Продукти від стресу
Жирна риба, цитрусові і хрумкі овочі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/510006/produkty.jpg)
Третій рік воєнних дій в Україні дається взнаки, погіршуючи емоційний стан українців. Страх, тривога, депресія — неприємні стани. Щоденні та нічні атаки росіян дронами і ракетами можуть спричинити стрес навіть у людини зі стійкою психікою. Проте медики вважають, що можна уникнути таких неприємностей, якщо скоригувати харчування.
Зверніть увагу на жирну рибу. Анчоуси, сардини, оселедець, лосось, форель, скумбрія: ця та інша морська риба багата на омега-3 жирні кислоти, які чудово протистоять стресу. Природні ненасичені жири омега-3 не лише знижують симптоми тривоги, а й блокують розвиток депресії. Також до рибного раціону не зайве додати молюски — мідії та устриці. Вони багаті на вітамін В12, який знижує відчуття тривожності. У той же час нестача вітамінів групи B збільшує ризик виникнення симптомів стресу — роздратованості й млявості.
Червоний і зелений перець, обліпиха, цитрусові, ківі - джерело вітаміну С.
Споживання їжі, багатої на цей вітамін, має антидепресивну дію і покращує настрій. Цей вітамін також дуже важливий для лікування психічних розладів, спричинених стресом. Щоб посилити дію вітаміну C, необхідно один продукт з його вмістом з'їдати під час їди, а інший — як перекус.
Вуглеводи допомагають збільшити вироблення в головному мозку серотоніну — гормону, який відповідає за відчуття щастя. Він має заспокійливу дію, сприяє міцному сну. Підвищити рівень серотоніну допомагають складні вуглеводи, які є в цілозернових продуктах та овочах. Вуглеводи бобових містять невелику дозу білка, що допомагає збалансувати рівень глюкози у крові. Це важливо, оскільки коливання цього рівня можуть спричиняти роздратованість та сприяти виникненню стресу.
Споживання великої кількості підсолоджених вуглеводів із високим ступенем переробки спричиняє стрибки рівня цукру у крові. І тому провокує ще більший стрес.
Ферментовані продукти, такі, як йогурт, чайний гриб, кефір, квашена капуста, містять корисні бактерії, відомі як пробіотики. Вони також мають здатність знижувати рівень стресу.
Коли людина перебуває у стані стресу, вона відчуває дефіцит магнію. Його необхідно відшкодовувати за допомогою листових зелених овочів, горіхів, насіння, бобових та цілозернових.
Перемогти стрес можна й за допомогою хрумкої їжі. Не чипсів, а здорових хрумких продуктів: наприклад, селери, моркви, яблука. Процес «хрумкання» сам собою допомагає відволіктися від переживань. Більше того: він робить їх свідомими і таким чином знижує рівень стресу.
А ще не можна залишатися без їжі надто довго. Це може знизити рівень цукру у крові, а значить, підвищити дратівливість і посилити стрес. Не варто обходитися без їжі довше ніж 4−5 годин, і слухати свій організм.
Весняний салат
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/04/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82.jpg)
200 г дрібної картоплі, сіль, 2 ст. ложки нарізаного часнику, 2 ст. ложки нарізаного естрагону (тархуну), 2 ст. ложки білого винного оцту, 60 г грецького йогурту, мелений чорний перець, 60 мл оливкової олії, салат ромен, варене куряче філе, 1 огірок, 4 редиски, 1 жовтий болгарський перець.
Картоплю очистити і нарізати половинками. Покласти картоплю у невелику каструлю і залити водою. Посолити, накрити кришкою і зварити, щоб можна було легко проколоти виделкою. Злити воду й остудити картоплю.
Збити подрібнений часник із естрагоном, оцтом, йогуртом, ½ ч. ложки солі та перцем у кухонному комбайні або блендері. Повільно влити оливкову олію, продовжуючи збивати. Має вийти густа заправка.
Перемішати нарізаний салат ромен, охололу картоплю, нарізану курку, очищений і нарізаний огірок, редис, нарізаний кружальцями або соломкою, і болгарський перець, нарізаний соломкою, у великій мисці. Посолити і поперчити до смаку.
Скумбрія з овочами
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/04/%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B1%D1%80%D1%96%D1%8F.jpg)
1 скумбрія, 1 морквина, 1 ріпчаста цибулина, сіль — до смаку, 2 лаврові листки, 2 зубчики часнику, гілочка кропу.
Для маринаду: 1 ст. ложка соєвого соусу-маринаду (теріякі), імбир мелений — на кінчику ножа, перець чорний — до смаку, дрібка цукру, 1/8 ч. ложки томатної пасти.
Для маринаду змішати соус теріякі, цукор, перець, імбир і додати трохи томатної пасти.
З фольги зробити «човник» з бортиками за розмірами риби. Якщо є форма для запікання під рибу, то краще запікати в ній.
Змастити дно «човника» олією і викласти кружальця моркви та кільця цибулі.
Скумбрію випатрати, промити, натерти сіллю, вкласти у «човник» з фольги
Часник розчавити лезом ножа.
Всередину тушки покласти розчавлений часник, гілочку кропу та лаврове листя.
На скумбрії зробити ножем надрізи і змастити її маринадом.
У розрізи на рибі вставити кружальця цибулі та моркви, змастити їх залишками маринаду.
Рибу поставити в духовку, нагріту до 160°С, і запікати близько 25−35 хв.
Із черевця готової риби вийняти кріп, часник та лаврове листя.
Рибу з овочами перекласти на тарілку і подавати.