Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Із вирощених овочів та фруктів – сушенина і пастила

Світлана та Ігор Бегеї із села Нове Місто Старосамбірського району вирощують на присадибній ділянці різноманітні овочі – картоплю, огірки, моркву, буряки, цибулю, часник…

А цьогоріч у змонтованих трьох тепличних тунелях узялися плекати суниці італійських сортів. Ще в одній споруді закритого ґрунту росте розмаїта зелень, навіть пізньої осені дозрівають помідори, пекучий перець.

Оскільки терміни збері­гання городини відносно короткі, то значну частину отриманого врожаю кмітливе подружжя засушує на сучас­ному обладнанні з інфрачер­воними променями. Придбати його допомогли ділові партне­ри у межах проєкту «Cowboyky: Український дикий захід», який реалізовує на території Ново­міської ОТГ Західноукраїнський ресурсний центр.

Зокрема, ентузіасти сушать петрушку та кріп, що завжди потрібні до столу. Знадобилися навіть стрілки часнику, котрі чи­мало господинь зазвичай вики­дають. Але у Світлани Миколаїв­ни зі згаданих верхівок вийшла хороша приправа, яку можна використовувати до багатьох страв.

Пробували Бегеї засушувати й червоні буряки. Проваривши, їх нарізали слайсами. Аналогіч­но і з цибулею, що чудово піді­йшла як снек до пива, бо була карамелізована.

Завдяки дії невисоких тем­ператур зберігаються майже всі вітаміни й біологічно активні речовини. Зауважимо, після за­мочування овочі відновлюють колишню форму.

Також пані Світлана планує готувати дорожні супово-роз­сольні та борщові набори, при­прави. Сподівається, вони теж знайдуть свого споживача.

Із такого висушеного яскравого “намиста” буде приправа до різноманітних страв. Фото з сімейного архіву Бегеїв
Із такого висушеного яскравого “намиста” буде приправа до різноманітних страв. Фото з сімейного архіву Бегеїв

Іншим напрямом діяльності є виготовлення пастили — ко­рисної, екологічно чистої, без цукру, консервантів, барвни­ків, ароматизаторів. Її основою стає висушене пюре зібраних у передгір’ї Карпат яблук, груш, слив, суниць. Фрукти, які не вдається виростити самим, за­куповують у місцевих садівни­ків. А по банани та лимони до­водиться їздити на Львівський гуртовий ринок «Шувар».

 Фото з сімейного архіву Бегеїв
Фото з сімейного архіву Бегеїв

Добавками у цих стравах служать насіння гарбузів, со­няшнику, льону, плоди арахісу, вівсяні пластівці… Таким чином зараз видають «на-гора» 10 ви­дів такої смакоти, котру особли­во полюбляють діти.

Найбільше сил та енергії вкладає у міні-виробництво гос­подиня — постійно вивчає нові технології, з різних джерел чер­пає рекомендації фахівців, сте­жить за ринковими тенденціями тощо. А значну частину фізичної праці (насамперед важкої, мо­нотонної) взяли на себе члени сім’ї. Нарізувати та розкладати овочі допомагає чоловік Ігор, 15-річна дочка Юлія й 10-річний син Захар. Разом робота іде значно швидше й легше.