Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Калина зміцнить імунітет краще за ліки

Калина – унікальна рослина, її корисні властивості практично не мають аналогів

Кущ калини звичайної радує людину не лише навесні, вкритий розсипом білих парасольок. Ще більше радіють люди красі куща, вкритого гронами яскравих ягід. Цю рослину знають, люблять і користуються її плодами, квітами, корою, корінням.

Калина — ягода, що з давніх часів вико­ристовується для лікування. Її вживають у різних видах і як ефективні ліки, і для профілактики, оскільки калина — невичерпне джерело вітамінів.

Калина — унікальна рослина, її корисні властивості практично не мають аналогів.

Хімічний склад

Калина багата на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. До складу її ягід входять вуглеводи, дубильні речовини, органічні кислоти, пектини, ефірні олії, фітостерини, таніни, смоловидні ефіри, вібурнін, вітаміни А, Е, С, Р, К, калій, маг­ній, залізо, цинк та інші мікроелементи.

Насіння калини містить до 20% жирних олій. Її кора багата на дубильні речовини, органічні кислоти (серед них пальмітино­ва, мурашина, оцтова, масляна, капри­лова, лінолева і церотинова), фітонциди, вітаміни та інші корисні речовини, завдя­ки чому її ефективно застосовують у ме­дицині.

Корисні властивості калини

У народній медицині використовують плоди калини, зібрані після перших за­морозків, коли вони набувають солодку­ватого смаку, а також кору, квітки, сік та насіння.

Ягоди зберігають свої корисні якості та лікувальні властивості і в сушеному ви­гляді.

Плоди калини застосовують як за­гальнозміцнювальний засіб, у випадках захворювань печінки і нирок, гіпертонії, атеросклерозу, набряків, задишки, ту­беркульозу легень, виразок і гастритів, шкірних захворювань і для профілактики та лікування онкологічних недуг.

Крім того, плоди калини підвищують апетит, посилюють роботу серцево-су­динної системи, прискорюють загоєння виразок і зупиняють кровотечі за вираз­кової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, мають антисептичну, кровоспин­ну, ранозагоювальну, жовчогінну та сечо­гінну дії.

Що цікаво, калина лікує навіть психо­логічні і душевні травми. Калина багата на валеріанову кислоту, що має заспокійливі властивості. Вона діє як спазмолітичний засіб та має помірний седативний ефект. А завдяки мінералам і вітамінам у людей поліпшується настрій, минають депресія і стреси, а також відновлюється нормаль­ний сон.

Крім рецептів офіційної і народної медицини, препарати з калини викорис­товують і у косметології. Як приклад, сік свіжих ягід застосовують для відбілюван­ня шкіри і виведення веснянок. Маски для обличчя тонізують шкіру, прибирають по­червоніння, мають омолоджувальну дію. Калина добре справляється з лікуванням запалень.

Кору калини використовують як за­сіб, що підвищує працездатність, по­ліпшує роботу травної системи, знижує рівень кров’яного тиску і має тонізуючу, протиспазматичну, протизапальну, ан­тисептичну та судинозвужувальну дії. Препарати на основі кори калини ви­користовують як кровоспинний і проти­запальний засіб після пологів, за хворо­бливих і рясних менструацій, маткових кровотеч, а також геморою і захворю­вань травної системи.

Компрес із соку свіжих плодів викорис­товують проти вугрової висипки і для ви­ведення веснянок і пігментних плям у літніх людей.

Насіння калини використовують як по­тогінний засіб і у випадку диспепсії.

З насіння готують каву, що має тонізу­ючий вплив на кишечник, рекомендується проти закрепів.

Квітки і листя калини — для лікування шкірних висипань, ангіни і промивання ран.

Протипоказання

Протипоказана калина вагітним жін­кам, гіпотонікам, людям, що страждають від підвищеної кислотності шлункового соку, хворим на подагру, артрит, тром­бофлебіт, камені у сечовому міхурі і про­токах. Також не можна вживати її у ви­падках серйозних захворювань нирок і схильності до підвищеного зсідання кро­ві.

Галина Вербицька для газети «Добре здоров’я»