Спаржа – їжа королів
Зупиняє старіння, надає шкірі сліпучої чистоти, волоссю – здорового сяйва
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/435624/sparja5.jpg)
Кулінарні блогери наввипередки закликають готувати страви зі спаржі. Саме зараз її сезон. Дехто вважає, що цей делікатес недоступний пересічному споживачеві. Відомий український шеф- кухар, ресторатор Євген Клопотенко порівнює ціну на спаржу із травневою ціною на баклажани і закликає скуштувати українську спаржу, яка вже з’явилася на прилавках супермаркетів.
Про цілющі властивості цієї рослини складені цілі трактати. У Стародавній Греції вона була одним з атрибутів культу богині кохання Афродіти. Її гілками увінчували молодих, прикрашали шлюбне ложе. Як овоч рослину розводили у Давньому Римі.
Овоч дуже корисний тим, хто стежить за своєю зовнішністю. Спаржа — низькокалорійний овоч (один відросток містить не більше чотирьох калорій). Вегетаріанська дієта з акцентом на страви зі спаржі допомагає скинути вагу, позбутися целюліту, надати шкірі сліпучої чистоти, а волоссю — здорового сяйва. Якщо вживати спаржу якомога частіше, біологічний вік буде нагородою, а не перешкодою.
Високий вміст у ній унікального вітаміну молодості — фолієвої кислоти (в перекладі з латині — «листяної») допомагає організму боротися зі старінням, зморшками і сивиною. Каротин сприяє збереженню здорового кольору обличчя, дозволяє домогтися рівної золотистої засмаги, перешкоджає утворенню веснянок і пігментних плям.
Спаржу зазвичай готують на парі, заправляючи соусом з оцту, масла і солі. З верхівок овоча виходять смачний суп-пюре, суфле і навіть солодкі джеми. Овоч можна варити, тушкувати, маринувати, подавати в гарячому і холодному вигляді. Це чудова закуска, а також доповнення до салатів, овочевих страв і супів. У Китаї, наприклад, зацукровані пагони спаржі їдять на десерт. У приготуванні біла спаржа складніша, ніж зелена. І саме тому гурмани французи цінують її вище — вона дає можливість шеф-кухарю ресторану по-справжньому проявити свою майстерність. Спаржу у жодному разі не можна переварювати. Готовий овоч слід опустити у воду з льодом. Тоді зберігається колір, вітаміни, і смак буде дивовижним! Час приготування залежить від товщини спаржі (в середньому від 10 до 20 хвилин). Не потрібно наливати багато води, інакше весь смак піде в бульйон. Також не варто додавати ніяких прянощів, лише сіль, цукор і шматочок вершкового масла (воно необхідне для утворення плівки на поверхні води, кипіння має бути дуже мале). Іноді у воду додають краплю (максимум) лимонного соку, щоб спаржа була білішою. Спаржа — одна з небагатьох страв, яку не соромно їсти руками навіть у пристойній компанії. Ця традиція дуже поширена в Європі.
Салат зі спаржею, горіхами і фетою
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/05/sparga_salat.jpg)
600 г спаржі, ½ склянки листочків м’яти, 1−3 зубчики часнику, ½ червоної цибулини, 3 ст. ложки рисового оцту, 1 ч. ложка меду, сіль і перець — до смаку, ½ склянки оливкової олії, ½ склянки волоських горіхів, 100−150 г фети, 1 пучок листя салату.
Вимити спаржу, відрізати грубі кінці. Довести до кипіння воду, підсолити її і занурити у неї спаржу. Через 3 хв перекласти спаржу у миску з крижаною водою, щоб зупинити процес варіння та зберегти яскравий колір спаржі. Потім просушити. Для приготування заправки в чаші блендера подрібнити цибулю, часник, м’яту, оцет, мед, сіль і перець. Потрохи влити оливкову олію. Заправку можна відразу вилити на спаржу, доповнити горіхами і сиром, подавати до столу.
Можна доповнити ще листям салату.
Спаржа, запечена з перцем
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/05/sparga_zapehena.jpg)
500 г спаржі, 300 г солодкого перцю, 1,5 ст. ложки оливкової олії, 1,5 ч. ложки діжонської гірчиці, 1,5 ч. ложки білого винного оцту, сіль — до смаку.
Спаржу промити і розрізати на шматочки 2,5 см завдовжки. Перець розділити на половинки, вирізавши плодоніжки, перетинки і насіння. Потім овочі перемішати із гірчицею, оцтом і олією.
Запікати спаржу з перцем у духовці, розігрітій до 220 °C, 25 хв.