Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Черешня — «піґулка бадьорості» для організму

Хто з нас не любить побалувати себе щойно дозрілою черешнею? Вона солодка або кисло-солодка на смак, соковита і ароматна. Але, крім цього, має масу корисних властивостей для нашого організму

Черешня
Черешня

Головна перевага черешні перед іншими фруктами в тому, що вона з’являється однією з перших. Плоди черешні відрізняються один від одного кольором: жовті, червоні, темно-вишневі і, залежно від цього, — за процентним співвідношенням цукрів і органічних кислот. Наприклад, найтемніші плоди багаті на речовини з групи антоціанів та каротиноїдів, дуже корисні за атеросклерозу й гіпертонії.

Хімічний склад

М’якоть черешні містить ві­таміни групи В (необхідні для злагодженої роботи нервової системи, підтримують здоров’я шкіри, зміцнюють волосся і нігті), вітамін, А (потрібний для гострого зору, міцних кісток і зубів), фоліє­ву кислоту і залізо (нормалізують склад крові), вітамін С (захищає організм від вірусів та інфекцій, зміцнює серце і судини, запо­бігає передчасному старінню), вітамін Р, вітаміни групи Е, К, ніко­тинову кислоту, багато фосфору, кальцію і заліза, органічні кисло­ти, цукор. З мікроелементів — йод, фтор, хром, кремній, нікель, ко­бальт, цинк, мідь, марганець.

У черешні значно більше вугле­водів, ніж у вишні. У ній є пектини, кислоти з переважанням яблуч­ної. А найголовніший, мабуть, ка­лій, такий необхідний нашій сер­цево-судинній системі.

До речі, наявність корисних поживних речовин у черешні без­посередньо залежить від кольору ягід. Чим темніша черешня, тим більше вона насичена цукрами, органічними кислотами, каро­тиноїдами, антоціанами. Напри­клад, лікувальною для гіперто­ніків є темно-червона, чорна черешня.

Але головне багатство цих ягід — високий вміст кумаринів — речо­вин, необхідних для підтримання тонусу організму. За кількістю цих «бадьорих» елементів черешня поступається лише червоній смо­родині, малині та гранату. Саме тому черешню часто рекоменду­ють людям ослабленим, особли­во тим, що одужують після хворо­би. Алергікам краще налягати на білу черешню.

Любителі солодкого можуть спокійно замінити в десертах ка­лорійні цукерки і тістечка на со­лодку черешню. Це смачно, ко­рисно, а головне — жодної шкоди для фігури у вигляді зайвих санти­метрів на талії. Дієтологи радять: перш ніж пообідати або повече­ряти, з'їжте жменьку черешень. Черешня дає відчуття ситості без зайвих калорій, крім того, в цій ягоді містяться речовини, що по­ліпшують травлення і обмінні про­цеси в організмі.

Корисні та лікувальні властивості

Черешня, як і багато інших се­зонних ягід, є смачними і цілющи­ми ласощами.

Крім того:

  • це чудовий засіб від недокрів'я (містить велику кіль­кість заліза);
  • має стимулювальну, тонізу­ючу і загальнозміцнювальну дії;
  • черешня корисна у випадках захворювань нирок (має сечогін­ні властивості), печінки і травної системи (стимулює травлення, ефективна у випадках закрепів, болів у шлунку, атонії кишечнику і спастичного коліту);
  • сприяє зниженню згортання крові, запобігає утворенню тром­бів (цьому сприяють кумарини та оксикумарини, що входять до складу черешні);
  • чудова профілактика і ефек­тивний засіб у боротьбі з атеро­склерозом і гіпертонією (оскільки містить антоціани і каротиноїди);
  • звільняє організм від шкід­ливих продуктів обміну і «погано­го» холестерину;
  • допомагає за неврозів (за­вдяки наявній у плодах черешні речовині амигдалину);
  • знімає набряки;
  • стимулює обмін речовин, що допомагає нормалізувати вагу;
  • знижує больові відчуття за артриту, ревматизму і подагри.

Шанувальники народної ме­дицини знають безліч рецептів на основі черешні. Корисні власти­вості цієї ягоди роблять її чудовим профілактичним засобом від різ­них захворювань.

Щоб полегшити болі за артри­ту, подагри і ревматизму, реко­мендується щодня з'їдати жмень­ку черешень.

Тим, хто страждає від закре­пів, також корисно їсти черешню і пити сік цієї ягоди. Черешню мож­на їсти без побоювань і тим, у кого гастрит і виразка шлунка: на від­міну від вишні, ця ягода ніколи не викликає печії і не посилює кис­лотності шлункового соку.

М’якоть черешні накладають на чоло за головних болів. Яго­ди розминають на кашку, при­кладають до лоба і тримають протягом 10−15 хвилин. Варто також сказати про користь че­решні як косметичного засо­бу: маски з її м’якоті знімають верхній ороговілий шар шкіри і, очищаючи її, зменшують пори, а також живлять і зволожують шкі­ру обличчя.

Обережно!

Попри смак і користь череш­ні, деяким людям потрібно або знизити її споживання, або й зо­всім відмовитися від вживання цієї ягоди. Вона протипоказана хворим на цукровий діабет, у разі індивідуального несприйняття, ожиріння. У черешні дуже багато клітковини, а зловживати клітко­виною не варто — може порушити­ся стілець, можливі здуття живота і діарея. Дієтологи радять їсти не більш ніж 1,5 кг ягід на день (за декілька прийомів).

Підготувала Галина Вербицька

Схожі новини