Передплата 2024 «Добра кухня»

«У моїх роботах жодної крапельки клею немає»

Наталія Василенко вишиває унікальні картини атласними стрічками

Киянка Наталія Василенко за освітою економіст. Тож багато років віддала улюбленій, як колись вважала, роботі. Однак під час пандемії з улюбленої роботи довелося звільнитися. Не думала, не гадала пані Наталія, що її хобі – вишивання атласними стрічками — стане сенсом життя.

Наталія Василенко
Наталія Василенко

А все почалося з банального. Чотири роки тому внучці на 8 Березня подарувала набір для рукоділля. У цьому наборі була торбинка, яку потрібно було вишити стрічками та бісером.

До цього моменту пані Наталя не вишивала ні стрічками, ні нитками, ні бісером. Тож, щоб розшити подарунок, вчилися з онучкою це робити разом.

Ця робота настільки захопила пані Наталю, що вона купила ще чотири набори, але вже з іншими малюнками, і вишила їх на одному диханні. А потім подарувала ці сумки рідним і близьким.

Далі пані Наталю вже не влаштовувало працювати із заготовками, і жінка почала створювати свій дизайн. Так народилася перша картина, яку «одягнула» у рамку, і дала їй повноцінне життя. А потім були курси з вишивки шовковою стрічкою.

- Тобто, ви не клеїте стрічку, а саме вишиваєте? Де ж взяти голку з таким великим «вушком»?

- Усе продається у спеціалізованих магазинах. Так, не застосовую клею. Стрічки розфарбовую у ті кольори, які подобаються мені і які мені потрібні для тієї чи іншої картини. Попри те, що не маю художньої освіти, непогано малюю, вмію підібрати колір – і це вміння мені знадобилося у теперішній роботі, від якої отримую задоволення. Знаєте, до цього вміння додалися ще й знання, які отримала на курсах флористики з фарфору. Там вчили робити квіточку, пелюсточку, чашечки, листочки – усе має бути правильної форми. Мені це було потрібно, щоб у своїй уяві зробити квітку зі стрічок. Коли я уявляю цю квітку, тоді вона у мене і виходить, наче справжня. За останні два роки з’явилися картини. Бо до цього я ніколи нічого не вишивала. Не вміла цього робити та й бажання ніби не мала (сміється. – Г.Я.).

- Як довго працюєте над однією картиною?

- Усе залежить від складності роботи. Працюю в середньому по пів дня, і за 7-8 днів картина готова. Найдовше робила іриси – два тижні. Там дуже багато процесів, це картина аплікаційна.

- Що це означає?

- Аплікація – це не приклеєна стрічка. У вишивці є такий момент: якщо ти протикаєш голкою зі стрічкою тканину і закріплюєш її з іншого боку, це вже вишивка, бо голка пройшла наскрізь. У моїх роботах жодної крапельки клею немає! А стрічки, які купую, фарбую лише акриловими фарбами для тканин, бо такі фарби захищають стрічку від вицвітання, вологи, їх навіть можна прати. У мене є лише одна робота під склом, інші не хочу брати під скло, бо втрачається ефект 3D. До моїх квітів можна доторкнутися руками, вони, наче випадають з рамки. Іноді складається враження, що вишитий букет можна взяти руками і переставити в іншу вазу.

- Яка ваша робота має найбільші розміри?

- Без рамки 40х50. Але здебільшого мої роботи всі однакові – 30х40 сантиметрів.

- Дорого ціните свої картини?

- Від 1500 до 2500 гривень.

Читайте також: «Євангеліє від Матвія я вишивала два роки однією голкою!»

Схожі новини