Часник розміром з яблуко

Вирощує господар із Вінниччини Василь Гудзовський

Уже напровесні поле Василя Гудзовського зі села Козинців Вінницького району густо вкривається зеленню. Це масово пробиваються із землі пера озимого часнику.

Згадану культуру Ва­силь Миколайович ви­рощує впродовж семи років. Тепер завдяки орен­дованим паям збільшив пло­щу насаджень у п’ять разів.

Використовує лише власний репродуктивний матеріал. Перевагу надає чотирьом сортам вітчизня­ної селекції — Ірен, Дюшес, Прометей і Любава. Всі вони стійкі до посухи, а Любава ще характеризується мо­розостійкістю та хорошою лежкістю (зберігається 10 місяців). Водночас вона надзвичайно врожайна (150−180 кг із ара).

Наприкінці літа господар викопує цілі рослини спеці­альною віброскобою. Після висушування у приміщенні отримує головки, а також повітряні кульки, що стають хорошим насінням.

Хоча озимий часник ви­сокопродуктивний, однак зазвичай примхливий у зберіганні. Тому пан Василь вирішив запровадити пере­робку. Технологію запозичив із Китаю, адже в Україні такої немає. У будівлі колишнього Липовецького хлібозаводу встановив спеціальне обладнання. Зубки чистять, миють, дезінфікують, фасу­ють у вакуумні пакети, охо­лоджують.

Водночас торік вигото­вили першу партію часни­кової пасти та пюре. Такий напівфабрикат охоче беруть представники ковбасних, консервних і пекарських під­приємства.

Із зібраних головок виходять гострі пасти і пюре. Фото з приватного архіву Василя Гудзовського.
Із зібраних головок виходять гострі пасти і пюре. Фото з приватного архіву Василя Гудзовського.

Оскільки фермеру бра­кує своєї сировини, то за­куповує головки у місцевих селян, попередньо забезпе­чуючи їх якісним садивним матеріалом. Чимало людей охоче йдуть на таку співпра­цю.