Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Суглоби – домашній «барометр»

2/3 людей із захворюваннями суглобів упевнені, що біль, який відчувають, пов’язаний зі змінами погоди. Вчені кажуть, така думка має право на життя

Дослідити вплив погоди на організм — нелегке завдання, адже науковці не можуть проконтролювати пого­ду так, як вони це роблять з іншими змінними. Украй складно встановити, який погодний фактор спричинив чи посилив існуючий біль, оскільки на організм може одночасно впливати кілька таких чинників. Тож поставити остаточну крапку у дискусії на тему «Чи можуть суглоби боліти на зміну погоди?» вчені досі не можуть.

Погодні умови, які сприяють появі болю у суглобах:

  • низький атмосферний тиск. Згідно з однією з теорій, низький атмосферний тиск може провокувати набряк суглобів.
  • низькі температури. Низька темпе­ратура є одним з найчастіших чинників, що викликає біль у суглобах (за рахунок негативного впливу на синовіальну ріди­ну);
  • висока вологість/опади. Найбільш чутливо наші суглоби реагують на дощ.

«Проте деякі науковці стверджують, що не самі погодні умови, а їх зміна не­гативно впливає на суглоби», — пояснює мануальний терапевт, доктор Брент Веллс (США) у своїй статті «Артрит і по­года: чому суглоби болять на зміну пого­ди».

  • Суглобова рідина є чутливою до змін атмосферного тиску. Сухожилля, м’язи і тканини розтягуються та скорочують­ся, відповідно, виникає біль. Коли ат­мосферний тиск є низьким, синовіальна оболонка продукує значно більший об’єм синовіальної рідини. При цьому у ній міс­тяться біологічні запальні агенти, які по­силюють набряк, біль та припухлість. Оскільки атмосферний тиск, як правило, знижується перед бурею, багато людей вважають, що їхні суглоби можуть «про­гнозувати» погоду.
  • Коли на вулиці — мінусова темпера­тура, пацієнти частіше скаржаться на біль у суглобах. У цьому випадку ключову роль також відіграє синовіальна рідина. Дове­дено наукою: у холодну пору року вона стає більш «в'язкою» і менш динамічною, внаслідок чого виникає відчуття, що сугло­би стають менш гнучкими та еластичними, ніж зазвичай. Особливо такі зміни відчува­ються при різкому зниженні температури.
  • Висока вологість і опади — ще один по­ширений тригер болю у суглобах. Опади, як правило, «крокують пліч-о-пліч» із низь­ким атмосферним тиском. Провівши опи­тування серед пацієнтів, вчені з’ясували, що частота виникнення болю у суглобах є суттєво більшою, якщо за вікном падає дощ.
  • Існує теорія, що у процесі зношення суглоби, синовіальна рідина і нерви втра­чають свою природну силу та стають більш вразливими. Тобто їм складніше швид­ко і ефективно реагувати на зміни пого­ди. Іншими словами, будь-які зміни погоди спричиняють біль через запізнілу реакцію скелетно-м'язової системи.
  • У холодну погоду наш організм на­магається зберегти тепло, забезпечуючи життєдіяльність життєво важливих орга­нів — серця та легенів. Це означає, що інші ділянки тіла, передусім кінцівки та, відпо­відно, суглоби мусять задовольнятися об­меженим кровотоком. Як наслідок, втрача­ють рухливість і починають боліти.
  • Психологи також мають своє пояс­нення. Більшість з нас у похмурі дощові дні має поганий настрій і відчуває брак життє­вих сил. Такий стан душі і тіла робить нас більш вразливими, тож ми більш гостро відчуваємо біль. Погані погодні умови (такі як низька температура та опади), можуть схожим чином впливати на нашу реакцію на біль — так само, як вони впливають на наш настрій.
  • Крім того, у дощ і холод люди во­ліють залишатися вдома. Відповід­но, менше рухаються. Обмежена фізич­на активність сприяє тому, що суглоби стають більш закляклими і, як наслідок, з’являється біль.

Як полегшити біль у суглобах, зу­мовлений погодними факторами?

  • Уникайте переохолодження. Якщо ваше тіло перебуватиме у комфорті та теплі, це сприятиме кращому кровообігу. Тож ваші суглоби будуть вам вдячні, якщо у холодну пору року носитимете одяг по погоді. Доброю ідеєю є також приймати ввечері теплу ванну з сульфатом магнію чи спати з грілкою.
  • Будьте фізично активні. Більше руху навіть у дощові дні! Намагайтеся підібра­ти для себе таку фізичну активність, яка дозволить вашим суглобам позбутися на­пруженості. Вдома, наприклад, можна займатися стретчингом чи йогою. Також можна записатися на плавання чи виходи­ти на пробіжки.
  • Намагайтеся добре висипатися вночі. Виробіть собі звичку, яка стане сигналом для вашого організму, що час сповільнити­ся і готуватися до сну. Відмовтеся або зна­чно обмежте використання ґаджетів перед сном, слухайте релаксуючу музику. Уві сні відновлюється весь наш організм, суглоби зокрема.
  • Дотримуйтеся протизапальної дієти. Стиль харчування може суттєво вплива­ти на здоров’я ваших суглобів. Відмовтеся від нездорової переробленої їжі. Налягай­те на свіжі овочі і фрукти, рибу, цільні зерна та оливкову олію.

Якою би не була причина болю у сугло­бах, приємного у цьому мало. Спробуйте скористатися цими порадами, проте якщо й надалі відчуваєте біль, зверніться до фа­хівця. Лікар підбере індивідуальний план лікування, а також порадить дієту і фізичні вправи, які допоможуть уникнути або по­легшити біль у домашніх умовах.

Схожі новини