Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Волосся — як солома

Як позбутися посічених кінчиків? Або, принаймні, приховати їх

Посічене волосся – звичне явище, з яким має справу протягом життя практично кожен з нас. Фото John Frieda Hair Care
Посічене волосся – звичне явище, з яким має справу протягом життя практично кожен з нас. Фото John Frieda Hair Care

Існує безліч факторів, чому наше волосся стає сухим, ламким та посіченим, — від погодних умов до неправильного догляду. Єдиний дієвий спосіб виправити ситуацію — обстригти знищену частину шевелюри. «Втім, існують й менш радикальні варіанти, які дозволяють частково покращити зовнішній вигляд», — пише Healthline.

Чому волосся січеться. Кінчики на­ших волосин можуть нагадувати кінці розплетеної мотузки з кількох причин. Це й екстремальні погодні умови, й не­правильний догляд, як-от часте сушіння феном, випрямлення чи завивка, і вико­ристання хімічних засобів (лакування та фарбування). Зважаючи на те, що в та­кий спосіб свою зачіску поправляє ба­гато людей, посічене волосся — звичне явище, з яким має справу протягом жит­тя практично кожен з нас.

Як позбутися проблеми. «Склеїти» волосини так, щоб ніщо не нагадувало про їхнє ушкодження, неможливо. Єди­ний надійний спосіб позбутися посічених кінців — це обрізати їх.

Одним із найсвіжіших трендів, які до­зволяють позбутися непривабливих кін­чиків, є велатерапія, також відомий як стрижка… свічкою. Він набув популяр­ності після того, як бразилійська супер­модель Алессандра Амбросіо опубліку­вала в Instagram фотографію, на якій її стиліст тримає свічку біля волосся жінки.

Під час стрижки свічкою пасмо волос­ся скручують та обпалюють полум’ям свічки до половини. Вважається, що ви­палювання посічених кінчиків створює ущільнення, яке захищає їх від повтор­ного розщеплення. Втім, деякі експер­ти сумніваються в безпечності методу, оскільки він створює ризик ушкодження волосяних фолікулів.

Якщо хочете й собі спробувати, варто звернутися до досвідченого фахівця. Са­мостійне «водіння свічкою по волоссю» може призвести до одномоментної втра­ти волосся та опіків шкіри голови.

Виробники масок для волосся запев­няють, що їхня продукція може допомог­ти розв’язати проблему. Але де-факто вони лише зволожують волосся й допо­магають приховати посічені кінчики або запобігти подальшому розщепленню во­лосин, проте не регенерують те, що вже було знищено.

Як приховати. Маски для волосся — це засоби глибокого кондиціонування, які допомагають відновити рівень зво­ложеності волосин і зміцнити їх стрижні. Маски чудово «закамуфлюють» посічені кінчики та покращать загальний вигляд шевелюри.

Кондиціонери, які не потребують зми­вання, наносять на чисте, обережно під­сушене рушником волосся. Щоб пра­вильно нанести кондиціонер від коренів до кінчиків, необхідно правильно розді­лити волосся на пасма.

Маски для волосся й незмивні конди­ціонери можна знайти у більшості аптек і косметичних магазинів або зробити їх самостійно.

Готуючи засіб самостійно, вибирайте інґредієнти, які живлять волосся.

Мигдалева олія. Вона зволожить во­лосся, не обтяживши його. Мигдалеву олію можна використовувати у чистому вигляді як незмивний кондиціонер або ж втирати у вологе волосся. Додатковим бонусом є приємний горіховий запах.

Пантенол. Пантенол є побічним про­дуктом пантотенової кислоти (вітамі­ну В5). Він допомагає зміцнити волосся, втримати в ньому вологу та покращити текстуру, якщо волосся зазнало ушко­джень. Пантенол часто входить до скла­ду масок і кондиціонерів для волосся.

Арганова олія. Арганова олія є про­дуктом ядер арганових дерев, що похо­дять з Марокко. Вона глибоко зволожує волосся й додає йому блиску. Щоб на­нести арганову олію на посічені кінчики, втріть кілька крапель у вологе або сухе волосся, після чого розчешіть його.

Як запобігти появі посічених кінчи­ків. Скажемо правду — це важко. Втім, існують способи, як зробити так, щоб волосся сіклося менше, а масштаб ушко­джень не змушував відразу хапатися за ножиці.

Поради та підказки

  • Регулярно підстригайте кінці. Бажа­но — кожні шість тижнів.
  • Не мийте голову щодня. А якщо вже й миєте часто, користуйтеся лише кон­диціонером, без шампуню.
  • Вибирайте повністю натуральні шампуні, які не містять агресивних ком­понентів.
  • Використовуйте кондиціонер після миття голови або використовуйте конди­ціонер, який не потребує змивання.
  • Щоб розплутати довге волосся, ви­користовуйте гребінець з широкими зуб­цями.
  • Зведіть до мінімуму процедури, які ушкоджують волосся, наприклад, фар­бування і хімічну завивку.
  • Обмежте вплив тепла на волосся й користуйтеся термозахисним спреєм.
  • Приймайте добавки, які зміцнюють волосся, такі, як біотин і фолієва кислота.

Провокувати появу посічених кінчи­ків можуть й деякі зачіски, зокрема «кін­ський хвіст» та закручування волосся «у ґульку». Щоб запобігти ушкодженню во­лосся, не носіть ці зачіски часто й вико­ристовуйте м’які ґумки.

Чому у жінок проблема з віком по­силюється. У період менопаузи, коли рівень естрогену падає, сальні зало­зи шкіри голови починають продукува­ти менше шкірного жиру. Волосся стає більш сухим і ламким.

Схожі новини