Молода капуста зарядить вітамінами
Корисна для діабетиків, спортсменів і охочих схуднути
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/435947/kapusta-moloda2.jpg)
Молода капуста містить майже усі групи вітамінів і корисних мікроелементів. Переоцінити її вплив на організм людини неможливо: захищає від появи виразок, розвитку онкології, зайвої ваги, втрати зору…
Наші предки вважали капусту королевою столу, а сучасні спортсмени й досі так вважають. Капуста має найбільшу кількість рослинних білків, власне тому її і люблять люди, які займаються спортом. Білки є джерелом незамінних амінокислот (лізин, треонін, метіонін), які потрібні для кровотворення (корисні за анемії), допомагають працювати ниркам, наднирникам, налагоджують роботу щитовидної залози.
У капусті вітаміну С більше, ніж у цитрусових, тому для підтримування імунітету та профілактики простудних захворювань варто їсти її у різних стравах.
Славиться вона й вітаміном U, який здатний виліковувати виразкові хвороби, гастрити, активізувати роботу печінки.
Багата капуста і на вітамін К, який допомагає забезпечити нормальний обмін речовин, загоювати рани. Сприяє нормальному формуванню зубів і кісток у дітей (включаючи їх внутрішньоутробний розвиток).
Діабетики можуть їсти капусту у великій кількості, не зашкодивши здоров’ю, бо в цьому овочі практично немає сахарози і крохмалю. Капуста належить до продуктів з низькою кількістю калорій, що дуже добре для тих, хто хоче схуднути чи зберегти свою вагу у нормі.
Молода капуста добре впливає на роботу кишківника, очищає його від шкідливих токсинів і шлаків. Допомагає позбутися закрепів і геморою. Атеросклероз не загрожує вам, якщо ви регулярно їсте капусту, тому що стінки ваших органів будуть очищені від усього непотрібного.
Капуста не втрачає своїх властивостей, коли з неї готують салати або свіжовичавлені соки. Але найкраще їсти її сирою, бо після приготування і теплової обробки капуста все ж втратить деякі властивості. Молода капуста має бути хрусткою і пружною, тільки тоді вона приноситиме користь. Бажано перед приготуванням салатів або інших страв знімати верхні листки з капусти. Змішуйте капусту з молодою морквою, огірками, помідорами, зеленню, редискою та іншими овочами, такі страви поповнять запас вітамінів у вашому організмі.
Дехто, побоюючись нітратів, якими зазвичай «напічкані» весняні овочі, не наважуються купувати ранню капусту. Щоб позбутися нітратів у молодій капусті, слід замочити її в холодній воді на кілька годин. Оскільки найбільша концентрація нітратів саме біля качана, краще відмовитися від його вживання і листя навколо нього. Також варто зняти 3−4 зовнішні листки з капустини.
Капусняк з молодої капусти з грибами
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/05/kapusta_moloda_kapusniak.jpg)
½ головки ранньої капусти, 400 г печериць, 1 велика цибулина, 2 середні морквини, 4 середні картоплини, 2 зубчики часнику, кріп, оливкова олія, сіль, чорний мелений перець, сметана — для подачі.
Розігріти олію в пательні, обсмажити нарізану цибулю до м’якості. Додати натерту на грубій тертці моркву і смажити ще 5−7 хв.
У каструлі розігріти оливкову олію, додати посічений часник і смажити 30 с, потім покласти нарізані скибочками гриби і смажити до золотистого кольору, 10 хв.
Влити в каструлю 1,5 літра води і довести до кипіння.
Додати нарізану кубиками картоплю і обсмажені овочі із пательні, варити на малому вогні 10 хв. Додати тонко нарізану капусту. Варити капусняк на дуже малому вогні ще 10 хв. Капуста має залишитися ледь хрусткою і не втратити колір.
Додати посічений кріп. Зняти з вогню і залишити під кришкою на 5 хв.
Подавати зі сметаною.
Хрусткий овочевий салат зі смаженим адигейським сиром
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/05/kapusta_moloda_salat.jpg)
4 скибочки адигейського сиру, 2 свіжі огірки, 1/8 качана головки молодої капусти, 1 помідор, 3 редиски, 1 солодкий червоний перець, 2 житні хлібці, цибуля зелена — для подачі, оливкова олія — до смаку, сіль — до смаку, 1 яйце, 3 ст. ложки панірувальних сухарів, 2 ст. ложки олії — для смаження.
Овочі вимити й почистити. Капусту, огірки, редиску і перець нарізати невеликими кубиками. Помідор розрізати на 8 часточок. Змішати всі овочі в чаші, заправити оливковою олією, посолити до смаку. Поламати хлібці на дрібні шматочки і додати в салат, перемішати, дати настоятися 5−10 хв.
Розігріти пательню-гриль, ледь змастити олією. Адигейський сир нарізати скибочками завтовшки 5−7 мм. Яйце ледь збити. Вмокати скибочки в яйце, панірувати у сухарях і смажити на добре розігрітій пательні- гриль по 5 хв з кожного боку. На тарілку викласти салат, зверху — скибочки обсмаженого адигейського сиру. Прикрасити дрібно нарізаною зеленою цибулею.
Лазанья з молодої капусти
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/05/kapusta_moloda_lazania.jpg)
125 г вершкового масла, 1 молода капустина, натертий твердий сир.
Для начинки: 2 ст. ложки олії, сіль — до смаку, 3 ст. ложки томатної м’якоті, 500 г курячого фаршу, 2 невеликі цибулини, 4 зубчики часнику, 150 г хлібних крихт, 2 морквини.
Для соусу: 100 мл вершків 9%, 1 яйце, 75 г твердого сиру.
Розігріти олію і обсмажити подрібнені цибулю, часник і моркву, помішуючи, 6−7 хв.
Покласти курячий фарш і смажити, розминаючи грудки, 8 хв. Зняти з вогню, перекласти в миску і дати охолонути. Додати в начинку томатну м’якоть і хлібні крихти. Приправити сіллю і перцем, перемішати.
Капусту вимити, акуратно вирізати качан, листя розібрати. Опустити листя в киплячу підсолену воду на 3 хв, вийняти, розкласти на рушник і дати обсохнути. Для соусу у мисці змішати вершки, яйце і натертий сир (найкраще швейцарський).
Форму для запікання злегка змастити розтопленим вершковим маслом, викласти приблизно чверть капустяного листя, скропити олією, розподілити рівним шаром третину начинки. Покласти ще один шар капустяного листя, змастити олією, викласти начинку, повторити шари ще раз. Останній шар має бути капустяним. Розігріти духовку до 180 °C. Залити соусом, накрити фольгою і запікати 15−20 хв. Вийняти, зняти фольгу, посипати натертим сиром (найкраще пармезаном) і запікати до утворення золотистої скоринки ще 3−5 хв.