Передплата 2024 ВЗ

Шанси батута проти світової науки

Для світової космонавтики настав ювілейний рік, виповнюється 60 років із дня першого в світі польоту в космос

І хоч Росія вже привласнила це досягнення, однак слід визнати, що його звершила все ж не Росія, а країна, якої вже нема, тим більше, що значна частина цього подвигу була підготовлена в Україні і з участю українців.

Розвитком космічної галузі керував українець Сергій Корольов, ракета збудована на українському підприємстві, політ готувався та забезпечувався силами багатьох українських науковців тощо. Без української складової це досягнення було б неможливим.

А втім, захопивши Крим, Росія привласнила також всі космічні об’єкти. Космічна галузь під керівництвом Дмитра Рогозіна все більше відстає від світових досягнень, входить в системну кризу, і, якщо слідувати цинічному вислову керівника «Роскосмосу», фактично перетворюється на примітивний батут.

Ювілейний рік для російської космонавтики почався невдало. Ілон Маск успішно запустив марсохід, Китай «привіз» свою порцію місячного ґрунту, на роботу в космосі претендують Туреччина й ОАЕ, а російська космічна станція ніяк не може залатати діру, через яку втрачається кисень.

Дмитро Рогозін не так давно заявив, що Росія не планує брати участь у гонитві за освоєння Місяця. Хоч до цього він обіцяв пілотований обліт супутника до 2024 року, а висадку перших космонавтів на поверхню Місяця — до 2030. Пізніше термін висадки перенесли на рік, а термін обльоту — відразу на чотири роки. Не пізніше 2030 року людину на Місяць планує відправити Китай. До 2023 року це збиралися зробити Сполучені Штати, однак планів адміністрації нового президента з цього питання ще не розкривали.

Для виконання російських планів «Роскосмосу» потрібно отримати новий пілотований космічний корабель і ракету-носій. Передбачалося, що місячна програма буде використовувати надважку ракету «Єнісей», розробка якої повинна була завершитися до 2028 року. Однак в середині грудня 2020 року рада РАН з космосу рекомендувала перенести роботи над ракетою на невизначений термін. Водночас у США завершуються випробування розробленого для польотів на Місяць корабля «Оріон», а в Китаї — багаторазового корабля, який ще не має назви.

Але на цьому веремія невдач «Роскосмосу» не закінчується. Як повідомило нещодавно «Радіо Свобода», у зв'язку зі зниженням співпраці з Міжнародною космічною станцією, NASA може скоротити число своїх представництв в РФ.

Передусім будуть відкликані співробітники із Зоряного містечка при Центрі підготовки космонавтів: це стало наслідком відмови США від використання кораблів «Союз» завдяки появі альтернативи — апарату Crew Dragon від SpaceX. Представники NASA припиняють постійну присутність і в Інституті медико-біологічних проблем РАН. Замість цього вони будуть приїжджати туди на зустрічі. Крім того, з головного представництва в Москві буде виведений майже весь персонал. І це попри те, що співпраця СРСР та США в космосі почалося півстоліття тому. У 1972 році було підписано відповідну угоду, в рамках якої були реалізовані проєкти «Союз» — «Аполлон», потім «Мир» — «Шаттл», а потім і проєкт МКС. Однак, як видно, Росія втратила ті можливості з вивчення космосу, які мав СРСР завдяки потузі інших союзних республік, насамперед України та Казахстану.

Сподіваючись хоч якось поліпшити свої справи на землі і в космосі, Росія почала використовувати територію Криму і ще радянські об'єкти для реалізації своєї космічної програми. Про це говорять в Москві і в Криму. При цьому всі радянські об'єкти в Криму того часу іменуються «російськими», що свідчить про намагання Росії приватизувати собі всю радянську історію.

До квітня 2018 року в Євпаторії була відновлена і почала використовуватися колишня радянська станція далекого космічного зв'язку. Начальник Центру управління польотами (ЦУП) Максим Матюшин сказав: «Рішення про створення станції далекого космічного зв'язку в Євпаторії було ухвалено в 1959 році. У 1960 році станція була готова до виконання завдань з управління космічними кораблями. Центр брав участь в управлінні апаратами, відправленими до Венери і Марса, а також пілотованими кораблями «Союз», станціями «Салют» і вантажними кораблями «Прогрес».

Раніше міністерство оборони РФ і держкорпорація «Роскосмос» почали модернізацію 40-го окремого командно-вимірювального комплексу в євпаторійському Центрі далекого космічного зв'язку з метою використання його для передачі наукових даних від російських космічних апаратів при вивченні Місяця. Станцію в Євпаторії відновлено, вона пройшла комплексні випробування, і її почали використовувати для зв'язку з російським сегментом МКС".

Наприкінці серпня 2019 року портал держзакупівель опублікував інформацію про те, що «Роскосмос» витратить 1,8 млрд. рублів на обладнання центрів космічного зв'язку на пунктах «Ведмежі Озера» (Московська область), «Калязін» (Тверська область) і «Шкільне» (Сімферопольський район). Представники російської кримської влади використовують ці факти для пропаганди і виправдання анексії Криму Росією, не звертаючи уваги на «дрібниці», які тягнуть на розгляд в міжнародних судах.

Днями вони в Сімферополі біля закритого кінотеатру «Космос», де колись стояв літак ІЛ-86, а зараз встановлені бюсти Сергія Корольова і Юрія Гагаріна, посадили дерева, встановили три старих антени космічного зв'язку з ЦДКС і відкрили Алею космонавтики. Спікер знову побудував свою промову на суцільних перебільшеннях.

На його думку, відкриття Алеї космонавтики поряд з іншими проєктами «кардинальним чином змінює життя кримчан на краще». Однак при системній кризі, яка триває вже багато років, космічна галузь Росії, а отже, і космічні об'єкти в Криму, активно використовуються у військових програмах.

Побудований в 1959−60 роках центр створювався і всю свою історію використовувався за активної участі української республіки в радянській космічній програмі. І навіть після розвалу СРСР, в роки, коли він належав Україні, центри (як в Євпаторії, так і в Сімферополі) використовувалися Російською Федерацією за їх прямим призначенням, поки Москва не замінила центр в Шкільному іншим і відмовилася від спільних програм його використання, що і послужило причиною його виведення з експлуатації.

Сьогодні, після анексії Криму, чиновники і військові Росії хочуть показати, що космічні об'єкти в Криму їм дуже потрібні і дуже цінні, тому вони і згадують про космічну історію Криму часто з брехнею і в хамському стилі. Неправомірно заперечують і спотворюють участь України в радянській космічній програмі.

Насправді, використання сьогодні, в ході окупації Криму, російською владою космічних об'єктів на території Криму, які де-юре належать Україні, є грубим порушенням міжнародного права, зокрема конвенції про захист цивільного населення. Космічна галузь Росії загрожує всім країнам Азово-Чорноморського та Середземноморського регіону. Міністерство юстиції та інші правові органи України не забудуть відзначити цей факт у своїх позовах до міжнародних судів.

Схожі новини