Передплата 2024 «Добра кухня»

Хоча за вікном зима, а в Остапенків – завжди весна

Подружжя рік тому створило міську міні-ферму мікрогріну Go green

«Тепер люди дбають про своє здоров’я. Тому наша сім’я переконана, що не­має нічого кориснішого, ніж вирощена власноруч зелень», – розповідає львів’янка Анастасія Остапенко, яка разом із чоловіком Андрієм плекає маленькі паростки.

Подружжя рік тому створило міську міні-ферму мікрогріну Go green. Для цього винаймає приміщення площею близь­ко 50 кв. м, де встановлено спеціальні стелажі з контей­нерами. Поки що не всі вони заповнені, але поступово кількість порожніх ємкостей меншає. Наразі тут тягнуть­ся до світла пагінці гороху, соняшнику, гірчиці, редиски зеленої, фіолетової, крес-салату, руколи, броколі, ци­булі, кольрабі фіолетової, кінзи, люцерни тощо.

Ідея виникнення такої структури належить Андріє­ві, котрий має досвід роботи у сільському господарстві Англії, де перебував 15 років. Окрім того, він понад 18 років є вегетаріанцем: виключив зі свого раціону м’ясо – спожи­ває лише рослинну їжу.

«Відомо, що мікрозелень містить у 5-40 разів більше поживних речовин, ніж її до­рослі аналоги. Тож, аби на­ситити організм, вистачить значно менше паростків», – каже чоловік.

Фото зі сімейного архіву родини Остапенків
Фото зі сімейного архіву родини Остапенків

В Остапенків склався чіт­кий розподіл праці: Андрій вирощує продукцію, а дру­жина займається менедж­ментом.

«Мікрозелені необхідні певні умови, адже сіянці роз­міщені дуже густо. Слід до­тримуватися режиму поливу та освітлення (упродовж 17 годин на добу).

Використовуємо три типи субстрату: кокосовий, лляні килимки та агровату. Підбира­ємо його залежно до потреб рослин», – зазначає господар.

Анастасія доповнює: «Серед моїх друзів є багато тих, хто вміє готувати з па­ростків усілякі смаколики. Для них маємо свіженьку хрумку зелень, виплекану з необробленого насіння без жодних підживлень. Мікро­грін підкреслить смак страв і додасть вишуканості. Крім того, він використовується під час приготування кана­пок, супів, салатів, м’ясних та рибних страв».

За словами ентузіастів, згадана їжа справді незамін­на в раціоні. Тому рекомен­дують її усім.

«Якщо ви ще не куштували мікрозелені, то варто розпо­чати з паростків гороху – ніж­них, солодкуватих, що смаком нагадують молодий горошок. Вони гарно виглядають при подачі, підходять до будь-яких страв, дуже подобаються ді­тям», – радить Анастасія. А ще пропонує спробувати пагінці редиски – свіжі, соковиті, ко­трі пахнуть весною. Масивні зелені листочки і кольорові ніжки роблять їх універсаль­ною окрасою столу.

Людям, які цікавлять­ся здоровим харчуванням, Остапенки пропонують набір для вирощування вдома.

На завершення Анастасія додає: «Ми весь час перебу­ваємо в процесі: навчання, пошуку насіння, експери­ментів. І дуже радіємо, що знайшли справу до душі!».

Читайте також: Молочна ферма у... місті

Схожі новини