Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Молода капуста зарядить вітамінами

Корисна для діабетиків, спортсменів і охочих схуднути

Молода капуста містить майже усі групи вітамінів і корисних мікроелементів. Переоцінити її вплив на організм людини неможливо: захищає від появи виразок, розвитку онкології, зайвої ваги, втрати зору…

Наші предки вважали ка­пусту королевою столу, а сучасні спортсмени й досі так вважають. Капуста має най­більшу кількість рослинних біл­ків, власне тому її і люблять люди, які займаються спор­том. Білки є джерелом незамін­них амінокислот (лізин, треонін, метіонін), які потрібні для кро­вотворення (корисні за анемії), допомагають працювати нир­кам, наднирникам, налагоджу­ють роботу щитовидної залози.

У капусті вітаміну С більше, ніж у цитрусових, тому для під­тримування імунітету та про­філактики простудних захво­рювань варто їсти її у різних стравах.

Славиться вона й вітаміном U, який здатний виліковувати виразкові хвороби, гастрити, активізувати роботу печінки.

Багата капуста і на вітамін К, який допомагає забезпечити нормальний обмін речовин, за­гоювати рани. Сприяє нормаль­ному формуванню зубів і кісток у дітей (включаючи їх внутріш­ньоутробний розвиток).

Діабетики можуть їсти ка­пусту у великій кількості, не за­шкодивши здоров’ю, бо в цьому овочі практично немає сахарози і крохмалю. Капуста належить до продуктів з низькою кількіс­тю калорій, що дуже добре для тих, хто хоче схуднути чи збе­регти свою вагу у нормі.

Молода капуста добре впли­ває на роботу кишківника, очи­щає його від шкідливих токсинів і шлаків. Допомагає позбути­ся закрепів і геморою. Атеро­склероз не загрожує вам, якщо ви регулярно їсте капусту, тому що стінки ваших органів будуть очищені від усього непотрібно­го.

Капуста не втрачає сво­їх властивостей, коли з неї го­тують салати або свіжовичав­лені соки. Але найкраще їсти її сирою, бо після приготування і теплової обробки капуста все ж втратить деякі властивості. Мо­лода капуста має бути хруст­кою і пружною, тільки тоді вона приноситиме користь. Бажано перед приготуванням салатів або інших страв знімати верхні листки з капусти. Змішуйте ка­пусту з молодою морквою, огір­ками, помідорами, зеленню, ре­дискою та іншими овочами, такі страви поповнять запас вітамі­нів у вашому організмі.

Дехто, побоюючись нітратів, якими зазвичай «напічкані» вес­няні овочі, не наважуються купу­вати ранню капусту. Щоб позбу­тися нітратів у молодій капусті, слід замочити її в холодній воді на кілька годин. Оскільки найбіль­ша концентрація нітратів саме біля качана, краще відмовитися від його вживання і листя навколо нього. Також варто зняти 3−4 зо­внішні листки з капустини.

Капусняк з молодої капусти з грибами

½ головки ранньої капус­ти, 400 г печериць, 1 велика цибулина, 2 середні моркви­ни, 4 середні картоплини, 2 зубчики часнику, кріп, олив­кова олія, сіль, чорний меле­ний перець, сметана — для подачі.

Розігріти олію в пательні, об­смажити нарізану цибулю до м’якості. Додати натерту на гру­бій тертці моркву і смажити ще 5−7 хв.

У каструлі розігріти оливкову олію, додати посічений часник і смажити 30 с, потім поклас­ти нарізані скибочками гриби і смажити до золотистого кольо­ру, 10 хв.

Влити в каструлю 1,5 літра води і довести до кипіння.

Додати нарізану кубика­ми картоплю і обсмажені ово­чі із пательні, варити на малому вогні 10 хв. Додати тонко нарі­зану капусту. Варити капусняк на дуже малому вогні ще 10 хв. Капуста має залишитися ледь хрусткою і не втратити колір.

Додати посічений кріп. Зня­ти з вогню і залишити під криш­кою на 5 хв.

Подавати зі сметаною.

Хрусткий овочевий салат зі смаженим адигейським сиром

4 скибочки адигейського сиру, 2 свіжі огірки, 1/8 ка­чана головки молодої капус­ти, 1 помідор, 3 редиски, 1 солодкий червоний перець, 2 житні хлібці, цибуля зелена — для подачі, оливкова олія — до смаку, сіль — до смаку, 1 яйце, 3 ст. ложки паніруваль­них сухарів, 2 ст. ложки олії — для смаження.

Овочі вимити й почистити. Капусту, огірки, редиску і пе­рець нарізати невеликими ку­биками. Помідор розрізати на 8 часточок. Змішати всі овочі в чаші, заправити оливковою олі­єю, посолити до смаку. Полама­ти хлібці на дрібні шматочки і до­дати в салат, перемішати, дати настоятися 5−10 хв.

Розігріти пательню-гриль, ледь змастити олією. Адигей­ський сир нарізати скибочка­ми завтовшки 5−7 мм. Яйце ледь збити. Вмокати скибочки в яйце, панірувати у сухарях і смажи­ти на добре розігрітій пательні- гриль по 5 хв з кожного боку. На тарілку викласти салат, зверху — скибочки обсмаженого адигей­ського сиру. Прикрасити дрібно нарізаною зеленою цибулею.

Лазанья з молодої капусти

125 г вершкового масла, 1 молода капустина, натертий твердий сир.

Для начинки: 2 ст. ложки олії, сіль — до смаку, 3 ст. лож­ки томатної м’якоті, 500 г куря­чого фаршу, 2 невеликі цибу­лини, 4 зубчики часнику, 150 г хлібних крихт, 2 морквини.

Для соусу: 100 мл вершків 9%, 1 яйце, 75 г твердого сиру.

Розігріти олію і обсмажи­ти подрібнені цибулю, часник і моркву, помішуючи, 6−7 хв.

Покласти курячий фарш і смажити, розминаючи грудки, 8 хв. Зняти з вогню, переклас­ти в миску і дати охолонути. До­дати в начинку томатну м’якоть і хлібні крихти. Приправити сіллю і перцем, перемішати.

Капусту вимити, акуратно ви­різати качан, листя розібрати. Опустити листя в киплячу під­солену воду на 3 хв, вийняти, розкласти на рушник і дати об­сохнути. Для соусу у мисці змі­шати вершки, яйце і натертий сир (найкраще швейцарський).

Форму для запікання злегка змастити розтопленим верш­ковим маслом, викласти при­близно чверть капустяного лис­тя, скропити олією, розподілити рівним шаром третину начинки. Покласти ще один шар капустя­ного листя, змастити олією, ви­класти начинку, повторити шари ще раз. Останній шар має бути капустяним. Розігріти духовку до 180 °C. Залити соусом, на­крити фольгою і запікати 15−20 хв. Вийняти, зняти фольгу, по­сипати натертим сиром (най­краще пармезаном) і запікати до утворення золотистої ско­ринки ще 3−5 хв.

Схожі новини