Передплата 2024 «Добра кухня»

Дієта для суглобів

Захворювання суглобів — проблема нашого часу, яка торкається чи не кожного третього українця. Причому хворіють не тільки літні, а й досить молоді люди. Зазвичай лікують суглоби медикаментозними методами, проте, виявляється, ми можемо допомогти їм і продуктами харчування

Стан суглобів починає погір­шуватися в людини вже зі са­мого дитинства, й не дивно: за комп’ютером діти сидять уже зма­лечку, в рухливі ігри мало хто грає. До цього додається ще й неповно­цінне харчування нашого молодого покоління.

Цікаво, що в тілі людини нара­ховують понад 200 суглобів, у кож­ного з яких — гарантійний термін в середньому до 150 років. А багато вчених упевнені, що завдяки своїй унікальній будові суглоби розра­ховані на 800 років. Але реальність така, що вже після 20 років відбува­ється зношення суглобів: вони скри­плять, болять і погано згинаються. З’являються біль, хрускіт, відчуття скутості в ногах і хребті.

У роботі суглобів беруть участь хрящ (особлива губчаста тканина, яка зменшує тертя, амортизує по­штовхи під час руху), суглобова капсула (обволікає суглоб, захищає внутрішні тканини й надає їм стій­кості), синовіальний шар (виробляє спеціальну рідину — синовіт, яка зменшує тертя в суглобі й робить його більш рухливим).

Так само допомагають у роботі суглобів тканини, які розміщені на­вколо них: зв’язки, м’язи, сухожилля, судини та нерви. Вони зміцнюють суглоб і забезпечують його рух, жив­лення й виділення продуктів обміну.

Як результат, суглоби еластич­ні та гнучкі. Завдяки такій складній своїй будові, суглоб ідеально при­стосований до виконання різнома­нітних функцій (згинання, стрибки, навантаження). А для цього потрібні такі якості, як еластичність, гнучкість, рухливість, амортизація й міцність.

Продукти харчування склада­ються з білків, жирів, вуглеводів, які входять до складу наших сполучних тканин, тобто суглобових повер­хонь, їхніх зв’язок, які підтримують еластичність, рухливість тощо.

Отже, які продукти обов’язково мають бути на нашому столі.

Перший продукт, який допо­може суглобам бути гнучкими, — це мигдаль.

У ньому міститься дуже потужний антиоксидант — вітамін Е. Він захи­щає наші клітини й зберігає моло­дість. Потрібно щодня вживати хоча б по 20 г вітаміну Е, й нашим сугло­бам буде значно легше. Мигдаль можна замінити іншими горіхами в такій самій кількості, наприклад: ара­хіс, волоські горіхи.

Другий продукт — яблука. Вони містять велику кількість кверцети­ну, який широко використовують як фармацевтичний препарат для ліку­вання суглобів.

Яблучний кверцетин захищає колагенову тканину. Міститься він переважно в шкірці яблука. Колаген — це, власне, те, з чого складають­ся наші зв’язки, суглобові поверхні.Дуже добре з'їдати 1−2 яблучка на день зі шкіркою.

Людям, які страждають від за­палення суглобів, корисно ви­пивати до 1 л яблучного настою. Для цього яблучка дрібно наріза­ти, залити холодною переваре­ною водою й настоювати протя­гом години. Випити впродовж дня.

Третій продукт — морква. Це цінний коренеплід, який містить ба­гато бета-каротину, що захищає су­глоби, підтримує їхню еластичність. Бета-каротин стійкий до термічної обробки, тому він добре засвоюєть­ся як із сирої, так і з вареної морк­ви. Обов’язково додавати до морк­ви будь-який жир (ліпше оливкову олію чи сметану), бо бета-каротин — це жиророзчинний вітамін. Частіше готуйте різноманітні салати та інші страви з додаванням моркви.

Четвертий продукт — квасоля. Бажано, щоб квасоля була темних чи червоних сортів. Для того, щоб колагенова тканина добре синте­зувалася, оновлювалася, організму потрібен такий елемент, як марга­нець. Квасоля містить марганцю до­сить багато. Добова потреба мар­ганцю для людини 5−7 мг, а в 100 г квасолі міститься близько 30. Реко­мендують з'їдати по 50−70 г квасолі хоча б двічі на тиждень.

П’ятий продукт — ананаси. Цей екзотичний продукт також хоч зрідка має бути в харчовому раціо­ні. Ананас містить багато корисних речовин, зокрема аскорбінову кис­лоту (бере участь у синтезі колаге­ну, який відповідає за еластичність і будову наших суглобів і зв’язок), бромелайн — речовину, що захищає суглоби, знімає запальні процеси.