Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перцеві заготовки

Для заготівлі годиться зелений перець, червоний, жовтий – під власні уподобання і можливості

Заготівля перцю на зиму — кращий спосіб забезпечити смачне, ароматне і вітамінне харчування в холодну пору року. Можна заготовлювати перець на зиму в банках, можна заморозити і навіть заквасити в бочці. Для заготівлі годиться зелений перець, червоний, жовтий — під власні уподобання і можливості. Рецептів вистачить на всіх — вибирайте!

Консервований з медом

Маринад для 6 кг перцю: 2 лі­три води, 2 ст. ложки солі з гір­кою, 2 ст. ложки меду, 1 склянка цукру, 1 склянка оцту 6%, 1,5 склянки рафінованої соняшнико­вої олії, 2 головки часнику, гіркий і духмяний перець горошком, бу­тони гвоздики, лаврове листя.

Перці помити. Скуштувати на смак, щоб не був гіркий. Кожен пер­чик вичистити, розрізати на 4 части­ни. У каструлі змішати всі складові маринаду і прокип’ятити 3 хв. Зняти піну. Часточки перцю покласти в га­рячий маринад і кип’ятити 10 хв. На дно простерилізованих банок по­класти по 2−3 зубчики часнику (мож­на розрізати навпіл), по 3 горошини гіркого і духмяного перцю, 2 лаврові листочки і по 2−3 бутончики гвозди­ки. Перець вкласти в банки, акуратно утрамбовуючи. Залити маринадом (стежте, щоб бульбашки повітря не залишалися між скибочками перцю). Закрити кришками. Банки перевер­нути, накрити до охолодження.

З яблуками

1 кг болгарського перцю, 1 кг кислих яблук, 1,5 л води, 100 мл оцту 9%, 230 г цукру.

У воду влити оцет і додати цу­кор, закип’ятити.

Перець розрізати на невеликі пластини, попередньо очистивши від плодоніжки і насіння. Яблука розрізати на четвертинки, вийняти насіннєву коробку.

Порціями бланшувати перець, буквально 1−2 хв, щоб не став дуже м’яким.

Викласти у простерилізовані банки (1 літрову і 2 півлітрові) час­тину перцю.

Також бланшувати яблука пар­тіями, по 2−3 хв. Яблука викласти у банки другим шаром. Третім ша­ром знову викласти болгарський перець.

Залити перець з яблуками ма­ринадом, в якому їх бланшували.

Закрити банки кришками, дати заготівлі охолонути і перенести ба­ночки в льох для зберігання.

Фарширований капустою

20−25 болгарських перців, 350−400 г білокачанної капус­ти, 6 горошин чорного перцю, 0,5 склянки цукру, 1,5 ст. ложки солі, 125 мл оцту 9%, 2−3 лавро­ві листки, 1 літр води.

Перець очистити від насіння, зрізавши верхню частину. Добре промити. Опустити перець у ки­плячу воду і бланшувати 10 хв. Ви­йняти з води і остудити. Наповнити перець нашаткованою капустою. Банки вимити і простерилізувати. Перець викласти в банки «стоячи».

Закип’ятити воду, додати цукор, сіль, перець горошок і лаврове лис­тя, влити оцет. Довести до кипіння і залити перець цим маринадом. Стерилізувати банки з перцем 15−20 хв з того моменту, як вода в кастру­лі почне кипіти. Вогонь знизити до мінімуму. Банки вийняти з каструлі і закрити, перевернути і накрити до повного охолодження. Якщо перець вкладено у банки не щільно, то пе­ревертати не потрібно.

Фарширований баклажанами

1 кг болгарського перцю, 1 кг баклажанів, 30 г зелені пе­трушки, 1 гострий перець чилі, 8 зубчиків часнику, 10 горошин духмяного перцю, 6 ст. ложок олії — для обсмажування.

Маринад: 800 мл води, 100 мл олії, 100 мл оцту 9%, 3 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка солі.

Перці, зелень і баклажани поми­ти, часник почистити. Простерилі­зувати 2 літрові банки і кришки.

Баклажани нарізати на тонкі по­здовжні скибочки. У пательні розі­гріти олію і обсмажити з двох боків скибочки баклажана. У чашу блен­дера викласти всю зелень, часник і нарізаний перець чилі без насіння. Запустити блендер на 60 секунд, подрібнюючи інґредієнти.

На кожен обсмажений слайс баклажана викласти ложку гострої суміші і розподілити рівномірно по всій поверхні. Скачати рулетиками.

Очистити болгарський перець від насіння, сполоснути. У каструлі довести 1−1,5 літра води і викласти перці у киплячу воду на 2 хв. Кожен перець заповнити рулетиками ба­клажанів, по 3−4 рулетики, зале­жить від розмірів перців.

Маринад. У сотейнику змішати воду, цукор, олію, довес­ти до кипіння, влити оцет, че­рез 3 хв сотейник зняти з плити. У простерилізовані банки поклас­ти горошини духмяного перцю, вкласти по 3−4 фаршировані пер­ці. Залити маринадом, прикрити кришками, стерилізувати 20 хв.

Закрити банки з перцями, пе­ревернути догори дном, накрити ковдрою, залишити в такому поло­женні на ніч.

Лечо

1,2 кг болгарського перцю, 2 кг помідорів, 4 зубчики часнику, 1 гострий перець, 0,5 пучка ба­зиліку, 1 ст. ложка олії, 6 ст. ло­жок цукру, 2 ч. ложки солі, 2 ст. ложки оцту 6%.

Помідори розрізати начетверо, перекласти в блендер (або соко­вижималку). Подрібнити помідори разом з базиліком на однорідну масу. Протерти через сито, насіння викинути. Варити томатний сік 15 хв, постійно знімати піну. Перець почистити, нарізати на чотири час­тини або невеликими кубиками.

Додати перець у томатний сік, варити 10 хв. Додати пекучий пе­рець, вичавлений часник, сіль, цу­кор, оцет і олію. Перемішати дуже акуратно, щоб не поламати шма­точки перцю, варити 3−5 хв. Роз­класти перець у простерилізовані банки, залити соком аж під кришку, закрити. Банки перевернути криш­кою донизу, накрити чимось те­плим до охолодження. Зберігати в прохолодному темному місці.

Аджика сира

1 кг червоного болгарського перцю, 100 г часнику, 2−3 гострі перці, 50 мл яблучного оцту, 1 ст. ложка солі, 4 ст. ложки цукру.

Розрізати перці навпіл, очисти­ти. Зважити, щоб був 1 кг.

Гострий перець можна викорис­товувати з насінням, відрізавши хвостики. Також очистити часник. Усі овочі подрібнити у блендері, краще порціями. Потім всю масу перекласти в миску, додати цукор і сіль, влити оцет. Залишити миску з аджикою на столі на 20−30 хв.

Наповнити сирою аджикою сухі простерилізовані банки. Закрити прокип’яченими і сухими кришка­ми. Поставити в холодильник на зберігання.

Читайте також: Огірочки — гарбузові сини й дочки

Схожі новини