Гостини без шкоди для здоров’я: рекомендації фахівців
Тривають зимові свята – Різдво, Старий Новий рік, Водохреще, а відтак традиційно щедрим є застілля. Аби гостини минули без шкоди для здоров’я, дослухайтеся до рекомендацій фахівців
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/427305/sviato.jpg)
«Для того, щоб пережити зимові свята без ризику для здоров’я, намагайтеся звести до мінімуму вживання жирної, смаженої їжі, салатів, заправлених майонезом, та алкогольних напоїв, — рекомендує дієтолог Інна Тимчук. — Звісно, під час свят ніхто не веде статистики щодо кількості спожитих продуктів вкупі з алкоголем, але сумарна калорійність їжі повинна відповідати витраті енергії: 1500−1900 ккал на добу для жінок і 2500−2700 ккал — для чоловіків. Тож намагайтеся не переїдати, стежте, щоб продукти були свіжі. У результаті святкового переїдання може настати загострення або розвиток низки хронічних хвороб, у тому числі тих, про існування яких ви й не здогадувалися: гастриту і виразкової хвороби, холециститу, гепатиту, панкреатиту. Будьте уважні до того, скільки і чого з’їдаєте. Для кращого засвоєння їжі варто випити соку чи кефіру ще до того, як сядете за стіл».
«Під час святкового застілля постарайтеся дотримуватися принципу «два до одного» — дві овочеві страви і одна м’ясна, — рекомендує гастроентеролог Ірина Бойко. — При цьому обов’язково почніть гостину зі свіжих овочів. Не зловживайте мінеральною водою та іншими газованими напоями, які збільшують ступінь всмоктування шкідливих речовин. М’ясо вибирайте пісне і готуйте в помірних кількостях. Готуйте якнайбільше страв з риби — це буде лише на користь. Зелень та овочі використовуйте щедро — вони нейтралізують жири і допомагають процесу перетравлювання та засвоєння їжі. Для заправки салатів, замість шкідливого майонезу, додавайте олію з лимонним чи гранатовим соком або хорошим винним оцтом. «Для поліпшення травлення вживайте м’ясо з традиційними приправами — гірчицею, бурячками з хроном, часником, — радить дієтолог І. Тимчук, — намагайтеся не змішувати відразу багато страв. Не варто наповнювати тарілку більш ніж 2−3 рази за час гостини».
Якщо людина вживає багато алкогольних напоїв, не варто їх закушувати жирними продуктами, оскільки це збільшує токсичний вплив на печінку та підшлункову залозу. Не потрібно пити алкоголь на голодний шлунок.
«Звертайте увагу на якість напоїв — у зимові свята збільшується кількість алкогольних отруєнь, — стверджує гастроентеролог. — Якщо в напої щось бентежить, краще його не пити. Будьте обережні з коктейлями, особливо тими, у складі яких є кілька видів алкоголю. Традиційно на новий рік ми п’ємо шампанське, воно начебто легке, але від нього швидко п’янієш, може з’явитися головний біль. Звичайно, потрібно стежити і за кількістю випитого — свято є свято, але у великих дозах алкоголь токсичний для печінки. Не варто пити більше „однієї дози“ алкоголю на годину — це 180 мл вина, 360 мл пива або 30 мл міцного напою». Однією з причин похмільного синдрому є зневоднення організму, тому лікарі радять на кожен прийом алкоголю випивати одну склянку води. Після свят варто провести символічну чистку організму: посидіти на дієті, на овочах, влаштувати собі розвантажувальний кефірний день. «Організм звик за кілька днів отримувати їжу у великій кількості, вимагатиме ще, тому вам знадобиться певна сила волі, — наголошує І. Бойко. — Якщо хочеться їсти, але вже пізній вечір, дуже хороший рецепт — на ніч випити склянку кефіру з перемішаними в ньому двома чайними ложками висівок. Вранці дуже корисно випити склянку води з лимонним соком і ложкою меду. Добре і для шлунка, і для кольору обличчя».
Врешті, свята — це не лише застілля, а й чудова нагода приділити увагу батькам, дітям, друзям. Якомога більше гуляйте на свіжому повітрі, влаштуйте виїзд на природу, веселіться, колядуйте! Веселих свят!