Передплата 2024 ВЗ

Дрімає у воді, згадуючи рідні джунглі...

Анаконда може своїми цупкими «обіймами» вполювати молодого кабанчика

Напередодні зими наші місцеві гадюки, вужі, ящірки та інша плазунська братія до весни у своїх норах залягли у сплячку. А от галицька «легіонерка» — представниця південноамериканського континенту анаконда — вкладатися до сну не збирається…

Цей майже триметровий, плямистий жовто-чорний удав привільно живе-по­живає у Львові, у тераріумі Домівки Вря­тованих Тварин. Його ложе — невеличкий пластмасовий басейн. Там дрімає, харчу­ється, відпочиває і приймає ванну. Вода для цього змія — улюблене середовище. Його батьківщиною є тропічні озера, річ­ки і болота у джунглях Південної Америки. До Львова анаконду привезли із Києва ак­тивісти Домівки Назар Дулиш і Орест За­липський. Їхній хвостатій улюблениці тре­тій рік. Доволі молода особина, тож їй ще рости і рости. На своїх нинішніх 280 санти­метрах точно не зупиниться. Зоологи ка­жуть, анаконди здатні вирости навіть до 11 метрів і набрати чверть тонни ваги. Навряд чи господарі зможуть тоді її взяти на руки так легко, як роблять це зараз.

— Наша красуня їсть раз на три дні, — розповідає Орест. — У «дитинстві» харчу­валася мишками, а тепер споживає більш габаритний корм — великих пацюків… Інші цікаві дані з життя анаконди наводять гер­петологи, дослідники гадів. За їхніми сло­вами, самки цих змій після семимісячної вагітності народжують до 40 майже метро­вих анаконденят. Після їхньої появи на світ мама втрачає половину своєї ваги. А також інтерес до власного потомства, тож воно змушене само давати собі раду. Найпер­ше — ховатися від хижаків, які люблять по­живитися такими «спагеті». Щоб уникнути сумної долі, малюки анаконди змуше­ні багато їсти — їм треба швидко рости. З більшими габаритами шанси залиши­тися живими зростають. А добувають їжу анаконди не гострими зубами з отру­тою, а… пружними м’язами. Своїм ліа­нистим тілом вони «обіймають» майбут­ню жертву так міцно, що та прощається з життям. Ну, а потім ці велетні-душо­губи ковтають здобич. Кажуть, можуть «лиґнути» качку і навіть молодого кабан­чика… Подивитися на цього удава львів­ським туристам поки що не дозволяють обмеження, спричинені карантином. Але як тільки пандемія вгомониться, Домів­ка Врятованих Тварин відчинить для всіх охочих двері тераріуму, де живе цей за­морський екзот.

Схожі новини