Передплата 2024 «Добрий господар»

Восени падає листя і рідшає шевелюра...

Фахівці кажуть, що серед причин осіннього випадання волосся – перепади температур, природне зниження вироблення естрогену

Густа розкішна шевелюра — візитна картка кожної жінки і панянки (після доглянутого обличчя, рук). Якщо раптом волосинок починає випадати більше, ніж зазвичай, це викликає неабияку тривогу. Осіннє випадіння волосся — це нормально чи ні? Здавалося б, за літо організм набрався вітамінів і повинен дихати силою. Але волосинки восени чомусь випадають ще активніше, ніж в інші пори року. Чому? Як дати собі раду із проблемою сезонного рідшання шевелюри і при цьому не надто спустошити свій гаманець?

Лікар-косметолог-трихолог Марія Кріп сказала журналістці «ДЗ», що волосся жінки постійно оновлюється: відростає, ви­падає, і це норма. Фаза росту — найдовша і триває від двох до шести років. Потім на­стає фаза спокою.

«Причини осіннього випадіння волосся — перепади температур, природне зниження вироблення естрогену, — розповідає Марія. — Наприклад, сезонне випадіння навесні — авітаміноз, весняне загострення хронічних захворювань, дієта (напередодні літа, щоб схуднути на пляж. — Авт.), порушення об­міну речовин… Сезонне випадіння взимку спричинене сповільненням всіх процесів в організмі, частими простудними захворю­ваннями, холодом. Сухим повітрям у при­міщеннях».

Марія Кріп не радить жінкам займати­ся самолікуванням і купувати в аптеках чи супермаркетах перший-ліпший шампунь, бальзам, маску, якими «вдало» користу­ється подруга. «Грамотне лікування про­блеми випадіння волосся підбере лише лікар-трихолог, — наголошує Марія Кріп. — Які саме аналізи потрібно здати, щоб ви­значити причину випадіння, призначить лі­кар-трихолог та інтерпретує їх. Лікування випадіння волосся може включати прийом ліків і процедури в кабінеті трихолога. Лікар підбирає засоби відповідно до причини і особливості проблеми, а також контролює їх ефективність. Також трихолог може за­пропонувати декілька варіантів препаратів з однією діючою речовиною, але які будуть відрізнятись за вартістю».

Запитую пані Марію, в яких випадках жін­кам варто зважитися на процедуру мезоте­рапії волосистої частини голови. Мезо шкіри голови — вколювання активних інгредієнтів (вітамінів, плаценти чи пептидів), щоб зупи­нити алопецію, активізувати ріст волосяних фолікулів. Також мезотерапія шкіри голови покращує мікроциркуляцію, живлення і лім­фодренаж, структуру волосся, прискорює його ріст і збільшує кількість волосин.

Марія Кріп радить вдатися до мезотера­пії в кількох випадках. «Якщо дуже сильно випадає волосся, є себорея, лупа, — відпо­віла фахівець. — Також коли волосся сухе та ламке, втратило блиск — тоді варто зважи­тись на процедуру мезотерапії волосистої частини голови».

«Фолікули волосин або «засинають» на тривалий час, і нові волосини не ростуть взагалі, або ростуть слабкими і швидко випадають, — прокоментувала трихолог Ольга Дорошенко. — Щоб підібрати гра­мотне лікування, треба з’ясувати причи­ни, а їх є чимало: стрес, прийом деяких лікарських препаратів, інфекційні захво­рювання, гормональний дисбаланс, не­збалансоване харчування, дефіцит заліза в організмі, надлишкова або недостатня вага тіла, шкідливі звички, дерматологічні захворювання шкіри голови, вплив висо­ких і низьких температур на шкіру голови. Іноді призупинити випадіння волосся в по­тиличному відділі може… масаж комірцевої зони. За неправильного положення тіла під час сну або браку фізичних навантажень у комірцевій зоні порушується кровопоста­чання, що впливає на живлення волосяних фолікулів. Мертві волосяні фолікули не тримають волосину, і вона випадає. Раджу доповнити раціон харчування саплімента­ми для волосся і нігтів. Вони відновлюють життєвий цикл росту волосся шляхом ско­рочення «стадії спокою», яка є причиною випадіння волосся, а також сприяє росту волосини в «активній стадії».

Схожі новини