Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Калина впорається з вірусними захворюваннями

Калину часто використовують для лікування застуди, а також як профілактичний засіб у розпал епідемій грипу та ГРЗ

Гіркуваті ягоди калини містять багато вітаміну С (зміцнює імунітет і бореться з передчасним старінням), а також вітаміну Р, потрібного для того, щоб організм повністю засвоїв аскорбінову кислоту.

Велика кількість вітаміну К робить ягоди калини незамінними помічни­ками для серця і судин. Тому, якщо вас турбують проблеми зі серцево-судин­ною системою, намагайтеся пити якомога більше компотів і морсів із калини та час від часу смакувати джемами й варенням із цієї ягоди. Калина поліпшує роботу сер­ця, загоює рани, пришвидшує одужання під час вірусних захворювань, допомагає впоратися із хворобами шлунка. При цьо­му лікувальні властивості мають не лише ягоди, а й кора калини.

Відвар плодів калини швидко знижує артеріальний тиск. Склянку плодів зали­ти 1 л гарячої води, кип’ятити 10 хвилин, процідити, додати 3 ст. л. меду. Пити по пів склянки 3−4 рази на день.

У разі застудних захворювань, охриплості: по 1 ст. л. листя м’яти і по­дрібненого листя чорної смородини (су­хих або свіжих) залити окропом, розім’яти 200 г ягід калини, все перемішати, додати 2 ст. л. меду. Суміш підігріти, але не кип’ятити. Після настоювання пити як чай.

Кору калини застосовують за розладу шлунка, а також для профілактики за­гострень гастриту і виразкової хвороби. 1 ч. л. кори залити склянкою окропу, на­стояти 1 годину, процідити. Пити настій по 1 ст. л. 3−4 рази на день до їди.

За болісних і рясних менструа­цій: 10 г подрібненої кори калини залити склянкою киплячої води, тримати на во­дяній бані під кришкою 30 хв, охолодити, процідити, відтиснути і довести об’єм до 200 мл. Приймати відвар по 1−2 ст. л. 3−4 рази на день після їди.

Настій квіток калини у вигляді чаю корис­но пити у разі золотухи: 1 ч. л. квітів (сві­жих або сухих) настояти в 1 склянці окропу не менш як 10 хв. Пити 5−6 разів на день по 0,3 склянки. Таким настоєм можна полос­кати горло кожні 30−40 хв протягом дня, а також промивати рани 2−4 рази на день.

У разі діатезу 1 ст. л. квітів калини за­лити 1 склянкою окропу. Настояти 2 годи­ни. Пити по 1 ч. л. 3−4 рази на день за 30 хв до їди.

Вітамінний чай із плодів калини має за­гальнозміцнювальну та заспокійливу дії: 1 ст. л. плодів заварити у склянці окро­пу, настояти 1−2 години, процідити. Пити по 0,5 склянки двічі на день.

Коричневі плями на обличчі після вагіт­ності зникають після двотижневих масок із ягід калини.

Ірина Хома для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини