Де шукати вітаміни навесні?
У квашеній капусті, яйцях, печінці і гречці
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/432216/vitaminu4.jpg)
Вітаміни необхідні для нормального обміну речовин, міцного імунітету та гарного настрою. Їх ми можемо отримувати з продуктів харчування, але тут питання не в кількості з’їдених страв, а, швидше, в їх якості. Деякі фахівці стверджують, що через розвиток харчової промисловості сучасні продукти не завжди мають повноцінний вітамінний склад: наприклад, овочі і фрукти, вирощені в теплицях або на гідропоніці. Тому потрібно дуже постаратися, щоб отримувати все необхідне з їжею. Тож саме час подбати про те, щоб отримувати достатню кількість корисних речовин з їжі, але це не обов’язково мають бути фрукти.
Квашена капуста. На початку весни, поки не з’явилися сезонні свіжі ягоди, фрукти і овочі, ідеальне джерело вітаміну С — квашена капуста. Аскорбінової кислоти в ній учетверо більше, ніж у лимонах! Зберігається вітамін у капусті завдяки відсутності термічної обробки. Порція квашеної капусти здатна забезпечити половину денної норми вітаміну С. Процес ферментації творить дива — чимало у квашеній капусті не лише вітаміну С, а й інших корисних речовин — вітамінів А, К і групи В, заліза, калію, магнію, цинку. А біфідо- і лактобактерії дуже корисні для мікрофлори кишківника.
Яловича печінка — джерело корисних речовин: цінного навесні вітаміну D, вітаміну А, вітамінів групи B, особливо В12, вітаміну PP (він же нікотинова кислота). Багато в печінці заліза, добре її включати в раціон, коли обмаль сил і настрою немає. Трохи менше корисного в інших субпродуктах, наприклад, у нирках, але їх теж не варто оминати.
В яйцях є все, що потрібно для життя, — вони містять весь набір замінних і незамінних амінокислот, різні ферменти, жиророзчинні вітаміни A, D, Е і водорозчинні вітаміни групи B, білки лізоцим і овальбумин, важливі жирні кислоти, рибо- флавін, холін, кальцій, фосфор, каротин. Правда, взимку і навесні вітамінів у яйцях удвічі менше, ніж влітку, але все одно їх треба їсти впродовж усього року. До речі, яйця корисні і курячі, і перепелині, і качині.
Усі крупи мають корисні речовини до весни, якщо зберігати їх у сухому темному місці. Королевою круп є гречка. Крім складних вуглеводів для енергії і клітковини, необхідної для кишківника, гречка містить вітаміни групи B і PP, залізо, марганець, магній і кальцій. Гречка здатна знижувати рівень глюкози у крові і нормалізувати артеріальний тиск, а ще запобігає відкладенню холестерину в судинах.
Ідеальною добавкою до гречаної крупи стане хороше вершкове масло — так ви отримаєте повний комплекс вітамінів.
Сирна вівсянка з яйцем пашот
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/03/vitamonu_yize.jpg)
100 г вівсяних пластівців, 200 мл води, 50 г твердого сиру, сіль — до смаку. Для яйця пашот: 1 куряче яйце, 1 л води, 2 ст. ложки оцту 9%, 2 дрібки солі. Для подачі: хліба — 1 скибочка, сир, спеції і овочі — до смаку.
У невеликому сотейнику змішати вівсяні пластівці з водою, додати сіль. Довести до кипіння і варити 15 хв. У готову кашу додати натертий сир, перемішати. Накрити кришкою і залишити на 5 хв.
Зварити яйце пашот. Сотейник наповнити водою, додати оцет і сіль, перемішати. Яйце заздалегідь акуратно розбити в маленьку миску. Воду довести до кипіння, зробити середній вогонь. За допомогою вінчика закрутити вир і швидко, але обережно опустити яйце в центр цього виру. Варити 3 хв. Яйце вий- няти і викласти на паперовий рушник, щоб вбралася зайва волога. Можна зварити яйце у пакеті: змастити його вершковим маслом і розбити в нього яйце. Зверху перев’язати пакет ґумкою якомога ближче до яйця — щоб зберегти його форму. Варити 4 хв, притримуючи пакет так, щоб він не торкався дна.
На тарілку викласти сирну вівсянку, зверху — яйце пашот. За бажання посипати ще однією порцією сиру. Доповнити страву спеціями, овочами або шматочком хліба.
Подавати, посипавши волоськими горіхами, насінням льону або кедровими горішками. До цього не забудьте їх злегка підсушити на пательні.
Печінка, маринована у вині
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/03/vitamonu_pehinka.jpg)
1 цибулина, 2 лаврові листки, 100 г кореня селери, сіль, перець, 100 мл олії, 800 г яловичої печінки, 200 мл червоного сухого вина.
Цибулю і корінь селери очистити, нарізати шматочками, змолоти на м’ясорубці або подрібнити у блендері. Змішати з вином, олією і розкришеним лавровим листям.
Печінку вимити, очистити від плівки і нарізати порційними шматками. Посолити, поперчити. Покласти у миску з маринадом, перемішати і поставити в холодильник на 3−4 год.
Підготовлені шматки печінки обсмажити на грилі з двох боків до коричневої скоринки, по 5 хв. Подати обсмажену печінку з часточками лимона і зеленню.
Гречаний «плов»
Промити та висушити куряче філе, нарізати його невеликими шматочками і обсмажити у чавунній пательні у розтопленому вершковому маслі, не забуваючи помішувати. Через 5 хв влити в пательню пів склянки води, зменшити вогонь, накрити кришкою і тушкувати м’ясо до повного википання рідини. Додати до готового курячого філе нарізаний болгарський перець і злегка обсмажити його на середньому вогні, періодично помішуючи. Всипати в пательню гречку, залити окропом, посолити, закрити кришкою і довести до кипіння на середньому вогні. Зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати гречаний «плов» до википання води близько пів години. Посікти кріп або іншу зелень і посипати страву перед подачею.