Калина зміцнить імунітет краще за ліки
Калина — унікальна рослина, її корисні властивості практично не мають аналогів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/426538/110700x537-8c76c3a6c620aab89bd8f2b1146922d5.jpg)
Кущ калини звичайної радує людину не лише навесні, вкритий розсипом білих парасольок. Ще більше радіють люди красі куща, вкритого гронами яскравих ягід. Цю рослину знають, люблять і користуються її плодами, квітами, корою, корінням.
Калина — ягода, що з давніх часів використовується для лікування. Її вживають у різних видах і як ефективні ліки, і для профілактики, оскільки калина — невичерпне джерело вітамінів.
Калина — унікальна рослина, її корисні властивості практично не мають аналогів.
Хімічний склад
Калина багата на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. До складу її ягід входять вуглеводи, дубильні речовини, органічні кислоти, пектини, ефірні олії, фітостерини, таніни, смоловидні ефіри, вібурнін, вітаміни А, Е, С, Р, К, калій, магній, залізо, цинк та інші мікроелементи.
Насіння калини містить до 20% жирних олій. Її кора багата на дубильні речовини, органічні кислоти (серед них пальмітинова, мурашина, оцтова, масляна, каприлова, лінолева і церотинова), фітонциди, вітаміни та інші корисні речовини, завдяки чому її ефективно застосовують у медицині.
Корисні властивості калини
У народній медицині використовують плоди калини, зібрані після перших заморозків, коли вони набувають солодкуватого смаку, а також кору, квітки, сік та насіння.
Ягоди зберігають свої корисні якості та лікувальні властивості і в сушеному вигляді.
Плоди калини застосовують як загальнозміцнювальний засіб, у випадках захворювань печінки і нирок, гіпертонії, атеросклерозу, набряків, задишки, туберкульозу легень, виразок і гастритів, шкірних захворювань і для профілактики та лікування онкологічних недуг.
Крім того, плоди калини підвищують апетит, посилюють роботу серцево-судинної системи, прискорюють загоєння виразок і зупиняють кровотечі за виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, мають антисептичну, кровоспинну, ранозагоювальну, жовчогінну та сечогінну дії.
Що цікаво, калина лікує навіть психологічні і душевні травми. Калина багата на валеріанову кислоту, що має заспокійливі властивості. Вона діє як спазмолітичний засіб та має помірний седативний ефект. А завдяки мінералам і вітамінам у людей поліпшується настрій, минають депресія і стреси, а також відновлюється нормальний сон.
Крім рецептів офіційної і народної медицини, препарати з калини використовують і у косметології. Як приклад, сік свіжих ягід застосовують для відбілювання шкіри і виведення веснянок. Маски для обличчя тонізують шкіру, прибирають почервоніння, мають омолоджувальну дію. Калина добре справляється з лікуванням запалень.
Кору калини використовують як засіб, що підвищує працездатність, поліпшує роботу травної системи, знижує рівень кров’яного тиску і має тонізуючу, протиспазматичну, протизапальну, антисептичну та судинозвужувальну дії. Препарати на основі кори калини використовують як кровоспинний і протизапальний засіб після пологів, за хворобливих і рясних менструацій, маткових кровотеч, а також геморою і захворювань травної системи.
Компрес із соку свіжих плодів використовують проти вугрової висипки і для виведення веснянок і пігментних плям у літніх людей.
Насіння калини використовують як потогінний засіб і у випадку диспепсії.
З насіння готують каву, що має тонізуючий вплив на кишечник, рекомендується проти закрепів.
Квітки і листя калини — для лікування шкірних висипань, ангіни і промивання ран.
Протипоказання
Протипоказана калина вагітним жінкам, гіпотонікам, людям, що страждають від підвищеної кислотності шлункового соку, хворим на подагру, артрит, тромбофлебіт, камені у сечовому міхурі і протоках. Також не можна вживати її у випадках серйозних захворювань нирок і схильності до підвищеного зсідання крові.
Галина Вербицька для газети «Добре здоров’я»