аби наситити організм, вистачить значно менше паростків», – каже чоловік.
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/01/mikrohrin2.png)
В Остапенків склався чіткий розподіл праці: Андрій вирощує продукцію, а дружина займається менеджментом.
«Мікрозелені необхідні певні умови, адже сіянці розміщені дуже густо. Слід дотримуватися режиму поливу та освітлення (упродовж 17 годин на добу).
Використовуємо три типи субстрату: кокосовий, лляні килимки та агровату. Підбираємо його залежно до потреб рослин», – зазначає господар.
Анастасія доповнює: «Серед моїх друзів є багато тих, хто вміє готувати з паростків усілякі смаколики. Для них маємо свіженьку хрумку зелень, виплекану з необробленого насіння без жодних підживлень. Мікрогрін підкреслить смак страв і додасть вишуканості. Крім того, він використовується під час приготування канапок, супів, салатів, м’ясних та рибних страв».
За словами ентузіастів, згадана їжа справді незамінна в раціоні. Тому рекомендують її усім.
«Якщо ви ще не куштували мікрозелені, то варто розпочати з паростків гороху – ніжних, солодкуватих, що смаком нагадують молодий горошок. Вони гарно виглядають при подачі, підходять до будь-яких страв, дуже подобаються дітям», – радить Анастасія. А ще пропонує спробувати пагінці редиски – свіжі, соковиті, котрі пахнуть весною. Масивні зелені листочки і кольорові ніжки роблять їх універсальною окрасою столу.
Людям, які цікавляться здоровим харчуванням, Остапенки пропонують набір для вирощування вдома.
На завершення Анастасія додає: «Ми весь час перебуваємо в процесі: навчання, пошуку насіння, експериментів. І дуже радіємо, що знайшли справу до душі!».
Читайте також: Молочна ферма у... місті