У яких продуктах багато йоду?
У морській капусті, морепродуктах, а також в овочах і фруктах
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/434785/yod.jpg)
Для нормального функціонування організму необхідно чимало хімічних елементів, користь яких неоціненна. Одним з них є йод.
Важливо знати, що йод — це не лише засіб для дезінфекції і обробки порізів чи ран, який продають в аптеці, а ще й найважливіший мікроелемент для роботи організму людини, без якого нам не обійтися. Саме він відповідає за нормальне функціонування і роботу щитовидної залози, яка виробляє життєво важливі гормони. Здорова щитовидна залоза — запорука того, що у людини не виникне проблем з серцем, печінкою та обмінними процесами.
Регулярне надходження в організм йоду збільшує поглинання кисню тканинами, поліпшує розумову діяльність. Людина стає бадьорішою, енергійнішою, менше втомлюється. Цей мікроелемент має позитивний вплив на стан волосся, зубів і шкіри.
Іноді з різних причин виникає нестача йоду, тоді порушується робота всього організму. Людина, у якої недостатнє надходження йоду, може швидко втомлюватися, мати тривалий депресивний пригнічений настрій. Спостерігаються порушення роботи серцево-судинної системи — знижений тиск, задишка, серцебиття, збої ритму серцевих скорочень. У неї немає апетиту і збільшується маса тіла через набряки — незважаючи на зниження апетиту, порушується робота кишківника, виникає схильність до закрепів. Шкіра стає тьмяною, тонкою, лущиться або навіть вкривається роговими лусочками. Також можливе інтенсивне випадання волосся.
У важких випадках збільшення щитовидної залози помітне неозброєним оком. До того ж збільшена залоза може стискати нервові сплетіння шиї. Це проявляється осиплістю голосу, сухим безпричинним кашлем, утрудненням ковтання.
Дефіцит йоду потрібно заповнювати. Найкраще це робити за допомогою продуктів харчування, багатих на йод.
Лідером за кількістю йоду є морські водорості. У ламінарії міститься до 200 мкг на 100 грамів ваги. Таким чином, з’їдаючи лише 100 грамів морської капусти, можна отримати потрібну кількість йоду. Звичайно, треба зважати на специфічний смак і запах морської капусти і те, що не всі люди можуть її їсти. На цей випадок виробники можуть порадувати нас сухими водоростями, які можна додавати в їжу як приправу.
Також багато йоду у морській рибі і морепродуктах, м’ясі і молоці, в овочах та фруктах: зеленій і ріпчастій цибулі, часнику, щавлі, шпинаті, картоплі, моркві, помідорах, буряках, редисі, бобових, хурмі, полуницях, ананасі, усіх цитрусових, дині, бананах, яблуках, винограді, журавлині.
Повноцінне і різноманітне харчування здатне запобігти дефіциту йоду в організмі. А якщо проблеми виникли, то слід переглянути свій раціон, відмовитися від дієти для схуднення, якщо ви її дотримуєтеся.
З морської капусти готують закуски, супи, основні страви і навіть… варення та чай. Популярні салати з вареної або маринованої морської капусти. Їх можна купити на вагу або у вигляді консервів. У продажу є також заморожена і сушена морська капуста. Вона чудово поєднується з овочами, м’ясом, рибою і морепродуктами. Овочевому рагу морська капуста додасть незвичного йодистого смаку. Перш ніж додавати заморожену або сушену ламінарію в різні страви, важливо правильно її приготувати. Заморожену морську капусту достатньо промити у проточній воді і зварити впродовж 1−3 хвилин. Сушену морську капусту потрібно замочити на кілька годин у воді у пропорції 8 частин води на 1 частину продукту. Краще залишити її у воді на ніч. Після цього морську капусту потрібно ретельно промити і варити 1−3 хвилини, як і заморожену. Цей напівфабрикат можна зберігати в холодильнику кілька діб.
Курячий суп з морською капустою
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/05/yod-sup.jpg)
1 куряче філе, 150 г морської капусти, 3 картоплини, 1 морквина, 1 цибулина, 2 яйця, 70 г зеленого горошку (замороженого або консервованого), сіль, перець — до смаку, 2 ст. ложки олії, 2 літри води, 2 ст. ложки кропу.
Яйця зварити впродовж 9−10 хв, остудити і почистити.
Куряче філе промити під проточною водою і нарізати кубиками. Залити філе холодною водою і поставити на вогонь. Коли закипить, зняти піну, що утворилася, воду посолити і варити філе 25−30 хв.
Почистити овочі. Моркву натерти на тертці, подрібнити цибулю. Картоплю нарізати кубиками.
Розігріти в пательні олію, обсмажити цибулю з морквою до м’якості, не засмажувати.
Коли філе буде готове, додати в каструлю картоплю. Варити 10 хв. Потім додати обсмажені овочі і заморожений горошок (консервований додавати в кінці приготування).
Морську капусту трохи подрібнити і також додати в суп.
Подрібнити яйця, додати їх у суп разом з подрібненим кропом. Якщо хочете сервірувати суп з яйцями, то зварити потрібну кількість яєць додатково. Додати в суп перець і, за потреби, ще солі. Довести суп до кипіння і вимкнути вогонь.
Дати супу настоятися, і можна розливати у тарілки.
Салат «Морський мотив»
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/05/yod-salat.jpg)
250 г свіжої білокачанної капусти, 250 г маринованої морської капусти, 1 червоний солодкий перець, 1 свіжий огірок, 1 пучок зеленої цибулі, 2 ст. ложки соняшникової нерафінованої олії, 0,5 ч. ложки цукру, 0,5 ч. ложки солі.
Білокачанну капусту тонко нашаткувати і перетерти з сіллю.
Солодкий перець очистити, розрізати його уздовж на чотири частини, а потім кожну четвертинку нарізати впоперек тонкою соломкою. Зелену цибулю нарізати тонкими кільцями.
Огірок розрізати уздовж на 4 частини, а потім кожну четвертинку тонко нашаткувати упоперек.
Підготовлені овочі з’єднати з морською капустою і посипати цукром.
Салат перемішати, заправити олією і знову перемішати.
Салат з морською капустою, кукурудзою і морквою
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/05/yod-salat_morkva.jpg)
150 г морської капусти, 1 морквина, 5−6 ст. ложок консервованої кукурудзи, 1 ст. ложка соєвого соу, 3 ст. ложки олії, сіль, перець — до смаку.
Моркву почистити і натерти на тертці — на звичайній або для моркви по-корейськи. До моркви додати соєвий соус і перемішати.
Нарізати морську капусту. Дрібно нарізати не варто, головне, щоб не було надто довгих стрічок, які можуть створювати незручності під час споживання.
Додати в салат кукурудзу, мелений перець і заправити олією. За потреби, додати сіль до смаку. Добре перемішати, відразу подавати.