Передплата 2024 «Добра кухня»

У яких продуктах багато йоду?

У морській капусті, морепродуктах, а також в овочах і фруктах

Для нормального функціонування організму необхідно чимало хімічних елементів, користь яких неоціненна. Одним з них є йод.

Важливо знати, що йод — це не лише засіб для дезін­фекції і обробки порізів чи ран, який продають в аптеці, а ще й найважливіший мікроеле­мент для роботи організму лю­дини, без якого нам не обійтися. Саме він відповідає за нормаль­не функціонування і роботу щи­товидної залози, яка виробляє життєво важливі гормони. Здо­рова щитовидна залоза — запо­рука того, що у людини не виник­не проблем з серцем, печінкою та обмінними процесами.

Регулярне надходження в організм йоду збільшує погли­нання кисню тканинами, по­ліпшує розумову діяльність. Людина стає бадьорішою, енер­гійнішою, менше втомлюється. Цей мікроелемент має позитив­ний вплив на стан волосся, зубів і шкіри.

Іноді з різних причин вини­кає нестача йоду, тоді порушу­ється робота всього організ­му. Людина, у якої недостатнє надходження йоду, може швид­ко втомлюватися, мати трива­лий депресивний пригнічений настрій. Спостерігаються пору­шення роботи серцево-судин­ної системи — знижений тиск, задишка, серцебиття, збої рит­му серцевих скорочень. У неї немає апетиту і збільшується маса тіла через набряки — не­зважаючи на зниження апети­ту, порушується робота киш­ківника, виникає схильність до закрепів. Шкіра стає тьмяною, тонкою, лущиться або навіть вкривається роговими лусочка­ми. Також можливе інтенсивне випадання волосся.

У важких випадках збільшен­ня щитовидної залози поміт­не неозброєним оком. До того ж збільшена залоза може стис­кати нервові сплетіння шиї. Це проявляється осиплістю голосу, сухим безпричинним кашлем, утрудненням ковтання.

Дефіцит йоду потрібно запо­внювати. Найкраще це робити за допомогою продуктів харчу­вання, багатих на йод.

Лідером за кількістю йоду є морські водорості. У ламінарії міститься до 200 мкг на 100 гра­мів ваги. Таким чином, з’їдаючи лише 100 грамів морської ка­пусти, можна отримати потріб­ну кількість йоду. Звичайно, треба зважати на специфічний смак і запах морської капусти і те, що не всі люди можуть її їсти. На цей випадок виробники мо­жуть порадувати нас сухими во­доростями, які можна додавати в їжу як приправу.

Також багато йоду у морській рибі і морепродуктах, м’ясі і мо­лоці, в овочах та фруктах: зеле­ній і ріпчастій цибулі, часнику, щавлі, шпинаті, картоплі, морк­ві, помідорах, буряках, редисі, бобових, хурмі, полуницях, ана­насі, усіх цитрусових, дині, ба­нанах, яблуках, винограді, жу­равлині.

Повноцінне і різноманіт­не харчування здатне запо­бігти дефіциту йоду в організ­мі. А якщо проблеми виникли, то слід переглянути свій раці­он, відмовитися від дієти для схуднення, якщо ви її дотриму­єтеся.

З морської капусти готують закуски, супи, основні страви і навіть… варення та чай. Попу­лярні салати з вареної або ма­ринованої морської капусти. Їх можна купити на вагу або у ви­гляді консервів. У продажу є та­кож заморожена і сушена мор­ська капуста. Вона чудово поєднується з овочами, м’ясом, рибою і морепродуктами. Ово­чевому рагу морська капуста додасть незвичного йодистого смаку. Перш ніж додавати замо­рожену або сушену ламінарію в різні страви, важливо правиль­но її приготувати. Заморожену морську капусту достатньо про­мити у проточній воді і зварити впродовж 1−3 хвилин. Сушену морську капусту потрібно замо­чити на кілька годин у воді у про­порції 8 частин води на 1 части­ну продукту. Краще залишити її у воді на ніч. Після цього мор­ську капусту потрібно ретельно промити і варити 1−3 хвилини, як і заморожену. Цей напівфа­брикат можна зберігати в холо­дильнику кілька діб.

Курячий суп з морською капустою

1 куряче філе, 150 г мор­ської капусти, 3 картопли­ни, 1 морквина, 1 цибулина, 2 яйця, 70 г зеленого горо­шку (замороженого або кон­сервованого), сіль, перець — до смаку, 2 ст. ложки олії, 2 літри води, 2 ст. ложки кропу.

Яйця зварити впродовж 9−10 хв, остудити і почистити.

Куряче філе промити під про­точною водою і нарізати кубика­ми. Залити філе холодною во­дою і поставити на вогонь. Коли закипить, зняти піну, що утво­рилася, воду посолити і варити філе 25−30 хв.

Почистити овочі. Моркву на­терти на тертці, подрібнити ци­булю. Картоплю нарізати куби­ками.

Розігріти в пательні олію, об­смажити цибулю з морквою до м’якості, не засмажувати.

Коли філе буде готове, дода­ти в каструлю картоплю. Вари­ти 10 хв. Потім додати обсмаже­ні овочі і заморожений горошок (консервований додавати в кінці приготування).

Морську капусту трохи по­дрібнити і також додати в суп.

Подрібнити яйця, додати їх у суп разом з подрібненим кро­пом. Якщо хочете сервірувати суп з яйцями, то зварити потріб­ну кількість яєць додатково. До­дати в суп перець і, за потреби, ще солі. Довести суп до кипіння і вимкнути вогонь.

Дати супу настоятися, і мож­на розливати у тарілки.

Салат «Морський мотив»

250 г свіжої білокачанної капусти, 250 г маринованої морської капусти, 1 червоний солодкий перець, 1 свіжий огірок, 1 пучок зеленої цибулі, 2 ст. ложки соняшникової не­рафінованої олії, 0,5 ч. ложки цукру, 0,5 ч. ложки солі.

Білокачанну капусту тонко нашаткувати і перетерти з сіл­лю.

Солодкий перець очистити, розрізати його уздовж на чоти­ри частини, а потім кожну чет­вертинку нарізати впоперек тонкою соломкою. Зелену ци­булю нарізати тонкими кільця­ми.

Огірок розрізати уздовж на 4 частини, а потім кожну четвер­тинку тонко нашаткувати упопе­рек.

Підготовлені овочі з’єднати з морською капустою і посипа­ти цукром.

Салат перемішати, заправи­ти олією і знову перемішати.

Салат з морською капустою, кукурудзою і морквою

150 г морської капусти, 1 морквина, 5−6 ст. ложок кон­сервованої кукурудзи, 1 ст. ложка соєвого соу, 3 ст. ложки олії, сіль, перець — до смаку.

Моркву почистити і натерти на тертці — на звичайній або для моркви по-корейськи. До моркви додати соєвий соус і перемішати.

Нарізати морську капусту. Дрібно нарізати не варто, голо­вне, щоб не було надто довгих стрічок, які можуть створювати незручності під час споживання.

Додати в салат кукурудзу, мелений перець і заправити олі­єю. За потреби, додати сіль до смаку. Добре перемішати, від­разу подавати.

Схожі новини