Полуничне варення
Рецепти від «Доброго господаря»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/437960/31main.jpg)
З цілими ягодами
Ягоди вибирати невеликі і міцні, приблизно одного розміру. Очистити полуниці від листочків, ретельно вимити й дати обсохнути. Потім ягоди пошарово пересипати цукром і поставити в холодне місце на 4−5 год.
Отриману масу нагріти на малому вогні, поки вона не закипить, обережно перемішуючи, щоб цукор повністю розчинився. Прокип’ятивши полуницю деякий час, зняти ємність з плити на 20−25 хв. Повторити цей процес 1−2 рази, і потім доварити варення до потрібної консистенції.
Щоб полуничне варення з цілими ягодами довго не зацукровувалося, за 5−10 хв до закінчення варіння потрібно додати в нього лимонну кислоту. Коли варення охолоне, розкласти його в підготовлені простерилізовані банки.
Полуничний джем
1 кг ягід, 750 г цукру.
Вимиті і підсушені ягоди протерти через сито (можна просто пом’яти товкачем для картоплі), і трохи проварити їх. Потім у масу додати цукор і варити 25 хв від початку закипання. Якщо хочете, щоб маса була густішою, можете варити довше, перевіряючи на густоту. Джем з полуниці розлити у підготовлені банки і закрити кришками.
Полуниці з цукром на зиму
1 кг полуниць, 800 г цукру.
Вимити полуниці, очистити від листочків і нарізати на 4 частини. У глибокий посуд скласти полуниці шарами, кожен шар пересипати цукром. Залишити на ніч, в холодильник не ставити. Полуниця за ніч пустить сік, цукор повністю розчиниться. Можна кілька разів обережно перемішати масу.
Простерилізувати банки, розкласти в них варення і закрити простерилізованими кришками. Банки з варенням зберігати в холодному місці.