Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Кожен митець хоче, щоб його побачили, відчули і зрозуміли»

24-й Осінній салон «Високий Замок» роздав митцям нагороди

Місяць у Львівському Палаці мистецтв тривало свято – 24-й Осінній салон «Високий Замок» був відкритим для шанувальників мистецтва. Творами вже іменитих та ще зовсім юних художників і скульпторів мали нагоду насолодитися гості міста та львів’яни. А 10 грудня Салон «Високий Замок» підвів рису під річними «обжинками», і кращим з кращих вручили дипломи за перші, другі і треті місця. А переможців цьогоріч виявилося справді багато – аж 35 зі 180 учасників! І це свідчить про те, що митці в Україні мають що показати!

Суперечки в кулуарах...
Суперечки в кулуарах...

Мета щорічної виставки-конкурсу — популяризація сучасного українського мистецтва. Свої твори представили митці з України та з-за кордону, серед яких є не лише відомі, а й зовсім нові імена. Осінній cалон «Високий Замок», незмінним інформаційним партнером якого є газета «Високий Замок», — це також платформа для творчої співпраці, обміну досвідом, думками між митцями та глядачами.

Фото автора
Фото автора

- Довго обирали переможців? Чи до останнього не знали, кому віддати першість вибрали аж 35 осіб?

- Спочатку ми обговорювали на художній раді Спілки художників, - розповів журналістці «ВЗ» під час закриття Осіннього салону голова Спілки художників Ігор Гавришкевич. - З головним художником Палацу мистецтв Орестом Скопом у два тури розглядали роботи. Спочатку в електронній версії, а потім – на живо. Так, було непросто, бо є багато майже рівних, модернових творів, де визначити, який твір кращий, а який може поступатися тому кращому – не так легко. Є твори дуже високого професійного рівня, співставляти їх доводиться з творами художників, які, можливо, не мають вищої освіти. І цього разу ми таким дозволили.

Поетеса Марія Людкевич (справа) за горнятком кави з друзями після нагородження.
Поетеса Марія Людкевич (справа) за горнятком кави з друзями після нагородження.

- Тому і присудили по кілька перших, других і третіх місць?

- Довелося так зробити, бо неможливо було не відзначити талановитих. Дипломи за перше місце цього разу отримало 9 митців. Але були ще й дипломи за прекрасну організацію. Люди, які вклали свої зусилля в оформлення експозиції, заслуговують особливої поваги високих слів вдячності. Бо іноді може бути дуже хороший твір, але якщо йому не надати відповідного середовища, він не зазвучить на усі 100 відсотків. Тому такі речі треба враховувати при експозиції. На щастя, Львів має дуже талановиту людину у такому плані – це Орест Скоп.

Однією з переможців 24-го Осіннього салону «Високий Замок» стала художниця Леся Криворучко-Котюк. Її робота «Ізольда Поліфонізм» була оцінена вимогливим журі дипломом ІІ ступеня.

Художниця Леся Криворучко-Котюк.
Художниця Леся Криворучко-Котюк.

- Пані Лесю, чому присвячена ваша «Ізольда Поліфонізм»?

- Моя «Ізольда Поліфонізм» - моя глибоко душевна, винесене всією гамою того, що я зараз переживаю і як особистість, і як митець, - каже пані Леся. - Мені ця робота дуже дорога тим, що написана під знаком 150-річчя від дня народження великої Лесі Українки. Мене колись тато назвав на честь Лесі Українки. Леся Українка написала чудову поему «Ізольда Білорука». Всім раджу, хто, можливо, призабув цю поему, ще раз насолодитися тією глибиною, тою легкістю філософської глибини, тим шармом такого натхнення, який росте з глибини нашої українськості, нашої глибинної суті. Чому «поліфонізм»? Це зовсім не музичний термін, а філософський, який означає вплетення величезної бази смислів, переживань. Звідси Ізольда, яка знайшла Лесю і Леся, яка знайшла Ізольду. Цей зв’язок, цю жіночність не можна було оминути і мені.

- Ви берете участь в Осінньому салоні не вперше. Це ваша перша нагорода?

- Десять років подаю свої роботи на цю чудову виставку-конкурс. Мої п’ять полотен у різні роки отримали високі нагороди в Осінньому салоні. Тож у мене є маленький досвід великої радості пережиття. Кожен митець хоче, щоб його побачили, відчули і зрозуміли. Я також до таких належу.

Читайте також: Ікона Богоматері Заступниці охоронятиме тепер «Академіка Вернадського»

Схожі новини