Передплата 2024 «Добра кухня»

Кіноа – найкорисніша крупа

Прискорює лікування органів травлення й нервової системи

Завжди вважала кіноа екзотичним і недоступним продуктом, який дієтологи радять споживати за умови правильного харчування. Адже кіноа входить у топ-20 найкорисніших продуктів у світі. NASA використовує його для створення їжі космонавтів. Але недавно у невеличкому маркеті побачила кіноа за цілком доступною ціною — трохи більше ніж п"ятдесят гривень за пакет.

Крупа з назвою кіноа, або кін­ва стала популярною в Євро­пі років з десять тому. Її нази­вають «чудовим зерном», «їжею стародавніх інків». У Південній Америці кіноа — основний продукт, як пшениця для європейців чи рис для жителів Азії. В Україні ж пер­ший урожай кіноа зібрали п"ять років тому з ділянки Сумського національного аграрного універ­ситету. Експериментальне виро­щування кіноа тривало два роки.

У нас кіноа відоме як «рисо­ва лобода». Крупа, виготовлена із зерен кіноа, багата на білок, клітковину й амінокислоти. За­вдяки тому, що до її складу вхо­дить лізин, вона сприяє швидко­му загоюванню ран, у тому числі й після хірургічного втручання.

«Золоте зерно» вважають унікальною цілющою рослиною, здатною прискорити лікуван­ня органів травлення та нерво­вої системи. Кіноа знижує тиск у гіпертоніків, покращує стан кіс­ток, чистить організм від шла­ків і токсинів, знижує рівень хо­лестерину у крові і пригнічує запальні процеси в організмі. Рослина має сечогінну і жовчо­гінну властивості, активно спри­яє відновленню хворої печінки і є профілактичним засобом від онкологічних захворювань.

Серед головних корисних властивостей кіноа — багатий вміст білка, що нагадує за влас­тивостями молоко. Він швидко і повністю засвоюється організ­мом, тому кіноа ще називають «рослинним материнським мо­локом». Кіноа містить залізо, клітковину і чимало інших мікро- і макроелементів у більшій кіль­кості, ніж інші відомі крупи.

Крім того, кіноа — низькокало­рійний продукт, який дає орга­нізму складні вуглеводи, що на­довго втамують голод, вітаміни групи B, калій, марганець, маг­ній. І засвоюється організмом практично повністю. Також кіноа не містить глютену.

У кулінарії кіноа використову­ють для приготування гарнірів, випічки і напоїв. У нього цікавий горіховий смак, який надає ка­шам «родзинки». З листя кіноа роблять салати, а насіння вжи­вають сирим.

У рецептах можна викорис­товувати крупу кіноа незалеж­но від кольору. Найпопулярні­ше — біле кіноа, а також чорне і червоне. Біле краще розва­рюється і ніжніше за смаком. Якщо хочете отримати розсип­часте кіноа, вибирайте чер­воне або чорне насіння, воно тримає форму.

Кіноа цінують за високий вміст рослинного білка і осно­вних амінокислот, тому варто використовувати кіноа замість рису, кускусу або пшеничної крупи. Воно чудово поєднується зі свіжими і запеченими овоча­ми, його можна додавати в са­лати, випічку і десерти.

Овочевий суп з грибами і кіноа

15 г сушених білих грибів, 200 мл окропу, 1 ст. ложка олив­кової олії, 400 г печериць, 1 цибулина, 1 пучок селери (пе­трушки), 1 морквина, ½ стручка червоної паприки, 800 мл курячого бульйону, 150 мл консервованих подрібнених то­матів, 80 г світлого кіноа, 1 ст. ложка сушеної паприки, 200 г цвітної капусти, 1 лавровий листок, 2 ч. ложки соєвого соусу, сіль, чорний перець — до смаку.

Сушені гриби залити окро­пом і залишити на пів години.

У каструлі розігріти 1 ст. лож­ку оливкової олії, додати наріза­ні печериці, поперчити і смажи­ти, поки не випарується рідина. Додати нарізані кубиками цибу­лю і паприку, нарізані часточка­ми моркву і селеру. Тушкувати все разом 4−5 хв.

Злити воду з грибів, зберіг­ши всю рідину. Гриби за потре­би подрібнити і додати у кастру­лю разом з грибною рідиною.

Додати курячий бульйон, то­мати, кіноа, цвітну капусту, су­шену паприку і лаврове листя, перемішати. Довести до кипін­ня, зменшити вогонь і варити близько 20 хв.

Зняти каструлю з плити і до­дати соєвий соус і мелений чор­ний перець, посолити.

Салат з кіноа, буряком і сиром

1 буряк, 1 морквина, 50 г сиру (гауда або брі), 50 г кі­ноа, 1 пучок міксу салатів, 100 мл густого йогурту або сметани, 1 червона цибу­лина, 1−2 ст. ложки олії, 2 ч. ложки морської капусти (ла­мінарії), базилік, петрушка, крес-салат, мед, чорний пе­рець, сіль, бальзамічний оцет — до смаку.

Зварити буряк і моркву, щоб залишалися ще трохи хруст­кими. Кіноа зварити до готов­ності. Все охолодити. Кіноа заправити крапелькою олії і нарізаною петрушкою. Буряк і моркву очистити і нарізати не­великими кубиками. У буряк додати трохи олії, сушену ламі­нарію, чорний перець і бальза­мічний оцет до смаку. До морк­ви додати зовсім трохи меду, сіль і базилік.

Сир теж нарізати кубиками. Листя салату трохи подрібнити.

Для соусу йогурт (або сме­тану) посолити і поперчити до смаку, додати дрібно наріза­ну цибулину і крес-салат. Пере­класти соус у баночку і закрити. Шарами викласти підготовле­ні продукти: буряк, сир, кіноа, моркву, листя салату. Перед вживанням додати соус у салат і акуратно перемішати.

Овочеві голубці з кіноа і фетою

1 невеликий качан мо­лодої капусти, 150 г кіноа, 150 г фети, 1 солодкий перець, 1 велика червона цибули­на, 1 великий пучок зелені, 150 г томатного соусу, 150 г сметани, оливкова олія, сіль, мелений чорний перець.

Промити кіноа водою і звари­ти у підсоленій киплячій воді до готовності, 15 хв. Відкинути на сито і дати стекти воді. Переклас­ти у миску. Додати підсмажені на олії посічену цибулю разом із на­різаним кубиками солодким пер­цем, а також посічену зелень і розім"яту фету. Посолити і попер­чити, добре перемішати.

Підготувати капустяне лис­тя як зазвичай. Скрутити голуб­ці, вкладаючи по 1−2 ложки на­чинки.

Розігріти в пательні олив­кову олію і обсмажити голуб­ці з двох боків. Додати смета­ну і томатний соус, влити 100 мл гарячої води, зменшити во­гонь до слабкого і накрити па­тельню кришкою. Тушкувати 10−15 хв, до м’якості капус­ти. Подавати, поливши голуб­ці соусом.

Схожі новини