Черешня «підбадьорить» організм
М’якоть черешні містить вітаміни групи В
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/437599/chereshnia.jpg)
Черешня блищить, як на сторінках глянцевого журналу — холодно і яскраво — з кошичків у супермаркеті, лежить купами в дерев’яних чи пластикових кошиках на ринку, підставляючи сонцю свою засмаглу шкірку і бентежачи покупців рум’яними бочками.
Хто з нас не любить влітку балувати себе щойно дозрілою черешнею? Вона солодка або кисло-солодка на смак, соковита й ароматна. Але, крім цього, має масу корисних властивостей для нашого з вами організму.
Плоди черешні відрізняються кольором: жовті, червоні, темно-вишневі і, залежно від цього, за процентним співвідношенням цукрів і органічних кислот. Наприклад, найтемніші плоди багаті на речовини з групи антоціанів та каротиноїдів, дуже корисні хворим на атеросклероз і гіпертонію.
М’якоть черешні містить вітаміни групи В (необхідні для злагодженої роботи нервової системи, підтримують здоров’я шкіри, зміцнюють волосся і нігті), вітамін, А (потрібний для гострого зору, міцних кісток і зубів), фолієву кислоту і залізо (нормалізують склад крові), вітамін С (захищає організм від вірусів та інфекцій, зміцнює серце і судини, перешкоджає передчасному старінню), вітамін Р, вітаміни групи Е, К, нікотинову кислоту, багато фосфору, кальцію і заліза, органічні кислоти, цукор — до 1−1,5 відсотка. З мікроелементів — йод, фтор, хром, кремній, нікель, кобальт, цинк, мідь, марганець. У черешні значно більше вуглеводів, ніж у вишні. У ній є пектини, кислоти з переважанням яблучної. А найголовніше, мабуть, калій, такий необхідний нашій серцево-судинній системі.
До речі, наявність корисних поживних речовин у черешні безпосередньо залежить від кольору ягід. Чим темніша черешня, тим більше насичена цукрами, органічними кислотами, каротиноїдами, антоціанами. Наприклад, при гіпертонії лікувальною є темно-червона, чорна черешня.
Але головне багатство черешні — високий вміст кумаринів — речовин, необхідних для підтримання тонусу організму. За кількістю цих «бадьорих» елементів черешня поступається лише червоній смородині, малині та гранату. Саме тому черешню часто рекомендують ослабленим і людям після хвороби. Алергікам краще налягати на білу черешню.
Лікувальні властивості черешні
Крім чудових смакових якостей і корисних речовин, черешня має ще й лікувальні властивості.
Вживати в їжу темні сорти черешні, як сказано вище, корисно при гіпертонічній хворобі, а також атеросклерозі. При цьому позитивний ефект спостерігається після прийому на день вже 300 г ягід. Кумарини і оксикумарини, які є в черешні, здатні знижувати згортання крові і завдяки цьому запобігають розвитку тромбів. Амігдалін допомагає боротися з неврозами, а також болями у шлунку.
Черешню можна використовувати як додатковий засіб у боротьбі зі зниженим апетитом або недокрів’ям, остеохондрозом та ревматизмом.
Черешня здатна очищати наш організм від шлаків і численних отрут, які в ньому накопичуються. Також вона чудово виводить з крові шкідливі речовини, що призводять до вугрів. Соки і компоти з черешні допомагають унормувати травлення. До речі, завдяки низькому вмісту кислот черешню можна вживати при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
- Корисна при захворюваннях кишечнику (атонії кишечнику, коліті). Краще пити свіжовичавлений черешневий сік.
- Регулює обмін речовин, стимулює травлення і звільняє організм від шкідливих продуктів обміну та надлишку холестерину.
- Позбавляє закрепів, якщо вживати її натщесерце.
- Корисна при захворюваннях нирок, оскільки стимулює їх діяльність.
- Знімає набряки і допомагає схуднути завдяки сечогінним властивостям.
- Зміцнює серцево-судинну систему (склянка темної черешні — справжня лікувальна доза).
- Сприяє зниженню згортання крові та запобігає утворенню тромбів завдяки наявності біологічно активних речовин.
- Має знеболювальну та заспокійливу дію при артриті, ревматизмі і подагрі.
- Знижує кров’яний тиск.
- Має тонізуючу, загальнозміцнювальну і стимулюючу дії.
Любителі солодкого можуть замінити в десертах калорійні цукерки і тістечка на солодку черешню. Це смачно, корисно, а головне — ніякої шкоди для фігури у вигляді зайвих сантиметрів на талії. Дієтологи радять: перш ніж пообідати або повечеряти, з’їжте жменьку черешень. Черешня дає відчуття ситості без зайвих калорій, крім того, в цій ягоді містяться речовини, що поліпшують травлення й обмінні процеси в організмі.
Маска з плодів черешні стягує пори, м’яко очищує і відшаровує шкіру. Чим кисліша ягода, тим більше підходить вона для жирної шкіри. І — навпаки. Тому не варто сумувати, якщо ви придбали кислу черешню. «Підгодуйте» нею свою шкіру.
Протипоказання
Попри смак і користь черешні, деяким людям потрібно або знизити її споживання, або й зовсім відмовитися від вживання цієї ягоди. Черешня протипоказана тим, хто хворіє на цукровий діабет, у випадках індивідуального несприйняття, виразкової хвороби шлунка, ожиріння.
У черешні дуже багато клітковини. Зловживати клітковиною не варто — може порушитися стілець, можливі здуття живота і діарея. Дієтологи радять їсти не більше 1,5 кг ягід на день (за декілька прийомів).
Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»