Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Де шукати вітаміни навесні?

У квашеній капусті, яйцях, печінці і гречці

Вітаміни необхідні для нормального обміну речовин, міцного імунітету та гарного настрою. Їх ми можемо отримувати з продуктів харчування, але тут питання не в кількості з’їдених страв, а, швидше, в їх якості. Деякі фахівці стверджують, що через розвиток харчової промисловості сучасні продукти не завжди мають повноцінний вітамінний склад: наприклад, овочі і фрукти, вирощені в теплицях або на гідропоніці. Тому потрібно дуже постаратися, щоб отримувати все необхідне з їжею. Тож саме час подбати про те, щоб отримувати достатню кількість корисних речовин з їжі, але це не обов’язково мають бути фрукти.

Квашена капуста. На почат­ку весни, поки не з’явилися се­зонні свіжі ягоди, фрукти і ово­чі, ідеальне джерело вітаміну С — квашена капуста. Аскорбіно­вої кислоти в ній учетверо біль­ше, ніж у лимонах! Зберігається вітамін у капусті завдяки відсут­ності термічної обробки. Порція квашеної капусти здатна забез­печити половину денної норми вітаміну С. Процес фер­ментації творить дива — чимало у квашеній капусті не лише вітамі­ну С, а й інших корисних речовин — вітамінів А, К і групи В, заліза, калію, магнію, цинку. А біфідо- і лактобактерії дуже корисні для мікрофлори кишківника.

Яловича печінка — джерело корисних речовин: цінного на­весні вітаміну D, вітаміну А, ві­тамінів групи B, особливо В12, вітаміну PP (він же нікотинова кислота). Багато в печінці за­ліза, добре її включати в раці­он, коли обмаль сил і настрою немає. Трохи менше корисно­го в інших субпродуктах, на­приклад, у нирках, але їх теж не варто оминати.

В яйцях є все, що потрібно для життя, — вони містять весь набір замінних і незамінних амінокислот, різні ферменти, жиророзчинні вітаміни A, D, Е і водорозчинні вітаміни групи B, білки лізоцим і овальбумин, важливі жирні кислоти, рибо- флавін, холін, кальцій, фос­фор, каротин. Правда, взимку і навесні вітамінів у яйцях удвічі менше, ніж влітку, але все одно їх треба їсти впродовж усього року. До речі, яйця корисні і ку­рячі, і перепелині, і качині.

Усі крупи мають корисні ре­човини до весни, якщо збері­гати їх у сухому темному міс­ці. Королевою круп є гречка. Крім складних вуглеводів для енергії і клітковини, необхід­ної для кишківника, гречка міс­тить вітаміни групи B і PP, залі­зо, марганець, магній і кальцій. Гречка здатна знижувати рі­вень глюкози у крові і нормалі­зувати артеріальний тиск, а ще запобігає відкладенню холес­терину в судинах.

Ідеальною добавкою до гречаної крупи стане хороше вершкове масло — так ви отри­маєте повний комплекс вітамі­нів.

Сирна вівсянка з яйцем пашот

100 г вівсяних пластівців, 200 мл води, 50 г твердого сиру, сіль — до смаку. Для яйця пашот: 1 куряче яйце, 1 л води, 2 ст. ложки оцту 9%, 2 дрібки солі. Для подачі: хліба — 1 скибочка, сир, спеції і овочі — до смаку.

У невеликому сотейнику змі­шати вівсяні пластівці з водою, додати сіль. Довести до кипіння і варити 15 хв. У готову кашу до­дати натертий сир, переміша­ти. Накрити кришкою і залиши­ти на 5 хв.

Зварити яйце пашот. Сотей­ник наповнити водою, додати оцет і сіль, перемішати. Яйце за­здалегідь акуратно розбити в ма­леньку миску. Воду довести до кипіння, зробити середній во­гонь. За допомогою вінчика за­крутити вир і швидко, але обе­режно опустити яйце в центр цього виру. Варити 3 хв. Яйце вий- няти і викласти на паперовий рушник, щоб вбралася зайва во­лога. Можна зварити яйце у па­кеті: змастити його вершковим маслом і розбити в нього яйце. Зверху перев’язати пакет ґумкою якомога ближче до яйця — щоб зберегти його форму. Варити 4 хв, притримуючи пакет так, щоб він не торкався дна.

На тарілку викласти сирну ві­всянку, зверху — яйце пашот. За бажання посипати ще однією порцією сиру. Доповнити стра­ву спеціями, овочами або шма­точком хліба.

Подавати, посипавши во­лоськими горіхами, насінням льону або кедровими горіш­ками. До цього не забудьте їх злегка підсушити на пательні.

Печінка, маринована у вині

1 цибулина, 2 лаврові листки, 100 г кореня селери, сіль, перець, 100 мл олії, 800 г яловичої печінки, 200 мл червоного сухого вина.

Цибулю і корінь селери очистити, нарізати шматоч­ками, змолоти на м’ясорубці або подрібнити у блендері. Змішати з вином, олією і роз­кришеним лавровим листям.

Печінку вимити, очистити від плівки і нарізати порційними шматками. Посолити, поперчи­ти. Покласти у миску з марина­дом, перемішати і поставити в холодильник на 3−4 год.

Підготовлені шматки печін­ки обсмажити на грилі з двох боків до коричневої скоринки, по 5 хв. Подати обсмажену пе­чінку з часточками лимона і зе­ленню.

Гречаний «плов»

1 склянка гречаної крупи, 2 склянки води, 350 г курячого філе, 1 болгарський перець, 2 ст. ложки вершкового масла, зелень і сіль — до смаку.

Промити та висушити куря­че філе, нарізати його невели­кими шматочками і обсмажити у чавунній пательні у розтопле­ному вершковому маслі, не за­буваючи помішувати. Через 5 хв влити в пательню пів склян­ки води, зменшити вогонь, накрити кришкою і тушкува­ти м’ясо до повного википан­ня рідини. Додати до готового курячого філе нарізаний бол­гарський перець і злегка об­смажити його на середньому вогні, періодично помішую­чи. Всипати в пательню греч­ку, залити окропом, посолити, закрити кришкою і довести до кипіння на середньому вогні. Зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати гречаний «плов» до википання води близько пів го­дини. Посікти кріп або іншу зе­лень і посипати страву перед подачею.

Схожі новини