Передплата 2024 «Добрий господар»

Одне яблуко в день – від семи хвороб

Захищають від раку, хвороб серця і судин, старіння

19 серпня православні християни відзначають одне з дванадцяти найбільших свят — Преображення Господнє, це свято ще називають Яблучним Спасом. Згідно з повір’ям, з цього дня можна починати їсти яблука нового врожаю, також прийнято пригощати яблуками жебраків і починати збір врожаю яблук, робити заготовки на зиму.

У народі це свято пов’язане з урожаєм. Ще в дохристи­янських віруваннях люди відзначали дату в календарі і влаштовували урочистості. Була традиція — освячувати в церк­ві не лише фрукти, а й лікуваль­не зілля, рослини, овочі. Люди також перев’язували червоною стрічкою останнє нестигле ко­лосся — в’язали Дідову (Веле­сову) бороду. У сучасному сві­ті парафіяни в церкві освячують яблука, сливи, груші, бджолині стільники…

Ще стародавні греки гово­рили про цілющі властивос­ті яблук. Та й зараз в народі хо­дить приказка: «З'їдене яблуко замінює візит до лікаря». Але коли вчені перевірили, наскіль­ки це відповідає дійсності, вия­вилося, яблуко вагою 150 грамів забезпечує лише вісім відсотків добової норми вітаміну С, два відсотки вітаміну А, а інших ві­тамінів ще менше. У чому ж тоді цілющий секрет цього фрукта? Дослідження показали, що го­ловне багатство яблук — ан­тиоксиданти. Саме ці речови­ни захищають від раку, хвороб серця і судин та від старіння за­галом. І за вмістом цих речо­вин яблука займають провід­ні позиції серед інших фруктів. І, що дуже важливо, на відмі­ну від вітамінів антиоксиданти не руйнуються при зберіганні. Вчені з Корнуельського універ­ситету США виявили, що екс­тракти яблук ефективно блоку­ють ракові клітини. Потужніший вплив має лише екстракт жу­равлини. І ще з’ясували, що максимальну кількість цілющих речовин містить яблучна шкірка. Тому ті, хто любить їсти яблука, зчищаючи шкірку, багато втра­чають.

Лікарі дійшли висновку, що не самі яблука лікують хвороби. Але з їхньою допомогою орга­нізм вже може впоратися з ба­гатьма небезпечними недуга­ми.

Яблука багаті на залізо, і ре­гулярне вживання яблук під­вищує рівень гемоглобіну, що корисно за недокрів’я і після ве­ликої крововтрати.

Вони стимулюють приплив життєвих сил, допомагають за стресів і втоми, зміцнюють сер­цево-судинну систему і покра­щують роботу мозку.

Яблука дуже корисні для гі­пертоніків, бо виводять з орга­нізму надлишкові воду і сіль, чим сприяють зниженню кров’яного тиску. Тим, хто страждає від гі­пертонії, треба щоранку з’їдати хоча б одне кисло-солодке яблуко або випивати ½ склян­ки соку із зелених яблук за годи­ну до їди.

Рослинні клітини яблук — на­туральний сорбент, вони добре виводять з організму отруту.

Цей фрукт покращує трав­лення, бо в ньому є потрібні ор­ганічні кислоти: яблучна, лимон­на, саліцилова і борна. Завдяки їм яблука стимулюють виро­блення жовчі і шлункового соку. Одне яблуко за 20 хвилин до їди гарантує хороший апетит.

Яблука допомагають худну­ти. Найкраща дієта для струн­кості — це упродовж декількох днів їсти печені яблука з кефі­ром. І навантаження на шлунок невелике, і токсини з організ­му виводяться. За ожиріння ро­блять суміш соків: 100 мл яблуч­ного, 50 мл динного, 5 мл томатного, 25 мл лимонного.

Яблука знижують рівень хо­лестерину. Достатньо з’їдати в день два-три яблука. Дієто­логи помітили, що двотижне­ва яблучна дієта зменшує на­явність цієї речовини у крові людини майже на 30%.

Зелені яблука корисніші за червоні. У них більше цінних ре­човин. До того ж вони не спри­чиняють алергії, тому їх (або сік) рекомендують давати наймен­шим дітям і вагітним жінкам.

За захворювання нирок, пе­чінки і серцево-судинних хво­роб корисні солодкі яблука, за ожиріння, діабету — кислі сорти.

Яблука здатні частково ком­пенсувати шкоду від тютюну: в них є антиоксиданти, що захи­щають легені від нікотину. У лю­бителів яблук легені працюють значно краще.

Яблука підвищують стійкість організму до дії радіації.

За вмістом йоду яблука по­ступаються лише морським продуктам. Особливо його ба­гато в насінні яблук. Якщо з’їдати в день 5−6 яблучних зер­няток, то добова потреба в йоді буде повністю задоволена.

Найціннішими є сорти «Анто­нівка» і «Семеренка», в яких всі поживні речовини зберігаються упродовж декількох місяців піс­ля того, як їх зняли з дерева.

Яблука у тісті

Для тіста: 2 ст. ложки цу­кру, 130 г вершкового масла, 200 мл молока, дрібка солі, 5 г сухих дріжджів, 300 г бо­рошна, жовток — для змащу­вання, 100 г коричневого цу­кру.

Яблука помити, очистити від шкірки, вирізати серцевину.

У 150 мл теплого моло­ка розчинити дріжджі, цукор і 100 г борошна. Поставити опару в тепле місце на 15 хв. Тоді додати розтоплене мас­ло і решту борошно, зміша­ного з сіллю. Замісити м’яке еластичне тісто. Розділити його на частини для зручності. Кожну частину розкачати і нарі­зати на тонкі довгі смужки. Об­горнути яблука тістом, зробити низ і верх з тіста.

Яєчний жовток змішати з ре­штою молока і змастити тісто кулінарним пензликом. Потім яблука покатати в тарілці з цу­кром. Випікати в розігрітій до 180 °C духовці 30 хв.

Яблука у сиропі на зиму

На 1,5-літрову банку: 700 г яблук, 280 г цукру, вода.

Кожне яблуко розрізати на­впіл, а потім кожну полови­ну — на 2−3 часточки, залежно від розміру яблука. Вирізати серцевини з насінням. Бан­ку наповнити часточками яблук.

Закип’ятити воду в каструлі, залити яблука в банці на 20 хв. Банку прикрити кришкою. Тоді воду злити в каструлю і дода­ти цукор. Варити, поки цукор не розчиниться. Гарячим сиропом залити яблучні дольки в банці, закрити кришкою і відразу ж пе­ревернути банку догори дном. Накрити до повного охолоджен­ня.

Узимку сироп з банки мож­на просто розбавити водою і випити замість компоту, а мож­на просочувати ним бісквіти для торта, приготувати з нього желе.

Читайте також: Страви з кабачків смачні та корисні

Схожі новини