Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Здорові молочні зубки – запорука гарної усмішки у майбутньому

Думка, що навіть якщо молочні зуби погані (мовляв, вони все одно випадуть), а постійні проріжуться здоровими, – помилкова, до того ж небезпечна

Гнилі молочні зуби можуть спричинити зара­ження зачатків постійних зубів, розташованих під їх коренями. Внаслідок ураження інфекцією з коренів молочного зуба зачаток постійного може загинути. Або постійний зуб проріжеться з плямою білого, жовтого чи коричневого кольору.

Якщо через ускладнення карієсу видаляють мо­лочні зуби, це може призвести до розвитку непра­вильного прикусу, відсутності місця для постійних зубів. Тому необхідно берегти молочні зуби дитини, тільки-но вони прорізалися. Отже, як правильно до­глядати за зубками малюка?

Фахівці радять протирати ясна дитини після їди стерильною марлею ще до прорізування першого зуба. Процедуру цю треба робити лагідно, обереж­но, щоб догляд за зубами викликав у дитини лише приємні відчуття. Коли прорізався перший зуб, його треба чистити марлею або ваткою, намота­ною на паличку. Приблизно з півтора року можна починати чистити зубки щіткою з м’якою щетиною. Користуватися зубною пастою поки що рано, щітку треба змочувати лише теплою водою.

Добре, якщо батьки показують малюкові, як вони самі чистять зуби, адже діти завжди намага­ються наслідувати дорослих.

Коли малюкові виповниться три роки, він вже повинен уміти самостійно чистити зуби. Хоча до шестирічного віку батьки повинні контролювати цей процес, самі наносити зубну пасту на щітку. Нормальна її кількість — завбільшки з горошину. Навіть якщо малюк випадково проковтне таку кіль­кість, вона не завдасть йому шкоди.

Мати повинна періодично оглядати зуби дитини і з появою плям негайно звернутися до лікаря. У віці півтора-двох років у будь-якому разі необхідно вперше відвідати стоматолога. Навіть якщо у дити­ни здорові зуби і немає карієсу, все ж таки варто відвідувати стоматолога двічі на рік. Лікар вчасно визначить ознаки неправильного формування при­кусу, простежить за своєчасною зміною зубів. Іноді молочні зуби «затримуються», а з-під них уже про­різуються постійні. Лише лікар може визначити, який молочний зуб уже пора видаляти.

Олена Плиска для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини