Червоному м’ясу – «зелене світло»?
Міфи і факти про найбільш неоднозначний продукт у нашому раціоні
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/434784/chervone.jpg)
Піст закінчився, і українці з чистою совістю можуть їсти м’ясо й м’ясні продукти. Ті, хто дбає про своє здоров’я, не їстимуть м’ясо щодня — особливо червоне, особливо з додаванням різноманітних консервантів для кращого вигляду, запаху та смаку. Проте є люди, які їм заперечать: у їхній родині — усі м’ясоїди, і на діабет, гіпертонічну хворобу та рак хворіють з тією ж частотою, що й інші. Фахівець із нутріциології Університету Тафтса (США) Даріуш Мозаффарян у публікації у The Conversation зібрав найпопулярніші міфи і факти про червоне м’ясо. Деякі з них вас здивують.
Міф: «М'ясо корисне для здоров’я — у ньому багато білка»
Факт: «Від м’яса — ні шкоди, ні користі (якщо ним не зловживати)»
Довгострокові обсерваційні дослідження пацієнтів зі серцево-судинними захворюваннями і раком та контрольовані дослідження таких факторів ризику, як гіперхолестеринемія (стійке підвищення рівня холестерину у крові), гіперглікемія (підвищення рівня глюкози) і запальні процеси в організмі, свідчать про те, що помірне вживання необробленого червоного м’яса виявляє відносно нейтральний вплив на здоров’я. Проте жодні масштабні дослідження не вказують на те, що його споживання приносить користь. Тож щоб урізноманітнити меню, час від часу можна дозволити собі і свинячу відбивну, і гуляш з яловичини, і плов з бараниною. Проте знайте міру.
Характерного червоного кольору м’ясу надає велика кількість гемового заліза, надмірне споживання якого пов’язують з вищим ризиком розвитку діабету 2-ого типу. А крім того, зловживання червоним м’ясом і навіть нечасте вживання обробленого (сосисок, ковбас, бекону, салямі тощо) підвищує ризик захворіти на рак прямої кишки.
Міф: «Краще віддавати перевагу нежирним шматкам»
Факт: «Краще віддавати перевагу необробленому м’ясу»
Десятиліттями дієтичні рекомендації радили обирати нежирні види м’яса. Мовляв, у них міститься менше «поганих» насичених жирів і більше «хороших» ненасичених. Однак згодом стало зрозуміло: ці диспропорції у жирах не відіграють вирішальної ролі у виникненні серцевого нападу, появи злоякісної пухлини чи інших серйозних проблем зі здоров’ям. «Першу скрипку» грають консерванти, які входять до складу обробленого м’яса, зокрема натрій, який підвищує кров’яний тиск і, відповідно, ризик інсульту. Крім того, організм перетворює нітрити у нітрозаміни — речовини, як володіють канцерогенними властивостями, тобто здатні викликати рак. Навіть якщо на упаковці написано «без нітратів», знайте: до складу продукту входить сіль із селери, тобто хлористий натрій.
М’ясні продукти містять й інші канцерогени, які виробляються у процесі обвуглення, копчення або високотемпературного смаження чи грилювання. Ці сполуки можуть завдати шкоди не лише людині, яка вживає їх у їжу, а й дитині в утробі, оскільки здатні долати плаценту.
Тож навіть якщо купуєте ковбасу з низьким вмістом жиру, не сумнівайтеся: цей продукт так само шкодить здоров’ю, як усі інші види м’ясних продуктів.
