Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Равлики з’єднають схід і захід

Львів’яни, засновники фермерського господарства «Західний равлик», Ірина та Іван Юськевичі, допомагають донеччанам розвивати агробізнес

Місто Краматорськ. За кілька десятків кілометрів іде війна, а на цій частині Донбасу відбувається відбудова мирного життя. Ця територія нині належить до сірої зони.

Місцеві мешканці та переселенці прагнуть розвивати територію. Зокрема, цьогоріч почали вирощувати… равликів. Допомогли їм у цьому львів’яни, засно­вники фермерського господарства «За­хідний равлик» Ірина та Іван Юськевичі. У Краматорську створили своє господар­ство, яке назвали «Східний равлик».

Розвивають інші напрями, хочуть за­пустити агротуризм, а також створити агротуристичний кластер на зразок клас­теру «Горбогори», в який об’єдналися 35 фермерів Пустомитівського району.

Нещодавно на запрошення військо­вого капелана, керівника фонду «Карітас Краматорськ» отця Василя Іванюка (до речі, отець родом із Львівщини, але вже 28 років разом із родиною живе на Дон­басі) до Краматорська приїхали пред­ставники Львівщини Антон Мільчевич — голова агротуристичного кластеру «Горбогори» та Іван Юськевич — голо­ва СВГ «Західний равлик».

Іван Юськевич уперше побував у Кра­маторську. А ось Антон Мільчевич вже бував у Донбасі у 2014−2015 роках — бо­ронив Україну. Тепер приїхав, щоб поді­литися власним досвідом, розповісти місцевим фермерам, як вдалося розпо­чати та впровадити свої ідеї у галузі аг­ропромислового виробництва. Зокрема, Антон Мільчевич розповів про агроту­ристичний кластер «Горбогори». Саме таку модель об’єднання вирішили взяти за взірець на Донеччині та Луганщині.

А розпочалося все з равлика.

У сироварні. Фото Івана Юськевича
У сироварні. Фото Івана Юськевича
«На початках я відмовляв отця Василя, бо це непроста справа. Але в отця Васи­ля було більше важелів за, ніж моїх про­ти. Він приїхав і переконав, що хоче за­пустити цей процес, і зробив це. Зараз там працюють хлопці, які воювали, їхні родини. Ми побачили, що отець Василь має тут міцну команду однодумців», — розповідає Іван Юськевич.

Результатами роботи своїх краматор­ських учнів Іван Юськевич залишився за­доволений. Звісно, на перший рік, як і у кожного початківця, завжди є пробле­ми і труднощі. Але Іван Юськевич не на­зиває їх помилками, оскільки в аграрно­му бізнесі багато залежить від місцевого клімату, ґрунтів тощо. Переконаний, на­ступного року у краматорських равлико­водів усе вийде ще краще. Головне, що люди працюють і мають бажання розви­ватися.

Окрім равликів, планують зайнятися сироварінням. Також мають намір роз­вивати агротуризм. Але для цього потрі­бен мир…

Львів’яни поверталися із поїздки на схід переповнені емоціями, з величез­ним зарядом енергії.

«Нам є багато чого повчитися і у тих людей. Ми маємо більше можливостей і спокій, чого вони не мають. Але вони ма­ють сильний дух, міцну віру і бачення за­втрашнього дня», — каже Іван Юськевич.

Схожі новини