Передплата 2024 ВЗ

Молодий часник: корисні і зубчики, і стрілки

Зменшує ризик утворення тромбів, зміцнює стінки судин, знижує тиск

У давні часи часник був обов’язковим у харчуванні воїнів, бо, за повір’ям, надавав мужності чоловікам. У середньовіччі молодий часник входив до мікстури, яку вважали ліками від усіх хвороб, і здебільшого завдяки цілющим властивостям саме часнику.

У молодому часнику ба­гато аскорбінової кислоти, яка допомагає організму протистояти інфекціям і віру­сам. Запах і гострий смак йому забезпечують ефірні олії, в яких є фітонциди. Їх вважають рос­линними антибіотиками, які ма­ють здатність пригнічувати роз­виток і поширення величезної кількості мікроорганізмів.

Споживання молодого час­нику допомагає поліпшити моз­ковий кровообіг, а це покращує пам’ять, мислення і допомагає позбутися втоми та безсоння. Овоч вважають чудовим профі­лактичним засобом від атеро­склерозу. Вживання молодо­го часнику допомагає зменшити ризик появи інсульту та інфаркту.

Оскільки молодий часник має здатність знижувати цукор, його рекомендується внести в раці­он харчування людям з цукро­вим діабетом. Експерименталь­но доведено, що ця рослина зменшує ризик виникнення он­кологічних захворювань. Регу­лярне вживання часнику допо­магає поліпшити роботу травної системи, а також діяльність ор­ганів дихання.

Молодий часник вбиває мі­кроби, віруси, бактерії і грибок. Корисна ця пряність і для сер­ця. Часник зменшує ризик утво­рення тромбів і зміцнює стінки судин, знижує тиск. Ще часник не дає утворюватися каменям у жовчному міхурі.

Переваги молодого часнику перед стиглим у тому, що він не такий пекучий, не такий «злий» і підходить тим, хто з цієї причини його уникає або у кого він спри­чиняє проблеми зі шлунком.

Молодий часник доречний у багатьох стравах тому, що не приглушує їхнього власно­го смаку, а лише надає їм лег­кого аромату. Для готування використовують як часникові зубчики, так і стрілки. Їх дода­ють у соуси, салати, паштети, бутерброди, холодні і гарячі страви, в маринади, консерва­цію, в’ялять, сушать, заморожу­ють. Часник поєднують з ово­чами, м’ясом, субпродуктами, сирами, рибою, деякими море­продуктами.

Стрілки часнику вживають як свіжими, так і готують з них на­стої з лимоном, медом, горі­хами, на спирту, олії або при­ймають разом з молоком і трав’яними чаями.

Але й сам собою молодий часник цілком самодостатній. Спробуйте запекти молоді па­гони (листя і стебла) в духовці. Просто викладіть їх в один шар на деко, застелене фольгою, по­соліть і поперчіть, скропіть олією і запікайте за 160 °C 10 хв. Пере­верніть, щоб пропеклися, і виймайте, як тільки зелень стане м’якою і золотистою. Перекла­діть у чашу блендера і збийте. За потреби ще посоліть і попер­чіть. Таке часникове пюре мож­на подавати як соус, наприклад, до стейків, намащувати на хліб або крекери, додавати до хуму­су, салатних заправок, страв з сочевиці і супів.

Часникове масло

450 г розм’якшеного вершкового масла 82,5%, 150 г молодого часнику або зелених часникових стрілок, 50 г кропу, цедра 1 серед­нього лимона, 10 г морської солі.

Часник (або стрілки) наріза­ти. Усі інґредієнти, крім масла, збити у чаші блендера до одно­рідності. Змішати з маслом.

Перекласти масу на харчову плівку і сформувати брусок. За­горнути як цукерку. Покласти у холодильник до застигання. Це ароматне вершкове масло мож­на подавати зі свіжим хлібом з хрусткою скоринкою, до млин­ців і вафель, до м’яса і стейків на грилі, з овочами, птицею і білою рибою.

Замість масла можна вико­ристати рікоту, кисломолоч­ний сир або оливкову олію, яку розлити у формочки для льоду і зберігати в морозилці.

Паста зі стрілок часнику

1 літрова банка меленої маси зі стрілок часнику, 1 ст. ложка морської солі, 4 ст. ложки нерафінованої олії, по 1 ч. ложці меленого коріан­дру і чорного перцю, 1 перчик чилі — за бажання.

Молоді стрілки нарізати впо­перек, можна додати очищений від насіння стручок гіркого пер­цю. Подрібнити у блендері (або змолоти на м’ясорубці). Додати коріандр, чорний перець, олію та сіль. Перемішати ще раз.

Перекласти у банку і збері­гати у холодильнику до 3 міся­ців. Можна заморозити малими порціями.

Часникові стрілки по-корейськи

500 г свіжих часникових стрілок, 1 морквина, ½ ч. ложки солі, 2 ч. ложки олії, ¼ ч. ложки цукру, ¼ ч. ложки мускатного горіха, ¼ ч. ложки меленого коріандру, 3 ч. ложки оцту 9%, дрібка чорного меленого перцю.

Стрілки нарізати завдовжки 4−5 см. Суцвіття теж можна ви­користовувати, а ось тонкі верх­ні частини краще викинути. У сотейнику розігріти олію, виси­пати часникові стрілки. Підсма­жити на сильному вогні, помішу­ючи, 3−4 хв, до підрум’янення.

Всипати сіль, цукор і спеції. Можна використовувати гото­ву корейську приправу або піді­брати компоненти до смаку.

Додати натерту тонкими стрічками моркву, влити оцет. Перемішати і залишити насто­юватися в холоді на 2−3 год. Періодично перемішувати.

Подавати як салат або як са­мостійну пікантну закуску. Збе­рігати в холодильнику до двох тижнів, але з часом смак става­тиме гострішим.