Міф: «Рослинна їжа — більш здоровий вибір»
Факт: «Для нормального функціонування організму потрібна і рослинна, і тваринна їжа»
Якщо ви відмовляєтеся від м’яса, це не означає, що ваше харчування автоматично стає здоровим. По-перше, не всі продукти тваринного походження шкідливі. Наприклад, птиця та яйця приносять користь організму, забезпечуючи його білком та іншими поживними речовинами. Молочні продукти мають свої переваги, у тому числі покращують метаболізм, захищаючи від розвитку діабету 2-го типу. Зрештою, здоровий раціон неможливо уявити без риби і морепродуктів. І навпаки, є багато продуктів рослинного походження, які жодної користі здоров’ю не приносять: білий рис, білий хліб, картопля фрі, готові сніданки, печиво тощо. У них міститься багато крохмалю та рафінованого цукру. Якщо взяти статистику США (в Україні такі дослідження не проводилися), то 42% калорій із щоденного меню людина отримує саме з цих продуктів і лише 5% - з червоного м’яса та 3% - з обробленого.
Дієта, що базується на рослинній основі, не є здоровою за замовчуванням. Усе залежить від того, що саме ви їсте і якими є ваші порції.
Більшість захворювань, пов’я-заних із харчуванням, спричинені нестачею у раціоні корисних для здоров’я продуктів, таких, як фрукти, горіхи, насіння, бобові, овочі, цілі зерна, рослинні олії, кисломолочні і морепродукти. Додаткові проблеми зі здоров’ям викликає вживання солодкої газованої води і ультрапереробленої їжі з високим вмістом солі, крохмалю та рафінованого цукру. А от періодичне вживання в їжу червоного м’яса (1−2 рази на тиждень) до таких плачевних наслідків не призводить.
Міф: «Корисним для здоров’я є лише м’ясо тварин вільного випасу»
Факт: «Без різниці, чи це м’ясо «звичайної» худоби, чи тієї, яка «годувалася лише травою»
Що б там не було написано на упаковці з м’ясом, знайте: худобу, як правило, вигодовують комбінованими кормами (травою, іншою зеленню, бобовими) та сіном з додаванням кукурудзи, сої і ячменю. Тому «вільний випас» означає переважно «прописку» тварини, а не те, що вона їсть.
Можливо, фраза «корова, вигодувана травою» й звучить краще, але дослідження з порівняння наслідків вживання в їжу м’яса худоби «вільного випасу» порівняно зі «звичайною» не проводилися, щоб говорити про таку перевагу, як про доконаний факт. Та й аналіз поживних речовин у яловичині з поголів’я, що харчувалося «лише травою», і звичайною худобою особливих відмінностей не показав.
Звісно, ви можете їсти м’ясо корів «вільного випасу» з особистих, екологічних чи філософських міркувань, але на особливу користь для здоров’я не розраховуйте.
Міф: «Для тих, хто хоче залишатися і здоровим, і ситим, є альтернатива — м’ясо на рослинній основі»
Факт: «Рослинні альтернативи м’ясу бережуть здоров’я планети, а не ваше»
Без сумніву, такі продукти є кращими для навколишнього середовища, ніж, наприклад, звичайна яловичина. Що стосується землекористування, використання води, забруднення води і викиду парникових газів, виробництво червоного м’яса виявляє на довкілля приблизно у п’ять разів гірший вплив, ніж виробництво риби, молочних продуктів та птиці, приблизно у 20 разів гірший, ніж виробництво яєць, горіхів і бобових та у 45−75 разів гірший, ніж виробництво фруктів, овочів та цілого зерна. У звіті ООН за 2013 рік зазначалося, що виробництво худоби створює близько 15% усіх глобальних викидів парникових газів, причому майже половина з них припадає на яловичину.
Порівняно з виробництвом яловичини, на виробництво рослинних альтернатив м’яса витрачається удвічі менше енергії та у десять разів менше землі й води. А крім того, на 90% менше відбувається викидів парникових газів. Проте користь для здоров’я цих продуктів досі залишається під знаком питання.
Якщо ознайомитися з вмістом поживних речовин у рослинних альтернативах, то виявиться, що вони справді схожі на м’ясо. Проте гемового заліза і солі у них зазвичай є більше. Регулярно вживаючи їх у їжу (так само, як й інші ультраоброблені харчові продукти), людина автоматично споживає більше калорій і, відповідно, набирає вагу.