Молодий часник: корисні і зубчики, і стрілки
Зменшує ризик утворення тромбів, зміцнює стінки судин, знижує тиск
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/437304/hasnukmolodui.jpg)
У давні часи часник був обов’язковим у харчуванні воїнів, бо, за повір’ям, надавав мужності чоловікам. У середньовіччі молодий часник входив до мікстури, яку вважали ліками від усіх хвороб, і здебільшого завдяки цілющим властивостям саме часнику.
У молодому часнику багато аскорбінової кислоти, яка допомагає організму протистояти інфекціям і вірусам. Запах і гострий смак йому забезпечують ефірні олії, в яких є фітонциди. Їх вважають рослинними антибіотиками, які мають здатність пригнічувати розвиток і поширення величезної кількості мікроорганізмів.
Споживання молодого часнику допомагає поліпшити мозковий кровообіг, а це покращує пам’ять, мислення і допомагає позбутися втоми та безсоння. Овоч вважають чудовим профілактичним засобом від атеросклерозу. Вживання молодого часнику допомагає зменшити ризик появи інсульту та інфаркту.
Оскільки молодий часник має здатність знижувати цукор, його рекомендується внести в раціон харчування людям з цукровим діабетом. Експериментально доведено, що ця рослина зменшує ризик виникнення онкологічних захворювань. Регулярне вживання часнику допомагає поліпшити роботу травної системи, а також діяльність органів дихання.
Молодий часник вбиває мікроби, віруси, бактерії і грибок. Корисна ця пряність і для серця. Часник зменшує ризик утворення тромбів і зміцнює стінки судин, знижує тиск. Ще часник не дає утворюватися каменям у жовчному міхурі.
Переваги молодого часнику перед стиглим у тому, що він не такий пекучий, не такий «злий» і підходить тим, хто з цієї причини його уникає або у кого він спричиняє проблеми зі шлунком.
Молодий часник доречний у багатьох стравах тому, що не приглушує їхнього власного смаку, а лише надає їм легкого аромату. Для готування використовують як часникові зубчики, так і стрілки. Їх додають у соуси, салати, паштети, бутерброди, холодні і гарячі страви, в маринади, консервацію, в’ялять, сушать, заморожують. Часник поєднують з овочами, м’ясом, субпродуктами, сирами, рибою, деякими морепродуктами.
Стрілки часнику вживають як свіжими, так і готують з них настої з лимоном, медом, горіхами, на спирту, олії або приймають разом з молоком і трав’яними чаями.
Але й сам собою молодий часник цілком самодостатній. Спробуйте запекти молоді пагони (листя і стебла) в духовці. Просто викладіть їх в один шар на деко, застелене фольгою, посоліть і поперчіть, скропіть олією і запікайте за 160 °C 10 хв. Переверніть, щоб пропеклися, і виймайте, як тільки зелень стане м’якою і золотистою. Перекладіть у чашу блендера і збийте. За потреби ще посоліть і поперчіть. Таке часникове пюре можна подавати як соус, наприклад, до стейків, намащувати на хліб або крекери, додавати до хумусу, салатних заправок, страв з сочевиці і супів.
Часникове масло
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/06/hasnuk_maslo1.jpg)
450 г розм’якшеного вершкового масла 82,5%, 150 г молодого часнику або зелених часникових стрілок, 50 г кропу, цедра 1 середнього лимона, 10 г морської солі.
Часник (або стрілки) нарізати. Усі інґредієнти, крім масла, збити у чаші блендера до однорідності. Змішати з маслом.
Перекласти масу на харчову плівку і сформувати брусок. Загорнути як цукерку. Покласти у холодильник до застигання. Це ароматне вершкове масло можна подавати зі свіжим хлібом з хрусткою скоринкою, до млинців і вафель, до м’яса і стейків на грилі, з овочами, птицею і білою рибою.
Замість масла можна використати рікоту, кисломолочний сир або оливкову олію, яку розлити у формочки для льоду і зберігати в морозилці.
Паста зі стрілок часнику
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/06/hasnuk_pasta.jpg)
1 літрова банка меленої маси зі стрілок часнику, 1 ст. ложка морської солі, 4 ст. ложки нерафінованої олії, по 1 ч. ложці меленого коріандру і чорного перцю, 1 перчик чилі — за бажання.
Молоді стрілки нарізати впоперек, можна додати очищений від насіння стручок гіркого перцю. Подрібнити у блендері (або змолоти на м’ясорубці). Додати коріандр, чорний перець, олію та сіль. Перемішати ще раз.
Перекласти у банку і зберігати у холодильнику до 3 місяців. Можна заморозити малими порціями.
Часникові стрілки по-корейськи
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/06/hasnuk-strelki-po-koreyski.jpg)
500 г свіжих часникових стрілок, 1 морквина, ½ ч. ложки солі, 2 ч. ложки олії, ¼ ч. ложки цукру, ¼ ч. ложки мускатного горіха, ¼ ч. ложки меленого коріандру, 3 ч. ложки оцту 9%, дрібка чорного меленого перцю.
Стрілки нарізати завдовжки 4−5 см. Суцвіття теж можна використовувати, а ось тонкі верхні частини краще викинути. У сотейнику розігріти олію, висипати часникові стрілки. Підсмажити на сильному вогні, помішуючи, 3−4 хв, до підрум’янення.
Всипати сіль, цукор і спеції. Можна використовувати готову корейську приправу або підібрати компоненти до смаку.
Додати натерту тонкими стрічками моркву, влити оцет. Перемішати і залишити настоюватися в холоді на 2−3 год. Періодично перемішувати.
Подавати як салат або як самостійну пікантну закуску. Зберігати в холодильнику до двох тижнів, але з часом смак ставатиме гострішим.