Передплата 2024 «Добре здоров’я»

М‘ясо до Великодня

За тиждень до Великодня вправні господині починають маринувати м’ясо до святкового столу – у сухо­му і мокрому маринаді, щоразу мі­няючи розсіл на свіжий, приправля­ючи духмяними травами і спеціями

А потім розпочинається ритуал коп­чення шинки, ковбаси, шпондера… Навіть у спальних районах дбайливі господарі нашвидкуруч майструють коптильні, і між будівлями сте­литься димок із запаморочливим ароматом копченого м’яса.

Кожна господиня чи госпо­дар має свій рецепт приготування рум’яної ковбаси, духмяної шин­ки, апетитного сальтисону, копченого сала… Найлегше, мабуть, приготувати і запекти буженину чи шинку у духовці. Зазвичай використовують свинину, але є варіанти і з інших видів м’яса — ялови­чини і навіть індички.

У процесі приготування буженини м’ясо обов’язково нашпиговують вели­кими часточками часнику, обсипають сіллю і перцем, загортають у фольгу і запікають у розігрітій духовці дві годи­ни.

Найпростіший варіант приготуван­ня шинки — у спеціальному пристрої, в якому готують саме шинку, найскладні­ший — на відкритому вогні та ще й з ба­гатотижневою витримкою.

Буженина «Святкова»

1 кг свинини (ошийок, ба­лик), 1 ч. ложка чебрецю, 1 ч. ложка розмарину, 1 го­ловка часнику, 5−6 лаврових листків, 1−2 ч. ложки солі, 1 ч. ложка червоного меле­ного перцю, 8−10 маринова­них слив — за бажання.

Свинину помити і добре об­сушити за допомогою кухон­них рушників, нашпигувати з усіх боків часником, роблячи гострим ножем проколи.

Підготувати лист фоль­ги. Натерти м’ясо сіллю і пер­цем і викласти його на фольгу, посипати розмарином і че­брецем. Зверху викласти ма­риновані сливи, а з боків лав­рове листя. Фольгу загорнути і покласти м’ясо на ніч у холо­дильник.

М’ясо викласти в форму для запікання і поставити в хо­лодну духовку, виставити тем­пературу 180 °C і запікати 1,5−2 год. У кінці можна перевірити виделкою на готовність. Сік, що виділився, злити.

М’ясо остудити, загорну­ти у фольгу і поставити в хо­лодильник. Перед подачею сливи з м’яса зняти, їх мож­на подати окремо. М’ясо тон­ко нарізати.

Домашня шинка в духовці

700 г свинини (окіст, ло­патка або шия), 3−4 ст. лож­ки олії, сіль і чорний ме­лений перець — до смаку, приправи — за бажання.

Беріть цілий шматок м’яса, наприклад, окіст, без жиру. Якщо жир є, то його необхід­но обрізати.

Натерти м’ясо з усіх бо­ків сіллю, перцем, улюблени­ми приправами. Потім рясно змастити олією.

Викласти м’ясо на середину пергаменту. Якщо папір не покритий харчовим силі­коном, то його обов’язково змастити олією, щоб папір під час запікання не прилипав до м’яса. Загорнути м’ясо як у конверт.

Обв’язати нитками і поста­вити м’ясо в холодильник мі­німум на 1 год, можна — на ніч.

Вранці вийняти м’ясо з хо­лодильника, викласти на деко або у форму для запікання і поставити у холодну духовку. Виставити температуру 200 °C і запікати 35 хв. Якщо шматок менший за вагою, то часу зна­добиться менше, якщо вага м’яса більша, то, відповідно, часу на запікання піде більше.

З плином часу акуратно пе­ревернути м’ясо на інший бік і запікати ще 35 хв. Потім духо­вку вимкнути, але м’ясо не ви­ймати, нехай воно охолоджу­ється в духовці.

Потім перекласти висти­гле м’ясо на тарілку, нарізати тонкими скибочками. М’ясо виходить ніжним і соковитим.

Схожі новини