Передплата 2024 «Добрий господар»

Ікона Богоматері Заступниці охоронятиме тепер «Академіка Вернадського»

Написав її український художник Левко Скоп

Цього тижня в Дрогобичі побувала делегація українських полярників з арктичної станції «Академік Вернадський». Проведення наукових досліджень та спостережень на шостому континенті – головне призначення наших відряджених на край світу співвітчизників, які упродовж року у суворих умовах мужньо виконують свою дослідницьку місію. Як вони там, за 16 тис. кілометрів від рідного дому, живуть? З якими викликами щодня зустрічаються? Довідатись про це спробували в розмові з учасником шести арктичних експедицій, вченим-фізиком Юрієм Отрубою.

Українська станція, як пояснює наш співрозмовник, базується на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови. Будучи системою з автономною інфраструктурою, власне функціонування забезпечує упродовж цілого року.

Зазвичай, як стверджує Юрій Отруба, тут працюють 11-13 полярників. До 1996 року станція належала британцям, і називалась вона «Фарадей». Україні дісталась задарма: Великобританія подарувала її нам. Як наслідок, ми потрапили до складу тих 30 країн світу, які мають тут свої наукові «колонії». Цікаво, що ще на початку досліджень, які 25 років тому почали проводитись під українським прапором, до складу колективу станції був зарахований колишній дрогобичанин, науковець-геодезист Ігор Савчин. Він став першим, але не єдиним представником міста Юрія Дрогобича в Арктиці.

Сьогодні у складі 26-ої експедиції там перебуває інший дрогобичанин, колишній випускник Дрогобицького нафтового коледжу Олександр Книжатко. Наш краянин, за словами викладачів коледжу, де він навчався, завжди про це мріяв. Як, зрештою, й інші члени унікального арктичного колективу. Дрогобичани мали змогу не тільки почути цікаву розповідь пана Юрія, а й ознайомитись із матеріалами привезеної ним фотовиставки «Україна в Антарктиді: історія відважних». Від деяких фотографій аж дух захоплює. Сьогоднішнє життя на станції помітно відрізняється від того, яким воно було 25 років тому. Працюється, якщо лише даєш собі раду із психологічним тиском, набагато легше. Пояснення просте: інтернет! Завдяки всесвітній мережі учасники експедиції мають змогу комунікувати через соціальні мережі з усім світом. Не відчувається більше, не дається так сильно взнаки фізична відірваність від сім’ї та друзів. Звісно, що беруть на станцію не кожного. Кандидатів «просіюють», вони проходять складний відбір. Значення має тест на психологічну сумісність.

Останні приготування до чергової поїздки на станції, яка відбудеться на початку наступного року, завершуються в Одесі. До «Академіка Вернадського» члени чергової, 27-ої полярної експедиції, попливуть на криголамі «Ноосфера». У Дрогобичі Юрій Отруба, де йому організували багато цікавих екскурсій, скрізь був бажаним, дорогим гостем. Мав нагоду побачити, як видобувається сіль на одному із найстаріших підприємств Європи – Дрогобицькому солевиварювальному підприємстві. Побував у цехах підприємства «Українські медовари», де виробляють зцілюючі, «зігрівальні», зокрема й для роботи в полярних умовах, напої. Приємно вражений, розчулений гість у майбутньому пообіцяв знову приїхати до Дрогобича. Але не сам, а у більш представницькому товаристві колег-полярників. Вінцем же теперішнього перебування стало знайомство з міською святинею – церквою Святого Юра, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО, та ікона Богородиці Заступниці, отримана у дарунок.

Фото з сайту Дрогобицької міської ради
Фото з сайту Дрогобицької міської ради

Написав її знаний український художник Левко Скоп. Як стверджує сам автор, ікона збережеться назавжди: написана на старій, 300 – літній, дошці з церкви Святого Юра. На початку наступного року подарунок доставлять до каплички на станцію «Академік Вернадський». Там він і зберігатиметься.

Іван Тихий, Олексій Дорофтей

Читайте також: «До нас у гості часто приходили пінгвіни» (ВІДЕО)

Схожі новини