Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Черешня «підбадьорить» організм

М’якоть черешні містить віта­міни групи В

Черешня блищить, як на сторінках глянцевого журналу — холодно і яскраво — з кошичків у супермаркеті, лежить купами в дерев’яних чи пластикових кошиках на ринку, підставляючи сонцю свою засмаглу шкірку і бентежачи покупців рум’яними бочками.

Хто з нас не любить влітку балувати себе щойно дозрілою черешнею? Вона солодка або кисло-солодка на смак, соковита й ароматна. Але, крім цього, має масу корисних властивостей для нашого з вами організму.

Плоди черешні відрізняються кольором: жовті, червоні, тем­но-вишневі і, залежно від цього, за процентним співвідношенням цукрів і органічних кислот. Напри­клад, найтемніші плоди багаті на речовини з групи антоціанів та ка­ротиноїдів, дуже корисні хворим на атеросклероз і гіпертонію.

М’якоть черешні містить віта­міни групи В (необхідні для зла­годженої роботи нервової систе­ми, підтримують здоров’я шкіри, зміцнюють волосся і нігті), вітамін, А (потрібний для гострого зору, міцних кісток і зубів), фолієву кис­лоту і залізо (нормалізують склад крові), вітамін С (захищає орга­нізм від вірусів та інфекцій, зміц­нює серце і судини, перешкоджає передчасному старінню), вітамін Р, вітаміни групи Е, К, нікотинову кислоту, багато фосфору, кальцію і заліза, органічні кислоти, цукор — до 1−1,5 відсотка. З мікроеле­ментів — йод, фтор, хром, крем­ній, нікель, кобальт, цинк, мідь, марганець. У черешні значно біль­ше вуглеводів, ніж у вишні. У ній є пектини, кислоти з переважанням яблучної. А найголовніше, мабуть, калій, такий необхідний нашій серцево-судинній системі.

До речі, наявність корисних поживних речовин у черешні без­посередньо залежить від кольору ягід. Чим темніша черешня, тим більше насичена цукрами, орга­нічними кислотами, каротиноїда­ми, антоціанами. Наприклад, при гіпертонії лікувальною є темно-червона, чорна черешня.

Але головне багатство черешні — високий вміст кумаринів — речо­вин, необхідних для підтримання тонусу організму. За кількістю цих «бадьорих» елементів черешня поступається лише червоній смо­родині, малині та гранату. Саме тому черешню часто рекомен­дують ослабленим і людям після хвороби. Алергікам краще наля­гати на білу черешню.

Лікувальні властивості черешні

Крім чудових смакових якостей і корисних речовин, черешня має ще й лікувальні властивості.

Вживати в їжу темні сорти че­решні, як сказано вище, корисно при гіпертонічній хворобі, а також атеросклерозі. При цьому пози­тивний ефект спостерігається піс­ля прийому на день вже 300 г ягід. Кумарини і оксикумарини, які є в черешні, здатні знижувати згор­тання крові і завдяки цьому запобі­гають розвитку тромбів. Амігдалін допомагає боротися з неврозами, а також болями у шлунку.

Черешню можна використо­вувати як додатковий засіб у бо­ротьбі зі зниженим апетитом або недокрів’ям, остеохондрозом та ревматизмом.

Черешня здатна очищати наш організм від шлаків і численних отрут, які в ньому накопичуються. Також вона чудово виводить з крові шкідливі речовини, що призводять до вугрів. Соки і компоти з черешні допомагають унормувати травлен­ня. До речі, завдяки низькому вміс­ту кислот черешню можна вживати при різних захворюваннях шлунко­во-кишкового тракту.

  • Корисна при захворю­ваннях кишечнику (атонії кишеч­нику, коліті). Краще пити свіжови­чавлений черешневий сік.
  • Регулює обмін речовин, стимулює травлення і звільняє організм від шкідливих продуктів обміну та надлишку холестерину.
  • Позбавляє закрепів, якщо вживати її натщесерце.
  • Корисна при захворю­ваннях нирок, оскільки стимулює їх діяльність.
  • Знімає набряки і допо­магає схуднути завдяки сечогін­ним властивостям.
  • Зміцнює серцево-су­динну систему (склянка темної черешні — справжня лікувальна доза).
  • Сприяє зниженню згор­тання крові та запобігає утворен­ню тромбів завдяки наявності біо­логічно активних речовин.
  • Має знеболювальну та заспокійливу дію при артриті, ревматизмі і подагрі.
  • Знижує кров’яний тиск.
  • Має тонізуючу, загаль­нозміцнювальну і стимулюючу дії.

Любителі солодкого можуть замінити в десертах калорійні цукерки і тістечка на солодку че­решню. Це смачно, корисно, а головне — ніякої шкоди для фігури у вигляді зайвих сантиметрів на талії. Дієтологи радять: перш ніж пообідати або повечеряти, з’їжте жменьку черешень. Черешня дає відчуття ситості без зайвих кало­рій, крім того, в цій ягоді містяться речовини, що поліпшують трав­лення й обмінні процеси в орга­нізмі.

Маска з плодів черешні стягує пори, м’яко очищує і відшаровує шкіру. Чим кисліша ягода, тим більше підходить вона для жирної шкіри. І — навпаки. Тому не варто сумувати, якщо ви придбали кис­лу черешню. «Підгодуйте» нею свою шкіру.

Протипоказання

Попри смак і користь черешні, деяким людям потрібно або зни­зити її споживання, або й зовсім відмовитися від вживання цієї ягоди. Черешня протипоказана тим, хто хворіє на цукровий діа­бет, у випадках індивідуального несприйняття, виразкової хворо­би шлунка, ожиріння.

У черешні дуже багато клітко­вини. Зловживати клітковиною не варто — може порушитися стілець, можливі здуття живота і діарея. Дієтологи радять їсти не більше 1,5 кг ягід на день (за декілька прийомів).

Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини