Передплата 2024 ВЗ

Вишні та черешні – смачні піґулки

Знижують тиск, сприяють відновленню м’язів, покращують сон

Незважаючи на прогнози експертів, що цьогоріч через холодний початок літа дешевих черешень і вишень не буде, прилавки на базарах рясніють цими улюбленими ягодами. Та й ціна цілком прийнятна.

Вишня і черешня — рос­лини одного виду, тому їхні плоди мають чимало спільного.

Вітамінів і мінералів у вишнях більше, а цукру — вдвічі менше, ніж у черешнях. І вишня, і че­решня — низькокалорійні про­дукти. Свіжі ягоди мають при­близно однакову калорійність, 50−62 ккал. Хоча вишня чемпіон за найнижчим показником гліке­мічного індексу серед фруктів.

Вишні мають протизапаль­ну дію і можуть зменшувати бо­льовий синдром. І ягоди, і листя вишні є свого роду натуральни­ми антибіотиками. Вони містять багато речовин, здатних запобі­гати розмноженню різних бак­терій. Саме тому вишневе листя часто додають у домашні солін­ня й маринади — кілька вишне­вих листочків унеможливлять розвиток гнильних процесів, і заготовки не зіпсуються впро­довж усієї зими.

Огляд в науковому журналі Nutrients повідомляє, що вишні покращують стан людей з ос­теоартритом, зменшують окис­лювальний стрес і запалення, знижують тиск і сприяють від­новленню м’язів. Вишні та че­решні можна їсти на ніч. Завдя­ки високому вмісту мелатоніну вони покращують сон.

Свіжі черешні необхідні лю­дям із залізодефіцитною ане­мією, 100 г плодів містить 10% добової норми заліза. Також потрібно їсти черешні тим, у кого дерматологічні захворю­вання.

Щоб полегшити біль за ар­триту, подагри і ревматизму, варто щодня з’їдати жмень­ку вишень або черешень. Або пити відвар з вишневих плодо­ніжок. Вишневий сік рекомен­дують тим, у кого проблеми з печінкою і нирками. Пийте по 1 склянці соку в день — і самопо­чуття неодмінно покращиться. Після цього треба прополоска­ти ротову порожнину, бо кис­лота може стати причиною по­шкодження зубної емалі.

Якщо мучитеся від закрепів, також корисно їсти вишні та че­решні і пити сік цих ягід. Однак у випадку підвищеної кислотнос­ті шлунка від вишень краще від­мовитися. А ось черешні можна їсти без побоювання і тим, хто страждає від гастритів і вираз­ки шлунка: на відміну від вишні, ця ягода ніколи не спричиняє печії і не посилює кислотнос­ті шлункового соку. Вишні і че­решні неодмінно потрібно їсти дітям, вони запобігають дефор­мації кісткової тканини у дітей з ожирінням

Вишні добре відомі в євро­пейському кулінарному мисте­цтві. Ця ягода універсальна. З неї роблять начинку для пиро­гів, соус для страв з м’яса і пти­ці (особливо з качки), компоти, киселі, настоянки, варять дуже смачне варення.

Найвідоміша українська стра­ва з вишнями — вареники. Най­популярніші німецькі страви з вишнями — штрудель і Шварц­вальдський торт. У Німеччині з вишень роблять алкогольний на­пій «Кіршвассер», в буквальному перекладі Kirschwasser означає «вишнева вода». Популярний португальський лікер «Жінжінья» теж роблять з вишень.

Найчастіше черешні їдять свіжими, також готують компо­ти з них, желе, повидло, сироп, сік, цукати, вина, лікери, коктей­лі, конфітюри, варення, пироги і торти (тарт, клафуті, штрудель), морозиво, соус-мостарду.

В Америці і Канаді дуже по­пулярний черешневий (або ви­шневий) пиріг — cherry pie, за­критий або з плетеним верхом; його готують як з вишнями, так і з солодкими черешнями, а по­дають зі збитими вершками або морозивом.

Соус до м’яса

1-літрова банка вишень (черешень) без кісточок, 2 головки часнику, 8 ст. ло­жок цукру, 1 ст. ложка солі, 1 ст. ложка оцту 9%, 1 ч. лож­ка чорного меленого перцю, 1 ч. ложка пекучого червоно­го перцю, 1 пачка приправи «карі», 1 ст. ложка крохмалю, 50 мл води.

Вишні і очищений часник подрібнити блендером. Вили­ти масу у каструю. Додати цу­кор, сіль, оцет, два види перцю і приправу «карі». Вимішати, довести до кипіння, варити 30 хв, додати крохмаль, розчине­ний у холодній воді, варити ще 10 хв.

Гарячу масу розлити у сухі простерилізовані у духовці бан­ки. Герметично закрити.

Сирник з черешнями

1 склянка борошна, 100 г вершкового масла, 1/3 склянки цукру.

Для сирної начинки: 200 г жирного сиру, 1 яйце, ¼ склянки цукру, ½ ч. ложки ванільного екстракту.

Для черешневої начинки: 600 г черешень, 1/3 склянки цукру, ½ ч. ложки кориці,

2 ст. ложки мигдальних пе­люсток — за бажання.

Розігріти духовку до 200оС. У чаші кухонного комбайна змі­шати масло, цукор і борошно. Викласти у форму діам. 24 см і розрівняти руками.

Збити міксером сир, яйце, цукор і ванільний екстракт. Пе­рекласти на тісто.

З черешень вийняти кісточ­ки. Перемішати черешні, цукор і корицю. Викласти на сирну начинку. Посипати мигдальни­ми пелюстками або іншими го­ріхами.

Поставити сирник у духовку і випікати 10 хв, потім знизити температуру до 175˚С і випікати ще 25 хв. Готовий сирник осту­дити у формі.

Вишневе варення за півгодини

1 кг вишень, 1 кг цукру (5 склянок по 250 мл).

Вишні вимити, вийняти кіс­точки. Скласти у каструлю, в якій варитимете варення. Постави­ти на середній вогонь і довести ягоди до кипіння, з"явиться ба­гато соку. Акуратно переміша­ти, щоб не пом’яти ягоди. Коли маса закипить, всипати 1 склян­ку цукру. Акуратно перемішати, довести до кипіння і варити 2 хв. Всипати ще склянку цукру, зно­ву дочекатися закипання і вари­ти 2 хв. І так загалом 5 разів.

Після того, як уп"яте всипали цукор, закип’ятити варення і ва­рити його 10 хв. Помішувати не часто, щоб не пошкодити ягоди. Піну знімати, коли вона утворю­ється.

Тоді зменшити вогонь до мі­німуму і розлити кипляче варен­ня у стерилізовані банки. За­крити. Перевернути, накрити і залишити до охолодження.

Схожі новини