DASH чи середземноморська: яка дієта є кращою для здоров’я?
Обидві схеми харчування – однаково корисні. Вибір, якої із них дотримуватися, залежить від ваших цілей і побажань
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/430925/dash.jpg)
Американський журнал U.S. News and World Report назвав DASH-дієту (абревіатура з англійської мови — Dietary Approaches to Stop Hypertension, яка перекладається як «Харчові підходи для протидії гіпертензії») найкращим стилем харчування, який може обрати сучасна людина, особливо та, якій уже виповнилося 40 років. Однак група фахівців уряду США, які займалися укладанням дієтичних рекомендацій для американців, узяли за приклад зразкового харчування середземноморську дієту. То яку з них обрати?
Експерти у галузі охорони здоров’я запевняють: кращого стилю харчування, ніж ці дві дієти, людство ще не вигадало. А оскільки наше здоров’я на 50−60% залежить від того, що потрапляє у наші тарілки, не завадить дізнатися, у чому ж полягає їх суть.
Спільним в обидвох є те, що, харчуючись у той чи інший спосіб, людина вбереже себе і від підвищення кров’яного тиску, і від підвищення рівня «поганого» холестерину та глюкози у крові. Нагадаємо, 65% українців помирають від серцево-судинних недуг, до яких їх ведуть три небезпечні «доріжки»: атеросклероз, артеріальна гіпертензія і цукровий діабет. Після 35 років ознаки атеросклерозу (відкладення жирових «бляшок» на стінках судин) виявляють у 70% чоловіків та 40% жінок. Кожен третій дорослий українець — гіпертонік. Кожен десятий — хворіє на цукровий діабет.
DASH-дієта
Продукти, які містять велику кількість насичених жирів і холестерину, з раціону необхідно виключити. Натомість споживати багато фруктів, овочів та цілих зерен. Білком організм забезпечить знежирена молочна продукція, риба, птиця і горіхи. Споживання червоного м’яса, солодощів та напоїв із вмістом цукру слід строго обмежити.
DASH-дієта багата на продукти із вмістом клітковини, калію, кальцію і магнію, однак натрію (кухонної солі) у них обмаль.
Якщо вашою метою є не лише знизити кров’яний тиск, а й схуднути, не забувайте про фізичні навантаження. Для початку спробуйте кожного ранку і кожного вечора виходити на 15-хвилинні прогулянки. З часом їх тривалість та інтенсивність необхідно збільшити. Гарним вибором є плавання, неважка робота у саду і танці.
Середземноморська дієта
Ця дієта базується на звичках харчування довгожителів, які живуть на берегах Середземного моря. Вона не встановлює певних конкретних кількостей для тієї чи іншої групи продуктів. Натомість пропонує «піраміду».
Основою харчування є овочі, фрукти, горіхи, цілозернові продукти і рослинні жири. Наступний щабель «піраміди» — риба (як мінімум дві порції на тиждень). Птицю і молочні продукти споживати слід помірковано. Ще рідше треба їсти м’ясо та солодощі.
Яка з цих двох дієт найкраща саме для вас?
«За моїми спостереженнями, люди почуваються більш комфортно, коли споживають ту їжу, до якої звикли, яку вони люблять. Тож обирайте той план харчування, який пасує саме вам, — радить керівниця департаменту харчування американського Brigham and Women’s Hospital Кеті МакМанус. — Якщо для вас ідеальна їжа — це гора запечених у духовці овочів і курочка з коричневим рисом, DASH-дієта — це те, що може вам підійти. Якщо ж вам більше смакують оливки і салат з помідорів та огірків і ви залюбки запили б це все склянкою вина, вам більше підійде середземноморська дієта».
У виборі дієти слід також враховувати ваш теперішній стан здоров’я і цілі, які перед собою ставите. Якщо прагнете отримати достатньо кальцію з їжі і не хочете вдаватися до фармацевтичних добавок, DASH-дієта буде кращим вибором. Однак якщо у вас нетолерантність до лактози, середземноморська дієта підійде вам більше.
До слова, фахівці Міністерства охорони здоров’я України дають схожі рекомендації. Щоправда, не радять вживати алкоголь. Винятку не роблять навіть для вина.
Рекомендація перша. В організм із їжею повинна надходити адекватна кількість калорій, яка б задовольнила потребу в енергії (з урахуванням віку, фізичної активності та деяких інших факторів).
Рекомендація друга. Споживайте щодня достатню кількість корисних харчових продуктів: овочів, бобових, фруктів, цілих злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів. Користь від споживання натуральних рослинних та білкових продуктів доведена у багаторічних дослідженнях із залученням мільйонів людей у різних країнах на всіх континентах. Вона полягає у зменшенні ризику захворіти, покращенні якості і збільшенні тривалості життя.
Рекомендація третя. Уникайте харчових продуктів та страв зі значним вмістом солі, цукру і надмірним вмістом жиру. Основним джерелом солі, цукру та жиру, включаючи трансжирні кислоти, є харчові продукти, які пройшли технологічну обробку. Тривале споживання солодкої, солоної і жирної їжі суттєво збільшує ризик небезпечних захворювань серця та судин, діабету і раку.
Рекомендація четверта. Намагайтесь дотримуватись оптимального режиму харчування і набути здорових харчових звичок. Регулярне харчування, повільне споживання їжі у пристосованих для цього місцях позитивно впливає на функціональний стан органів травлення, запобігає зайвій вазі і пов’язаним з нею небезпечним для здоров’я станам (високий артеріальний тиск, атеросклероз та підвищення рівня цукру у крові).
Рекомендація п’ята. Пийте достатньо рідини. Обирайте напої, які не містять багато калорій. Достатнє споживання рідини є однією з обов’язкових умов для забезпечення належної фізичної та розумової активності людини. Вода, кава і чай повинні бути основним джерелом рідини. Калорійні напої, включаючи солодкі газовані, соки та соковмісні напої (як і алкоголь) суттєво обмежте. Чим менше людина споживає алкогольних напоїв, тим краще для її здоров’я.
Рекомендація шоста. Дотримуйтесь правил харчової безпеки: мийте руки перед приготуванням і прийомом їжі, вибирайте лише якісні і безпечні харчові продукти, належно їх транспортуйте, зберігайте і готуйте.
Рекомендація сьома. Намагайтесь більше рухатись. Фізичні вправи виконуйте щодня. Обирайте ті, які вам більше до вподоби.
Андрій Гелий та Наталія Дружбляк для «ВЗ»