Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Без вогню пече

Як не допустити появи печії і швидко її усунути, якщо виникла?

Мало знайдеться людей, які б не переїли на свята, і якщо до цього печія вас ніколи не турбувала, мали нагоду з нею «познайомитися». Якщо виникла ситуативно, нічого страшного. А от якщо турбує часто, доведеться помізкувати над тим, як полегшити неприємні симптоми.

Більшість людей відра­зу хапається за ліки. Ан­тацидні препарати не ко­штують дорого, та й в аптеці їх можна придбати без рецеп­та. Однак ще кращого резуль­тату можна домогтися, якщо скоригувати своє харчування і спосіб життя, а також збагати­ти свій раціон продуктами, які природно знижують кислот­ність шлункового вмісту.

Чому виникає печія?

«Відчуття болючого печіння у верхній частині травного тракту виникає тоді, коли вміст шлун­ка потрапляє у стравохід. Ме­дики називають це явище „кис­лотним рефлюксом“. Причиною печії може бути більш важка або хронічна форма кислотно­го рефлюксу. У такому випадку у хворого діагностують гастро­езофагеальну рефлюксну хво­робу», — пояснюють експерти VeryWellHealth.

Як легко та швидко позбути­ся цієї проблеми?

Уникайте їжі, яка може спровокувати печію

Можливо, ви вже зауважи­ли, що певна їжа провокує по­яву цього дискомфортного відчуття. Спробуйте вести хар­човий щоденник — записуйте, які продукти ви з’їли протягом дня і як після цього почували­ся. Ті, які викликають печію, доведеться виключити зі сво­го раціону.

Переважно це:

  • кава та чай;
  • шоколад;
  • гостра їжа;
  • пиво, вино й інші види ал­коголю;
  • смажена і жирна їжа;
  • м’ята;
  • помідори.

У деяких людей неприємне відчуття може виникати після споживання солодощів, їжі з ви­соким глікемічним індексом і за­надто гарячої їжі.

Стежте за вагою

Якщо у вас є зайві кілограми, цілком ймовірно, що, схуднув­ши, забудете про печію.

Зверніться до дієтолога або сімейного лікаря. Фахівець складе план харчування і трену­вань, які допоможуть нормалі­зувати масу вашого тіла.

Прислухайтеся, про що «говорить» ваше тіло

Занадто швидкий прийом їжі і переїдання — «найкра­щі друзі» кислотного рефлюк­су. Часом ви можете навіть не підозрювати, що їсте занадто швидко або продовжуєте спо­живати їжу після того, як ваш організм уже наситився.

Як їсти і не переїсти:

  • Усуньте фактори, які мо­жуть відволікати вас від процесу прийому їжі, — не читайте, не пе­ревіряйте свій смартфон, не ди­віться телевізор.
  • Ретельно пережовуйте ко­жен шматок.
  • Їжте невеликими порція­ми. Коли ми переїдаємо, їжа починає тиснути на нижній стравохідний сфінктер (кла­пан, який розділяє стравохід та шлунок), що може призвес­ти до закиду вмісту шлунка у стравохід.
  • Перед тим, як піднести ложку чи виделку до рота, зро­біть паузу. Витратьте хвилинку, щоб прислухатися до свого ор­ганізму і визначити, чи справді ви голодні і наскільки.

Поїли? Спати не лягайте!

Намагайтеся вечеряти що­найпізніше за три-чотири годи­ни до сну.

Підніміть узголів’я ліжка

Результати дослідження, опу­блікованого у Journal of Gastroenterology and Hepatology, пока­зали, що люди, в яких кислотний рефлюкс виникає у нічну пору доби, після того, як піднімуть узголів’я свого ліжка на 20 сан­тиметрів, почуваються значно краще.

Проте якщо вирішите ско­ристатися з цієї поради, будь­те уважні, оскільки у деяких лю­дей це може викликати появу дискомфортних відчуттів у спи­ні і тазі.

Спіть на лівому боці

Це — найкраща позиція для сну для тих, хто страждає від печії.

Не носіть одягу, який перетискає живіт

Вузькі штани й тісні реме­ні — не для вас. Носіть штани з еластичною талією або штани, на розмір більші, а замість спід­ниць — сукні.

Уникайте стресу

Офіційна медицина не ви­знає стрес тригером кислот­ного рефлюксу. Втім, дея­кі люди зауважують, що печія їх турбує після того, як пережи­вуть якусь стресову ситуацію. Ця гіпотеза знайшла й науко­ве підтвердження. У 2004 році у Psychosomatic Medicine була опублікована доповідь вчених, в якій йшлося про те, що силь­ний психологічний або фізичний стрес може стати причиною по­яви явищ диспепсії, у тому чис­лі печії.

Щоб подолати стрес, прак­тикуйте медитацію і прогресив­не розслаблення м’язів (техніку релаксації, яку розробив аме­риканський лікар Едмунд Джей­кобсон).

Відмовтеся від куріння

Оскільки нікотин послаблює нижній стравохідний сфінктер, відмова від куріння може захис­тити від закиду кислотного вміс­ту шлунка у стравохід.

Частіше вживайте в їжу:

  • яблучний оцет;
  • корінь імбиру;
  • сік алое вера;
  • банани;
  • куркуму;
  • мед.

З трав рекомендується від­вар коренів алтеї лікарської та екстракт коріння лакриці (со­лодки).

Змін у харчуванні і спосо­бі життя може виявитися до­статньо, щоб приборкати печію. Проте якщо неприємне відчут­тя турбує регулярно або є надто сильним (межує з болем), звер­ніться до лікаря. З часом вміст шлунка, який постійно закида­ється у стравохід, може трав­мувати цей орган і призвести до ускладнень.

Зверніть увагу! Якщо печія виникла вперше, зверніть увагу, що типові її прояви, як-от дис­комфорт у горлі і біль за груди­ною, відрижка та кислий при­смак у роті, насправді можуть викликатися іншими серйоз­ними захворюваннями, у тому числі інфарктом міокарда.

Схожі новини