Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Євангеліє від Матвія я вишивала два роки однією голкою!»

Рукотворна книга Олени Медведєвої з Рівного на 60 сторінок визнана найбільшою у світі

Рукотворне Євангеліє від Матвія рівненської майстрині Олени Медведєвої визнали найбільшою вишиваною книгою у світі. Цю книгу пані Олена вишивала два роки. Рукотворна книга налічує 60 сторінок і важить 9 кілограмів 400 грамів. Рекордне Євангеліє перебуває в Літературному музеї Уласа Самчука. Там, власне, можна побачити і всі інші креативні книги майстрині Олени Медведєвої. Про це пані Олена розповіла журналістці «ВЗ».

- Євангеліє від Матвія – не перша книга, яку я вишила. Перед цією книгою був вишиваний «Кобзар» Тараса Шевченка, дата видання якого 1840 рік. Його я зробила у 2013 році. «Кобзар» заважив на три з половиною кілограми, у ньому 48 сторінок, на яких вишиті усі твори поета без скорочення, які були у першому «Кобзарі», - а це вісім творів. Ми з Анною Тимошок – художнім і технічним редактором цієї книги ще додали шість малярських робіт Тараса Шевченка, які він написав у той період, коли й творив свій перший «Кобзар». Тут і «Катерина», і «Циганка-ворожка»…

Спершу було вишито «Кобзар», згодом поезії Івана Франка. Ця книга, до речі, була і в Музеї Франка, і в університеті імені Івана Франка. А ще паралельно я вишивала мініатюри… Ну, а вже тепер дійшла черга і до Євангеліє.

- То у вас вишивана українська поезія…

- Так, а до поезії були дитячі книги. Воно якось так крокувало все, ось це мистецтво вишиваних книг, ця ниткографіка художня, і поступово – крок за кроком, сходинка за сходинкою. Спочатку створювала дитячі вишивані казки. Мала на меті створити бібліотеку дитячих вишиваних казок. А далі створювала бісерні книги, згодом – вив’язані спицями, мережані і бурштинові… І лише після того, набувши досвіду, з Анною Тимошок взялися за «Кобзар». А Євангеліє я вишивала сама всі тексти. До речі усі тексти вишиті однією голкою! У другому рекорді зазначено, що понад пів мільйона літер і знаків, не рахуючи хрестиків, є 540542.

- Коли і як народилася ідея вишивати книги?

- Був задум створити недруковану книгу. Бо друкованих у нас не бракує, і тішуся, що їх є багато. Бо я багато читаю, спеціально їжджу на Форум видавців до Львова і купую там багато цікавих новинок. А мені захотілося поєднати українське слово і українське мистецтво у чомусь одному. У першій моїй книзі вишитими були лише ілюстрації, а тести були друкованими. А згодом зрозуміла, що можна вишивати й тексти, бо кожна літера добре читається. Свою першу книжку вишила понад 10 років тому.

- Може, маєте спеціальну освіту?

- Не маю. За першою освітою я – юрист, за другою – журналіст. Дуже важливо знати українську мову при вишиванні книг, бо щоразу, коли тексти усі вишиті, сторінки випрані і випрасувані, обов’язковим пунктом є їх прочитання «на чисто». І якщо десь там закралася помилка, тоді цілу сторінку доведеться «перевишити».

- Хто допомагає вам у вичитуванні текстів?

- Мій дорослий син Андрій Медведєв. До речі, з його творів все й розпочалося. Перші казки, які він написав, я вишивала і вив’язувала спицями.

- Мабуть, у вас вдома і серветки вишивані, і доріжки?

- Ні! Я вишиваю лише тексти! Маю вишивані ялинкові іграшки, вишиваний годинник на стіні, а серветок і доріжок нема.

Читайте також: «Найдорожчий черевичок – з муранського скла. Купила його з доньками у Венеції»

Схожі новини