Передплата 2024 «Добрий господар»

Обережно, стрес: як бути, коли дитина хворіє

Стрес — звична реакція організму на ті життєві події, які потребують адаптації та сприймаються як випробовування, в яких треба вижити.

Перебуваючи в стресі, людина акумулює всі сили на те, щоб адаптуватися в небезпечному середовищі, що у короткостроковому періоді може мати навіть певні позитивні наслідки. Однак на це витрачається забагато ресурсів та енергії, тож довготривалий стрес може призводити до вигорання й інших неприємних наслідків.

Як зрозуміти, що ви у довготривалому стресі

Уважно спостерігайте за симптомами: безсоння або порушення звичайного сну, знижений апетит або переїдання, дратівливість та тривожність, апатія, головний біль, збої імунної системи — все це сигналізує про стрес, що затягнувся. Варто вчасно звернути на це увагу, адже на стадії виснаження деякі наслідки можуть завдати незворотної шкоди організму.

Як мінімізувати рівень стресу

Кожна людина реагує на стрес по-своєму: залежно від виховання, генетики, нервової системи, навіть гормонального фону. Це фактори, на які ми впливати не можемо. Проте дещо змінити нам все ж під силу. Найкраще стрес переживають люди, які схильні до позитивного мислення, займаються спортом, йогою, медитаціями. Фізичні навантаження так важливі через те, що стрес в нашому тілі «живе» саме в м’язах і суглобах. Тож ведіть активний спосіб життя, обирайте ті активності, які більше вам до вподоби.

Не забувайте про творчі хобі, які приносять вам задоволення, знайдіть роботу, що буде вам до душі. Обов’язково висипайтеся і проводьте час на свіжому повітрі, вживайте їжу, збагачену вітамінами, відмовтеся від алкоголю. Важливо оточити себе тільки тим, що приносить задоволення, тож якщо певні фільми, музика, новини засмучують — варто виключити їх зі свого інформаційного поля.

Проговорюйте те, що відчуваєте з друзями, родичами. Однак якщо здається, що цього не достатньо для боротьби зі стресовою ситуацією, слід звернутися за консультацією до спеціаліста: психолога, психотерапевта, невролога.

Стрес у дітей і підлітків

Ознаки стресу у підлітка практично не відрізняються від дорослої людини. Він стає надмірно дратівливим, запальним, настрій різко змінюється від піднесеного до глибокої депресії, з'являється незрозуміле занепокоєння.

А от діти молодшого віку переживають стрес інакше і навіть трохи легше. Незважаючи на це, дитині в цей час вкрай важливо, аби значущі для неї фігури (батьки) були поруч, бо від розлуки з ними на довгий час переживання зростають. Фактори стресу загально підвищуються і з початком відвідування школи: нові навантаження, високі (іноді занадто) очікування батьків, конфлікти з однокласниками та вчителями.

Як зменшити рівень стресу, коли дитина хворіє

Серйозним випробування для родини може стати час, коли дитина захворіла і опинилася в лікарні. Згідно з статистикою, кожна 2-га дитина відчуває стрес у незнайомому місці через відсутність рідних поруч. У цей момент батьки теж так сильно переживають за дитину, що забувають дбати про себе: 27% батьків мають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) внаслідок переживань під час лікування малюка. У період хвороби важливо рівноцінно подбати як про свій психологічний стан, так і про стан дитини.

Батьки можуть ділитися своїм станом і з лікарем, що лікує дитину, адже й дорослі потребують розуміння того, що відчувають і проживають. Лікарю так само важливо працювати в тандемі з батьками, розподіляючи посильну відповідальність і надаючи всю необхідну інформацію. Відсутність інформації може призводити до додаткового стресу, а також — фантазіям щодо стану дитини.

Як підтримувати дитину під час хвороби

Перебуваючи в лікарні, дитина, можливо, вперше стикається з новими емоціями, яких не відчувала раніше. У цей період не робіть дитину винною в тому, що вона нервує, переживає, сумує. Фрази на кшталт «візьми себе в руки», «ти маєш бути сильним» лише погіршать її стан. Дитина має розуміти, що батьки люблять її незалежно від обставин, за необхідності будуть поруч, нададуть допомогу. Запропонуйте їй спокійні ігри, читання книжок, малювання яскравими фарбами. Важливо обмежувати час використання гаджетів та створити затишні умови, які відволікатимуть від лікарняної атмосфери.

Сімейні кімнати у лікарнях допомагають зменшити рівень стресу

Зручним перебуванням сімей у дитячих лікарнях, щоб батьки і діти були поруч під час лікування, опікується благодійна організація «Фундація Дім Рональда МакДональда». Завдяки її діяльності, внескам благодійників і партнерів, в обласних лікарнях України вже є 5 Сімейних кімнат, які мають умови, максимально наближені до домашніх. Одна з таких кімнат — у Львівській обласній лікарні «Охматдит». Кімнати відкриті для всіх охочих: тут родини зазвичай відпочивають протягом дня або чекають на повернення дитини з операційної, навіть залишаються на ніч. На цей час у їхньому доступі є кухня з усім необхідним, ванна кімната, зручні крісла та дивани. Багато сімей використовують простір для спілкування з дітками: тут можна пограти, почитати книжки, малювати. Наявність таких кімнат допомагає зменшити рівень стресу у хворих дітей і їхніх батьків. За весь час їх відвідали безплатно вже більше 60 000 разів.

Дякуємо психологу Наталії Москвічовій за допомогу у підготовці матеріалу

Схожі новини