Передплата 2024 «Добрий господар»

Кров… як флешка

У ній «записано» багато важливої інформації про наше здоров’я

Не завжди кров потрібно здавати натще, але багато українських медиків рекомендують робити саме так. Фото Aeternum Aesthetics
Не завжди кров потрібно здавати натще, але багато українських медиків рекомендують робити саме так. Фото Aeternum Aesthetics

Навіть якщо ми практично ніколи не скаржимося на погане самопочуття, кожному з нас протягом життя доведеться здати аналіз крові — з пальця чи вени, але найчастіше і з того, і з іншого. Більшість захворювань практично відразу, навіть ще до появи симптомів, позначається на складі крові.

Чому за найменших відхи­лень у стані здоров’я лікарі скеровують на аналіз кро­ві?

Як пояснюють експерти Уні­верситету Джонса Гопкінса (найстарішого дослідницького центру США), виявляючи кон­центрацію тих чи інших хіміч­них або структурних елементів крові, медики можуть:

  • переконатися, чи справно в людини працюють нирки, сер­це, печінка, щитоподібна зало­за тощо;
  • зробити висновок про на­явність патологій у пацієнта та їх перебіг, зокрема таких важ­ких, як рак чи ішемічна хвороба серця. Особливо це важливо на ранніх стадіях;
  • діагностувати інфекційні недуги, приміром, ВІЛ/СНІД;
  • виявити кровотечу або по­рушення згортання крові, а та­кож імунні порушення;
  • контролювати ефектив­ність призначеного лікування, у тому числі за хронічних недугів, таких як діабет;
  • виявити проблему за від­сутності симптомів у вразливих груп. Зокрема профілактичні дослідження призначають вагіт­ним або дошкільнятам.

Втім, у більшості випадків ана­ліз крові є лише частиною інфор­мації, необхідної для встанов­лення діагнозу й вибору терапії.

Як підготуватися до забору крові

Здавати кров фахівці КП «Во­лодимирське ТМО» рекомен­дують натщесерце. А це озна­чає, що за 10−12 годин до здачі аналізу не можна ні їсти, ні пити (крім води).

Багато європейських та аме­риканських лабораторій прово­дять забір, навіть якщо пацієнт перед цим поснідав, мотивуючи це тим, що важливо побачити, якою є його кров за нормаль­них умов. Проте окремі дослі­дження все ж вимагають попе­реднього голодування. Людину попередять, чи є її аналіз саме таким.

«За добу до дослідження не слід вживати алкоголю. Не за­вадить відмовитися від куріння. Слід також уникати інтенсивних фізичних навантажень, надмір­ного емоційного та інтелекту­ального напруження, адже все це може вплинути на результати аналізу», перелічують у Володи­мирському ТМО.

Як підготувати дитину

За пів години до здачі кро­ві дитину до п’яти років ба­жано напоїти невеликими по­рціями води (150−200 мл). Діткам грудного віку необхід­но витримати максимально можливу паузу між годуван-нями.

Як відбувається процедура

У більшості випадків кров береться з вени. Якщо вас не­рвує вигляд голки (як і сама перспектива проведення за­бору крові), дивіться в інший бік. Попередьте медичного працівника, якщо у вас були ситуації, коли ви втрачали сві­домість.

Займіть максимально зруч­не положення в кріслі й спро­буйте розслабитися. Руку, яку ви напружували перед тим, щоб стимулювати приплив крові до вени, також потрібно розслаби­ти.

Процедура не триватиме довго. Ви можете відчути легкий укол і певний дискомфорт у ту мить, коли медик витягне голку. Після цього він наклеїть на ран­ку лейкопластир та попросить зігнути руку у лікті на якийсь час, щоб запобігти кровотечі.

Після забору крові

Зразки надішлють до лабо­раторії, де навчені спеціалісти проведуть необхідні тести. Це може зайняти день або тиждень чи більше. Результати отрима­єте або ви, або ваш лікар, або ви обоє, залежно від того, де ви здавали кров. Пам’ятайте: ін­терпретувати результати й при­значати лікування може лише лікар.

Схожі новини