Вишні та черешні – смачні піґулки
Знижують тиск, сприяють відновленню м’язів, покращують сон
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/438491/156673819438543667382408646013206371629286n.jpg)
Незважаючи на прогнози експертів, що цьогоріч через холодний початок літа дешевих черешень і вишень не буде, прилавки на базарах рясніють цими улюбленими ягодами. Та й ціна цілком прийнятна.
Вишня і черешня — рослини одного виду, тому їхні плоди мають чимало спільного.
Вітамінів і мінералів у вишнях більше, а цукру — вдвічі менше, ніж у черешнях. І вишня, і черешня — низькокалорійні продукти. Свіжі ягоди мають приблизно однакову калорійність, 50−62 ккал. Хоча вишня чемпіон за найнижчим показником глікемічного індексу серед фруктів.
Вишні мають протизапальну дію і можуть зменшувати больовий синдром. І ягоди, і листя вишні є свого роду натуральними антибіотиками. Вони містять багато речовин, здатних запобігати розмноженню різних бактерій. Саме тому вишневе листя часто додають у домашні соління й маринади — кілька вишневих листочків унеможливлять розвиток гнильних процесів, і заготовки не зіпсуються впродовж усієї зими.
Огляд в науковому журналі Nutrients повідомляє, що вишні покращують стан людей з остеоартритом, зменшують окислювальний стрес і запалення, знижують тиск і сприяють відновленню м’язів. Вишні та черешні можна їсти на ніч. Завдяки високому вмісту мелатоніну вони покращують сон.
Свіжі черешні необхідні людям із залізодефіцитною анемією, 100 г плодів містить 10% добової норми заліза. Також потрібно їсти черешні тим, у кого дерматологічні захворювання.
Щоб полегшити біль за артриту, подагри і ревматизму, варто щодня з’їдати жменьку вишень або черешень. Або пити відвар з вишневих плодоніжок. Вишневий сік рекомендують тим, у кого проблеми з печінкою і нирками. Пийте по 1 склянці соку в день — і самопочуття неодмінно покращиться. Після цього треба прополоскати ротову порожнину, бо кислота може стати причиною пошкодження зубної емалі.
Якщо мучитеся від закрепів, також корисно їсти вишні та черешні і пити сік цих ягід. Однак у випадку підвищеної кислотності шлунка від вишень краще відмовитися. А ось черешні можна їсти без побоювання і тим, хто страждає від гастритів і виразки шлунка: на відміну від вишні, ця ягода ніколи не спричиняє печії і не посилює кислотності шлункового соку. Вишні і черешні неодмінно потрібно їсти дітям, вони запобігають деформації кісткової тканини у дітей з ожирінням
Вишні добре відомі в європейському кулінарному мистецтві. Ця ягода універсальна. З неї роблять начинку для пирогів, соус для страв з м’яса і птиці (особливо з качки), компоти, киселі, настоянки, варять дуже смачне варення.
Найвідоміша українська страва з вишнями — вареники. Найпопулярніші німецькі страви з вишнями — штрудель і Шварцвальдський торт. У Німеччині з вишень роблять алкогольний напій «Кіршвассер», в буквальному перекладі Kirschwasser означає «вишнева вода». Популярний португальський лікер «Жінжінья» теж роблять з вишень.
Найчастіше черешні їдять свіжими, також готують компоти з них, желе, повидло, сироп, сік, цукати, вина, лікери, коктейлі, конфітюри, варення, пироги і торти (тарт, клафуті, штрудель), морозиво, соус-мостарду.
В Америці і Канаді дуже популярний черешневий (або вишневий) пиріг — cherry pie, закритий або з плетеним верхом; його готують як з вишнями, так і з солодкими черешнями, а подають зі збитими вершками або морозивом.
Соус до м’яса
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/07/213539235_250635093553489_519619482020920799_n.jpg)
1-літрова банка вишень (черешень) без кісточок, 2 головки часнику, 8 ст. ложок цукру, 1 ст. ложка солі, 1 ст. ложка оцту 9%, 1 ч. ложка чорного меленого перцю, 1 ч. ложка пекучого червоного перцю, 1 пачка приправи «карі», 1 ст. ложка крохмалю, 50 мл води.
Вишні і очищений часник подрібнити блендером. Вилити масу у каструю. Додати цукор, сіль, оцет, два види перцю і приправу «карі». Вимішати, довести до кипіння, варити 30 хв, додати крохмаль, розчинений у холодній воді, варити ще 10 хв.
Гарячу масу розлити у сухі простерилізовані у духовці банки. Герметично закрити.
Сирник з черешнями
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/07/212594804_197599928955764_5131535254625228493_n.jpg)
1 склянка борошна, 100 г вершкового масла, 1/3 склянки цукру.
Для сирної начинки: 200 г жирного сиру, 1 яйце, ¼ склянки цукру, ½ ч. ложки ванільного екстракту.
Для черешневої начинки: 600 г черешень, 1/3 склянки цукру, ½ ч. ложки кориці,
2 ст. ложки мигдальних пелюсток — за бажання.
Розігріти духовку до 200оС. У чаші кухонного комбайна змішати масло, цукор і борошно. Викласти у форму діам. 24 см і розрівняти руками.
Збити міксером сир, яйце, цукор і ванільний екстракт. Перекласти на тісто.
З черешень вийняти кісточки. Перемішати черешні, цукор і корицю. Викласти на сирну начинку. Посипати мигдальними пелюстками або іншими горіхами.
Поставити сирник у духовку і випікати 10 хв, потім знизити температуру до 175˚С і випікати ще 25 хв. Готовий сирник остудити у формі.
Вишневе варення за півгодини
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/07/200589951_1523282318019748_5672653112273828163_n.jpg)
1 кг вишень, 1 кг цукру (5 склянок по 250 мл).
Вишні вимити, вийняти кісточки. Скласти у каструлю, в якій варитимете варення. Поставити на середній вогонь і довести ягоди до кипіння, з"явиться багато соку. Акуратно перемішати, щоб не пом’яти ягоди. Коли маса закипить, всипати 1 склянку цукру. Акуратно перемішати, довести до кипіння і варити 2 хв. Всипати ще склянку цукру, знову дочекатися закипання і варити 2 хв. І так загалом 5 разів.
Після того, як уп"яте всипали цукор, закип’ятити варення і варити його 10 хв. Помішувати не часто, щоб не пошкодити ягоди. Піну знімати, коли вона утворюється.
Тоді зменшити вогонь до мінімуму і розлити кипляче варення у стерилізовані банки. Закрити. Перевернути, накрити і залишити до охолодження.