Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гостини без шкоди для здоров’я: рекомендації фахівців

Тривають зимові свята – Різдво, Старий Новий рік, Водохреще, а відтак традиційно щедрим є застілля. Аби гостини минули без шкоди для здоров’я, дослухайтеся до рекомендацій фахівців

«Для того, щоб пе­режити зимові свя­та без ризику для здоров’я, намагайтеся звести до мінімуму вживання жир­ної, смаженої їжі, салатів, заправлених майонезом, та алкогольних напоїв, — реко­мендує дієтолог Інна Тим­чук. — Звісно, під час свят ніх­то не веде статистики щодо кількості спожитих продуктів вкупі з алкоголем, але сумар­на калорійність їжі повинна відповідати витраті енергії: 1500−1900 ккал на добу для жінок і 2500−2700 ккал — для чоловіків. Тож намагайтеся не переїдати, стежте, щоб про­дукти були свіжі. У результаті святкового переїдання може настати загострення або роз­виток низки хронічних хвороб, у тому числі тих, про існуван­ня яких ви й не здогадували­ся: гастриту і виразкової хво­роби, холециститу, гепатиту, панкреатиту. Будьте уважні до того, скільки і чого з’їдаєте. Для кращого засвоєння їжі варто випити соку чи кефіру ще до того, як сядете за стіл».

«Під час святкового застілля постарай­теся дотримуватися принципу «два до од­ного» — дві овочеві страви і одна м’ясна, — рекомендує гастроентеролог Ірина Бойко. — При цьому обов’язково почніть гостину зі свіжих овочів. Не зловживайте мінеральною водою та іншими газованими напоями, які збільшують ступінь всмокту­вання шкідливих речовин. М’ясо вибирайте пісне і готуйте в помірних кількостях. Готуй­те якнайбільше страв з риби — це буде лише на користь. Зелень та овочі використовуйте щедро — вони нейтралізують жири і допо­магають процесу перетравлювання та за­своєння їжі. Для заправки салатів, замість шкідливого майонезу, додавайте олію з ли­монним чи гранатовим соком або хорошим винним оцтом. «Для поліпшення травлення вживайте м’ясо з традиційними припра­вами — гірчицею, бурячками з хроном, час­ником, — радить дієтолог І. Тимчук, — нама­гайтеся не змішувати відразу багато страв. Не варто наповнювати тарілку більш ніж 2−3 рази за час гостини».

Якщо людина вживає багато алкоголь­них напоїв, не варто їх закушувати жирними продуктами, оскільки це збільшує токсичний вплив на печінку та підшлункову залозу. Не потрібно пити алкоголь на голодний шлунок.

«Звертайте увагу на якість напоїв — у зимові свята збільшується кількість алко­гольних отруєнь, — стверджує гастроен­теролог. — Якщо в напої щось бентежить, краще його не пити. Будьте обережні з коктейлями, особливо тими, у складі яких є кілька видів алкоголю. Традиційно на но­вий рік ми п’ємо шампанське, воно начебто легке, але від нього швидко п’янієш, може з’явитися головний біль. Звичайно, потріб­но стежити і за кількістю випитого — свято є свято, але у великих дозах алкоголь ток­сичний для печінки. Не варто пити більше „однієї дози“ алкоголю на годину — це 180 мл вина, 360 мл пива або 30 мл міцного напою». Однією з причин похмільного син­дрому є зневоднення організму, тому лікарі радять на кожен прийом алкоголю випи­вати одну склянку води. Після свят варто провести символічну чистку організму: по­сидіти на дієті, на овочах, влаштувати собі розвантажувальний кефірний день. «Ор­ганізм звик за кілька днів отримувати їжу у великій кількості, вимагатиме ще, тому вам знадобиться певна сила волі, — наго­лошує І. Бойко. — Якщо хочеться їсти, але вже пізній вечір, дуже хороший рецепт — на ніч випити склянку кефіру з перемішаними в ньому двома чайними ложками висівок. Вранці дуже корисно випити склянку води з лимонним соком і ложкою меду. Добре і для шлунка, і для кольору обличчя».

Врешті, свята — це не лише застілля, а й чудова нагода приділити увагу батькам, дітям, друзям. Якомога більше гуляйте на свіжому повітрі, влаштуйте виїзд на при­роду, веселіться, колядуйте! Веселих свят!