Передплата 2024 «Добра кухня»

Продукти, які підвищують гемоглобін

Перелік від «Доброго здоров’я»

Чим нижчий рiвень гемоглобiну, тим менше надходить кисню в тканини та органи людини. Через це вони не можуть нормально функцiонувати, що позначається на загальному станi органiзму. В абсолютно здорової людини за умови нормального харчування не може бути низького рiвня гемоглобiну. Причиною дефiциту може бути те, що людина недоїдає. I, як наслiдок, може розвиватися анемiя — зменшення кiлькостi еритроцитiв та молекул кисню в кровi. Ще причиною є гастрит. У такому разi залiзо в органiзмi людини просто не засвоюється. Для того, щоб нормалізувати рівень гемоглобіну, найперше слiд звернути увагу на своє харчування. Додати в рацiон залiзовмiснi продукти: печiнку, м’ясо червоних сортiв, шпинат, особливо сiк iз нього, листя салату, персики, гранат. А також яблука, але такi, що пiсля очищення стають коричневими (у них залiза бiльше). Не варто забувати й про бiлкову їжу та про те, що залiзо з неї засвоюється разом iз вiтамiном С, якого багато в зеленi та соках граната, цитрусових.

Халва

Ці східні ласощі багаті залізом, яке безпосередньо впливає на рівень гемоглобіну. Халва для під­вищення гемоглобіну підходить будь-яка. Але, наприклад, тахіні (халва з меленого кунжутного на­сіння) містить 50 міліграмів заліза на 100 грамів продукту, тоді як со­няшникова лише 33 міліграми. До того ж кунжутна халва — джерело не лише заліза, а й очищає кров і збагачує організм вітамінами Е, В, фосфором, цинком і кальцієм. Кальцій, що входить до складу халви, покращує стан кісткової системи, нігтів і зубів, запобігає виникненню остеопорозу. Вітамі­ни групи В допомагають нервовій системі справитися зі стреса­ми, покращують роботу мозку. А ввівши халву у щоденний раціон, поліпшиться робота бронхів і ле­генів, зникнуть мігрені і знизиться ризик онкологічних захворювань. Саме тому халва важлива не лише для підвищення гемоглобіну, а й для налагодження роботи всього організму.

Сушені яблука

Той, хто часто смакує сушени­ми яблуками, не знає такого сло­ва, як гемоглобін. Сушені яблука містять 15 міліграмів заліза на 100 грамів продукту. Сушка важлива для лімфатичної системи, чудово очищає кров, тому корисна при низькому тиску і атеросклерозі судин. Ще один плюс цього про­дукту: яблука багаті речовинами, які сприяють кращому засвоєнню заліза з інших продуктів. Сушені яблука додають у раціон хворих, які хворіють на атеросклероз, по­дагру, ревматизм, псоріаз та інші хвороби шкіри.

Сушені груші

Якщо фрукти пройшли пра­вильну термічну обробку, то всі мінерали і вітаміни залишають­ся. В 100 грамах цих сухофруктів близько 13 міліграмів чистого за­ліза. Окрім заліза, яке покращує склад крові і процес кровотворен­ня, сушені груші використовують як жарознижувальний засіб, а від­вар зі сухофруктів приймають при сильному кашлі, ангіні та застуді. Лікарі радять їсти груші для ліку­вання підшлункової залози. Ком­пот зі сушених грушок допома­гає при розладі кишечнику, калій сушки позитивно позначається на стані серцево-судинної системи, а вітаміни групи В нормалізують роботу нервової системи. Єдиний мінус: сушені груші не поєднують­ся з молочними продуктами і ви­кликають розлад шлунка.

Какао

Мабуть, мрія кожного малюка лікуватися солодощами. Якщо ви задумуєтесь над тим, як під­няти гемоглобін дітям, то вам сподобається інформація про те, що показник заліза у крові мож­на покращити звичайним какао. Так, гіркий шоколад містить 4,4 міліграма заліза на 100 грамів по­рошку. Це в чотири рази більше, ніж, наприклад, у меді, картоплі чи капусті. Але шоколад містить багато цукру і жирів, до того ж його калорійність перевищує 500 ккал. Какао ж містить тільки 23 ккал. Лікувати низький гемоглобін краще какао-порошком. Молоко заважає поглинанню заліза. Тому дітям можете посипати какао-по­рошком печиво, каші, фрукти чи інші смаколики. Чим ще корисне какао, окрім того що піднімає ге­моглобін? Низький вміст кофеї­ну у напої не викликає звикання, а чашка какао розбудить вранці краще, ніж найміцніша кава. Той, хто п’є какао, у два рази менше піддається ризику захворіти на діабет або зіткнутися з порушен­нями роботи серця.

Шипшина

У 100 грамах цих ягід міс­титься 11 міліграмів заліза. Крім нормалізації рівня вмісту гемо­глобіну в крові, настої, сиропи і відвари шипшини зміцнюють кровоносну і серцево-судинну системи. Шипшина нормалізує рівень тиску та запобігає відкла­денню холестеринових бляшок. Вона розріджує кров, а отже, за­побігає тромбозу.

Чорнослив

За кількістю заліза чорнос­лив нічим не поступається суше­ним яблукам. В 100 грамах цього продукту близько 13 міліграмів заліза. Сушені сливи можна спо­живати як добавку до улюблених страв, так і самостійно. Часто з чорносливом готують рагу, плов, тушковане м’ясо і салати. Сушені сливи багаті на натрій, калій, фос­фор, кальцій; глюкозу та органічні кислоти. Тому лікарі рекоменду­ють цей десерт для профілакти­ки серцево-судинних патологій, нормалізації артеріального тиску, при ожирінні та інших порушен­нях обмінних процесів в організмі. Люди, які часто смакують чор­носливом, не мають проблем з кишечником та не страждають від ожиріння.

Свиняча печінка

Така печінка менш жирна, ніж куряча, а кількість заліза на 100 грамів продукту — 12 міліграмів. До того ж свиняча печінка не тільки підвищує і підтримує рі­вень гемоглобіну у крові, а й до­помагає призупинити розвиток атеросклерозу і діабету. А щоб підтримати рівень вмісту заліза в крові, потрібно з’їдати 300−500 грамів свинячої печінки двічі на тиждень.

Буряк

Дуже корисно протягом мі­сяця щодня випивати 30 грамів бурякового фрешу чи з’їдати 100 грамів вареного овоча. Але лікарі не рекомендують пити буряковий сік відразу після приготування. Аби фреш краще засвоївся орга­нізмом, потримайте його в холо­дильнику 30−40 хвилин. Смачніше та корисніше для шлунка прийма­ти буряковий сік разом з іншими фрешами, наприклад, розмішати буряк можна яблучним, морквя­ним або апельсиновим соком. Залізо, рослинний білок, аміно­кислоти і вітаміни, що містяться в буряку, налагодять процес кро­вотворення і нормалізують склад крові. На 100 грамів столового буряку припадає 1,4 міліграма за­ліза.

Ірина Хома для газети «Добре здоров’я»

Схожі новини