Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кров – як ріка, а тромб – її «дамба»…

Як визначити інсульт за першими ознаками і відрізнити інфаркт міокарда від зупинки серця?

Коронавірус викликає загущення крові — ось чому навіть пацієнтам з легким перебігом Covid-19 лікарі призначають антикоагулянти. Очікується, що це дозволить запобігти можливим ускладненням ковіду, зокрема інфаркту міокарда та інсульту. Проте навіть без пандемії Україна тривалий час залишається лідером у Європі за поширеністю серцево-судинних захворювань і смертності від них. Передусім (принаймні такого висновку дійшли німецькі вчені, які аналізували причини захворюваності) — через неправильне харчування. Сьогодні ж ризики зросли у рази. Як знати, коли треба бити на сполох і, не гаючи часу, викликати «швидку»?

Інфаркт міокарда і зупинка серця

«Насправді це не одне і те саме, хоча обидва терміни часто помилково вико­ристовують як взаємозамінні», — тлума­чать експерти американського журналу SELF.

«Інфаркт трапляється, коли одна з го­ловних артерій серця заблоковується, унаслідок чого порушується кровопоста­чання серцевого м’яза. Через наявність атеросклеротичних „бляшок“ формують­ся кров’яні згустки, які й блокують крово­тік», — пояснює д. м. н., доцент, одна із керівників Центру серцево-судинно­го здоров’я жінок Медичного центру Колумбійського університету (США) кардіолог Дженіфер Хейз. — Зупин­ка серця виникає, коли злагоджена ро­бота м’язових волокон серця, які у нормі працюють як єдиний механізм, порушу­ється". За її словами, до зупинки серця може призвести як інфаркт міокарда, так і сепсис, травма, тромбоемболія легене­вої артерії, інфекція (той же ковід) або ж порушення серцевого ритму.

«Інфаркт міокарда — це за своєю сут­тю «сантехнічна» проблема, коли вини­кають проблеми з перекачуванням кро­ві по судинах, а серцевий напад — це «електричне коротке замикання», — на­водить аналогію д. м. н., керівник на­прямку серцевої електрофізіології і кардіостимуляції Центру здоров’я Сент-Джон у Санта-Моніці (Каліфор­нія, США) Шефал Доші. «Ці два стани можуть однаково мати серйозні наслід­ки, але інфаркт може бути негострим, у той час як зупинка серця без проведен­ня реанімаційних заходів може призвес­ти до смерті», — застерігає доктор Хейз.

Симптоми і лікування інфаркту міо­карда і зупинки серця також відрізняють­ся.

Люди, у яких розвивається некроз (змертвіння) частини серцевого м’яза, скаржаться на біль і відчуття стиснення у грудній клітці. У жінок, за словами докто­ра Доші, може спостерігатися задишка, біль, який віддає вниз у руку, оніміння чи закляклість у плечі. Оскільки під час ін­фаркту відбувається блокування судин, які забезпечують кровопостачання міо­карда, його лікування передбачає засто­сування медичних препаратів, які розчи­няють тромб. «У більш складних випадках проводиться катетеризація і встановлю­ється стент», — розповідає доктор Хейз.

Під час зупинки серця люди часто відчувають запаморочення і непритом­ніють. Хворому слід негайно провести серцево-легеневу реанімацію і екстрену електричну дефібриляцію шлуночків за допомогою автоматичного зовнішнього дефібрилятора. Якщо серце вдалося за­пустити протягом 5−6 хвилин, проводять подальше лікування у реанімації.

Інсульт

Це стан, також пов’язаний із пору­шенням кровопостачання, однак він не має жодного відношення до серця.

Існує два основні види інсульту: іше­мічний і геморагічний.

Під час ішемічного згусток крові бло­кує постачання крові до певної ділянки мозку.

«Це схоже на те, ніби ви закрили злив­ний отвір в умивальнику корком — ні­чого не потрапить на той бік», — на­водить порівняння д. м. н., доцент і директор відділу нейромускуляр­ної медицини університету штату Мічиган Аміт Сахдев.Коли якась ділян­ка мозку не отримує крові, вона «вимика­ється» і гине.

«Геморагічні інсульти трапляються, коли внаслідок розриву кровоносної су­дини відбувається кровотеча у голо­вний мозок, — пояснює доктор Сахдев. — Ушкоджується та його ділянка, яка за­ливається кров’ю».

«Симптоми інсульту, як правило, вклю­чають раптовий сильний головний біль, раптове оніміння або слабкість, параліч (обличчя, рук або ніг), сплутаність свідо­мості чи труднощі з мовленням, трудно­щі з розумінням людей, втрату рівноваги і раптові зміни зору», — перелічує коор­динаторка сестринського догляду за хворими з інсультом у Балтиморсько­му медичному центрі Ліза Баер.

Лікування залежить від типу інсуль­ту, який переніс пацієнт. Якщо це іше­мічний інсульт, потрібно розрідити кров. «На ранніх етапах вводиться спеціаль­ний антикоагулянтний препарат, який розчиняє згусток крові, або ж тромб видаляється хірургічним шляхом», — розповідає доктор Сахдев. «У випад­ку геморагічного інсульту ключовим є контроль за кровотечею, — наголошує лікар. — Вводяться препарати, які зупи­няють кровотечу, і проводиться моніто­ринг показників артеріального тиску». Наслідки перенесеного інсульту люди­на може відчувати до кінця життя, але за правильної реабілітації і догляду її стан незабаром повинен покращитися. «Якщо допомога хворому була надана вчасно, відновлення займе приблизно рік», — каже доктор Сахдев.

Фактори ризику всіх трьох станів — од­накові: куріння, високий кров’яний тиск і рівень холестерину у крові, ожиріння та діабет 2-го типу. Якщо у вас є бодай один із них, запитайте свого сімейного ліка­ря, як ви можете себе захистити. Ви — в особливій небезпеці, якщо серед ваших найближчих родичів уже траплялися ви­падки судинних катастроф.

Схожі новини