Передплата 2024 ВЗ

Калина зміцнить імунітет краще за ліки

Кущ калини звичайної радує людину не лише навесні, вкритий розсипом білих парасольок. Ще більше радіють люди красі куща, вкритого гронами яскравих ягід. Цю рослину знають, люблять і користуються її плодами, квітами, корою, корінням

Калина. Фото з відкритих джерел
Калина. Фото з відкритих джерел

Калина — ягода, що з давніх часів використовується для лікування. Її вживають у різних видах і як ефективні ліки, і для профілактики, оскільки калина — невичерпне джерело вітамінів.

Калина — унікальна рослина, її корисні властивості практично не мають аналогів.

Хімічний склад

Калина багата на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. До складу її ягід вхо­дять вуглеводи, дубильні речовини, орга­нічні кислоти, пектини, ефірні олії, фітосте­рини, таніни, смолоподібні ефіри, вібурнін, вітаміни А, Е, С, Р, К, калій, магній, залізо, цинк та інші мікроелементи.

Насіння калини містить до 20% жирних олій. Її кора багата на дубильні речовини, органічні кислоти (серед них пальмітинова, мурашина, оцтова, масляна, каприлова, лі­нолева і церотинова), фітонциди, вітаміни та інші корисні речовини, завдяки чому її ефективно застосувують у медицині.

Корисні властивості калини

У народній медицині використовують плоди калини, зібрані після перших замо­розків, коли вони набувають солодкуватого смаку, а також кору, квітки, сік та насіння.

Ягоди зберігають свої корисні якості і в сушеному вигляді, при цьому лікувальні властивості зберігаються.

Плоди калини застосовують як за­гальнозміцнювальний засіб, у випадках захворювань печінки і нирок, гіпертонії, атеросклерозу, набряків, задишки, тубер­кульозу легень, виразок і гастритів, шкір­них захворювань і для профілактики та лі­кування онкологічних недуг.

Крім того, плоди калини підвищують апетит, посилюють роботу серцево-судин­ної системи, прискорюють загоєння вира­зок і зупиняють кровотечі при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, мають антисептичну, кровоспинну, рано­загоювальну, жовчогінну та сечогінну дії.

Що цікаво, калина лікує навіть психо­логічні і душевні травми. Вона багата на валеріанову кислоту, що має заспокійливі властивості, діє як спазмолітичний за­сіб та має помірний седативний ефект. А завдяки мінералам і вітамінами у людей поліпшується настрій, минають депресія і стреси, а також відновлюється нормаль­ний сон.

Крім рецептів офіційної і народної ме­дицини, препарати з калини використову­ють і у сфері косметології. Як приклад, сік свіжих ягід застосовують для відбілювання шкіри і виведення веснянок. Маски для обличчя тонізують шкіру, прибирають по­червоніння, мають омолоджувальну дію. Калина добре справляється з лікуванням запалень.

Кору калини використовують як засіб, що підвищує працездатність, поліпшує роботу травної системи, знижує рівень кров’яного тиску і має тонізуючу, проти­спазматичну, протизапальну, антисептич­ну та судинозвужувальну дії. Препарати на основі кори калини використовують як кровоспинний і протизапальний засіб в період після пологів, за хворобливих і рясних менструацій, маткових кровотеч, а також геморою і захворювань травної сис­теми.

Компрес із соку свіжих плодів викорис­товують проти вугрової висипки і для ви­ведення веснянок і пігментних плям у літніх людей.

Насіння калини використовують як пото­гінний засіб і за диспепсії.

З насіння готують каву, що має тонізую­чий вплив на кишечник, рекомендується у випадках запорів.

Квітки і листя калини — за шкірних виси­пів, для лікування ангіни і промивання ран.

Протипоказання

Протипоказана калина вагітним жінкам, гіпотонікам, людям, що страждають від підвищеної кислотності шлункового соку, хворим на подагру, артрит, тромбофлебіт, камені у сечовому міхурі і протоках. Також не можна вживати її за серйозних захво­рювань нирок і схильності до підвищеного зсідання крові.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини