Калій сповільнює розвиток остеопорозу, допомагає у профілактиці серцево-судинних проблем і гіпертонії
Калій — найважливіший незамінний мінерал, який не синтезується організмом і надходить із їжею. Він піклується про міцність кісток, запобігає утворенню каменів у нирках, а також гіпертонії та інсульту
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/530431/kalii.jpg)
Калій виконує безліч завдань — допомагає регулювати скорочення м’язів, у тому числі серцевого, контролює кров’яний тиск, здорову функцію нервів, рівень рідини та рН усередині клітин. Будучи компонентом травних соків, калій відіграє найважливішу роль у роботі шлунково-кишкового тракту.
Низький рівень калію може негативно вплинути на роботу нервів, м’язів та серця. Близько 98% населення не дотримуються рекомендованого споживання калію. Причина у вживанні обробленої їжі замість рослинних продуктів — фруктів, овочів, бобових та горіхів. Проте харчування з низьким вмістом калію рідко є причиною гіпокаліємії. Дефіцит характеризується рівнем калію у крові нижче 3,5 ммоль на літр. Це відбувається, коли тіло раптово втрачає багато рідини — хронічне блювання, діарея, підвищене потовиділення та крововтрата.
З віком кістки можуть ставати крихкими, особливо, якщо у харчуванні багато м’яса та молочних продуктів, які сприяють підвищенню кислотності кісток та їх послабленню. Продукти, багаті на калій, фрукти й овочі, знижують кислотність, чим допомагають захистити кістки та сповільнити розвиток остеопорозу.
Також калій знижує ризик утворення каменів у нирках — мінеральних відкладень, які накопичуються і можуть виходити під час сечовипускання, спричиняючи біль. Продукти з високим вмістом калію знижують кислотність та сприяють тому, щоб кальцій залишався в кістках, а не відкладався у вигляді каменів у нирках.
Організму потрібен адекватний рівень калію всередині клітин та натрію поза клітинами, щоб м’язи могли нормально функціонувати. За низького рівня натрію чи калію виникає дисбаланс, внаслідок якого розвиваються м’язова слабкість та спазми.
Калій також знижує ризик високого артеріального тиску, який збільшує ймовірність серцевих захворювань, серцевої недостатності та інсульту. Високий кров’яний тиск називають «тихим убивцею», тому що він рідко має симптоми. Надлишок натрію може ще більше посилити високий тиск, але достатня кількість калію допомагає виводити натрій та розслабляє кровоносні судини.
Максимум калію можна отримати з фруктів, якщо їсти їх неочищеними, зелень також варто їсти сирою або бланшувати впродовж кількох секунд.
Один середній банан містить 420 мг калію, в одній картоплині середнього розміру, з'їденої зі шкіркою, 926 мг калію. Якщо хочете регулярно отримувати здорову дозу калію, їжте чорнослив, який містить 630 мг калію на пів склянки продукту. Також можна готувати компот і салат із чорносливу. Багато хто любить чорнослив у поєднанні з горіхами і сиром. Із чорносливом також готують випічку. В одному апельсині середнього розміру 230 мг калію, а в склянці апельсинового соку — 370. Апельсини також містять вітамін С і цукор, тому не перестарайтеся.
Один середній помідор містить 290 мг мінералу, але у томатному соусі та томатній пасті значно більше. В одній склянці томатної пасти близько 2600 міліграмів калію. Склянка томатного пюре містить 1000 мг мінералу. Їжте квасолю, щоб отримувати більше клітковини та калію. Замочіть її на ніч, щоб вона легше засвоювалася, приготуйте салат із квасолею або запіканку.
Запечена картопля, фарширована сиром
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/04/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D1%8F.jpg)
3 великі картоплини, 100 г напівтвердого сиру, 50 мл молока, 50 г вершкового масла, 2 ст. ложки оливкової олії, 3 зубчики часнику, 3 гілочки петрушки, сіль, чорний мелений перець і мускатний горіх — до смаку.
Розігріти духовку до 200°С. Картоплини дуже добре вимити — потерти щіткою. Промокнути насухо паперовими рушниками. Наколоти бульби виделкою з усіх боків. Покласти у форму відповідного розміру.
Полити картоплини оливковою олією і розмастити її руками (краще у рукавичках), щоб рясно покрити бульби олією з усіх боків. Поставити форму в духовку і запікати картоплю 50−60 хв. Перевірити готовність, проколовши картоплину виделкою.
Вийняти картоплю з духовки і дати їй трохи охолонути. Духовку не вимикати.
Тим часом натерти сир на дрібній тертці. Молоко з вершковим маслом у чашці підігріти у мікрохвильовій печі, щоб масло розтопилося.
Розрізати кожну картоплину вздовж навпіл, але не до кінця приблизно на дві третини. Цього достатньо, щоб трохи розкрити картоплини як книжки.
Ложкою акуратно вишкребти з картоплин м’якуш, залишаючи стінки завтовшки близько 1 см. Вийняту м’якоть швидко розім'яти виделкою у мисці, поки вона гаряча.
Додати молоко із розтопленим маслом і дві третини натертого сиру. Вичавити зубчики часнику, приправити масу сіллю, перцем і мускатним горіхом, перемішати.
Присипати картопляні «сумочки» зсередини сіллю і перцем, розкласти у них порівну картопляно-сирну масу. Присипати сиром, покласти у форму і запікати в духовці ще 10−15 хв. Рум’яну запечену із сиром картоплю посипати посіченою петрушкою й одразу подавати.
Морозиво з банана і вершків
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/04/%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BE.jpg)
4 м’які стиглі банани, 400 мл вершків 10−20%, 1 ст. ложка цукрової пудри, 1 ст. ложка лимонного соку.
М’якоть бананів довільно нарізати і подрібнити занурювальним блендером до однорідності. Заздалегідь добре охолодити вершки і влити їх у бананове пюре. Додати цукрову пудру і збити міксером. Влити лимонний сік і знову перемішати. Має вийти пухка світла маса, яку перелити у контейнер, герметично закрити кришкою і поставити у морозильну камеру на 2 год. Вийняти контейнер і перемішати виделкою.
Повторити це ще двічі через кожні 30−40 хв. Залишити контейнер у морозильній камері на 2−4 год, за цей час морозиво має остаточно застигнути.
Вийняти контейнер із морозильної камери і залишити в теплі на 5−7 хв, щоб морозиво злегка розм’якшилося. Спеціальною ложкою сформувати кульки і розкласти морозиво у креманки.
Кращими компаньйонами бананового вершкового морозива є шоколадна крихта або шоколадний сироп, подрібнені волоські горіхи, а також кокосова стружка, злегка обсмажена на сухій пательні.