Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Найдорожчий черевичок – з муранського скла. Купила його з доньками у Венеції»

У Нелі Рибак з Вінниччини – 8252 сувенірних експонатів у вигляді взуття

Колекція декоративно-сувенірного взуття, яку протягом 15 років, колекціонує Неля Рибак з Хмільника, що у Вінницькій області, потрапила до рекордів України! Про це повідомила Лана Вєтрова, яка разом з командою реєструвала рекорд.

На цій чудовій новорічній ялинці майже 300 мініатюрних черевичків. І навіть новорічна гірлянда на ній у вигляді маленьких черевичків.
На цій чудовій новорічній ялинці майже 300 мініатюрних черевичків. І навіть новорічна гірлянда на ній у вигляді маленьких черевичків.

В експозиції – 8252 експонати із 75 країн світу. Колекціонерка відкрила у рідному місті музей «Черевичок». Раніше усі сувеніри зберігала вдома. Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з Нелею Рибак.

«У 2009 році подружка привезла для мене подарунок з Нідерландів – два порцелянових черевичка-брелка. Я їх поклала в машині. Наступного року привезла шкіряні сувенірні черевички з Австрії… Так з’явилась ідея їх збирати. Раніше я усі експонати зберігала вдома. Родина запропонувала відкрити музей, - веде далі пані Неля.- Він складається із шести залів, це 500 кв.м. Квиток у музей коштуватиме 50 грн. Хто прийде з черевичком – вхід безкоштовний!».

Жінка розповідає, що має і справжнє взуття у колекції, але не збиратиме його у перспективі. Найкращі сувеніри-черевички, з її слів, виготовляє Німеччина, Італія, Нідерланди, Бельгія, Франція. Також у колекції є чимало сувенірів ручної роботи українських майстрів.

«Є у моїй колекції черевички з кістяного фарфору, який світиться. А є з фаянсу, дерева, кераміки, скла, різних металів, кришталю, шкіри, тканини, рогози, пластику, воску, гуми та багато чого іншого. Та найдорожчий черевичок – з муранського скла, - каже пані Неля. - Я його купила разом з доньками у Венеції. Чимало експонатів мені подарували, іншу частину купувала на американських сайтах, або на ринках у різних містах.

Не маю улюбленого черевичка, а ось чоловік пишається, що у нашій колекції є ковбойський черевичок-чеканка, його виготовив майстер з Черкаської області. Ще один оригінальний екземпляр ручної роботи він купив у Карпатах – гуцульський чобіт, з нагайкою та кинджалом. Його висота – близько 28 см».

Цікавлюся у колекціонерки, чи має вироби зі Львова? «Багато, - усміхається пані Неля. – Внук подарував синьо-жовті кеди (ручної роботи), купив їх у центрі Львова. Маю гуцульські постоли. У мене є друзі в Стрию та Самборі, які теж поповнювали мою колекцію. Ще багато подарунків я отримала з Коломиї…».

Неля Рибак зізнається, що свої черевички не продає, а ось помінятись з колегами може. До речі, колекціонерів декоративного взуття в Україні не бракує. Любить жінка і дарувати черевички. Має знайому колекціонерку у Німеччині (у неї понад 2 тисячі екземплярів). Торік надіслала їй на День народження штук зо п’ять сувенірного взуття.

Читайте також: Грошова ялинка з-під Одеси — у Книзі рекордів!

Схожі новини