Передплата 2025 «Добра кухня»

Сім видів головного болю: чим відрізняються і як позбутися

Головний біль може стати хронічним та значно зіпсувати життя, впливаючи на працездатність людини та нормальне функціонування в суспільстві. Існують різні види головного болю, які відрізняються як причинами виникнення, так і методами лікування. Розповімо про види головного болю і їх причини та ознаки. Головний біль — дуже поширений стан, з яким більшість людей часто стикається протягом життя

Головні болі розрізняються за локалізацією та інтенсив­ністю, а також за частотою виникнення. Мозкова тканина не має чутливих до болю нервових волокон і не відчуває болю. Якщо у вас болить голова, за це відпо­відальні:

  • мережа нервів, яка поширю­ється на шкіру голови;
  • певні нерви обличчя, рота та горла;
  • м’язи голови, шиї та плечей;
  • кровоносні судини на по­верхні та в основі головного моз­ку.

Хоча більшість головних болів не є небезпечними, деякі види можуть бути ознакою більш сер­йозного захворювання. Симпто­ми головного болю залежать від типу цього болю. Частота голов­ного болю та інтенсивність симп­томів також можуть відрізняти­ся. Типові симптоми головного болю:

  • гострий пульсуючий або ту­пий біль;
  • здавлюючий біль;
  • біль з одного боку або з обох боків голови;
  • поступовий чи раптовий по­чаток головного болю;
  • тривалість від менш як годи­ну до кількох днів;
  • охоплює задню частину го­лови чи шиї;
  • рідше — нудота, блювання або чутливість до світла (світло­боязнь).

Симптоми головного болю можуть бути схожими на інші ста­ни або проблеми зі здоров’ям. Завжди звертайтеся до свого лі­каря для встановлення діагнозу.

Чим небезпечний головний біль

Майже всі різновиди голов­ного болю активують одні і ті ж больові рецептори. Це може ускладнити розуміння того, чи є ваш біль ознакою серйозного стану, чи ні. До найбільш сер­йозних причин головного болю належать: геморагічний (той, що кровоточить) інсульт.

Геморагічний інсульт тра­пляється, коли кровоносна суди­на у вашому мозку розривається та кровоточить; аневризма. Опу­клість або роздування кровонос­ної судини в головному мозку; менінгіт. Бактеріальна або вірус­на інфекція, що викликає набряк захисної оболонки мозку; пухли­на головного мозку. «Первинна» пухлина головного мозку може бути злоякісною або доброякіс­ною. Для розуміння того, чи має ваш головний біль небезпечний характер, важливо розрізняти види такого болю, їхні причини та знати, як його позбутися. Го­ловний біль виникає через сиг­нали, що взаємодіють між моз­ком, кровоносними судинами та навколишніми нервами. Під час головного болю невідомий ме­ханізм активує певні нерви, які впливають на м’язи та кровонос­ні судини. Ці нерви посилають у мозок сигнали болю. Головні болі можуть бути складнішими, ніж думає більшість людей. Різ­ні види головного болю можуть мати власний набір симптомів, виникати з унікальних причин та потребувати різних методів лі­кування. Як тільки ви дізнаєтеся, який у вас тип головного болю, ваш лікар зможе підібрати ліку­вання, яке допоможе позбутися чи запобігти йому.

Види головного болю за ло­калізацією: мігрень — сильний пульсуючий біль в одній полови­ні голови; стрес — тривалий біль «стискає» голову як обруч; грип — ГРЗ — біль у ділянці надбрівних дуг, лоба та скронь; остеохон­дроз — різкий біль у потилиці та біля скронь; гіпертонія — важкий пульсуючий біль, зазвичай у ді­лянці потилиці.

Гіпертонія. Люди, які страж­дають від гіпертонії або високо­го артеріального тиску, можуть часто відчувати головний біль. Цей вид головного болю сигна­лізує про надзвичайну ситуацію, коли ваш артеріальний тиск стає небезпечно високим. Головний біль від гіпертонії зазвичай ви­никає з обох боків голови, він пульсуючий і, як правило, поси­люється за будь-якої діяльності.

Тензійні болі. Найпоширені­ший вид головного болю — тен­зійний, або головний біль напру­ги, який повторюється не часто і лише в 3% випадків набуває хронічної форми. Виникає через травми м’язів шиї та голови, а також через сильний стрес. Діа­гностувати джерело болю не за­вжди вдається. Ознаки: по колу верхньої частини голови відчу­вається скрученість або тиск, а також може здаватися, що м’язи очних ямок та лоба дуже напру­жені і їх неможливо розслабити. Інтенсивність болю зазвичай на­ростає до вечора. Тривалість та­кого болю може становити як пів години, так і тиждень. Лікування: за нерегулярного характеру тен­зійного болю краще використо­вувати звичайні знеболювальні, а також частіше бувати на сві­жому повітрі, займатися легкою фізкультурою, розминати шию та плечі. Хронічні болі потріб­но лікувати медикаментозно за призначенням лікаря.

Кластерні болі. Кластер­ні болі вражають близько 1% всього населення планети. Ціка­во, що у 80% випадків такі болі турбують чоловіків. Причини їх невідомі. Ознаки: пульсуючий інтенсивний біль з одного боку голови, зазвичай — близько до ока. Триває 15−60 хвилин і су­проводжується сльозотечею, почервонінням очей, припливом крові до голови, нежитем. Іноді може стати настільки гострим, що людина не може навіть роз­мовляти. Кластерні болі вини­кають з рівномірними часовими проміжками в один і той же час доби — раз на місяць, тиждень. Лікування: важко піддається лі­куванню з тієї причини, що ви­никає і зникає непередбачувано. За тривалих нападів застосову­ють лікарські ін'єкції та кисневу терапію.

Мігрень. Можливою причи­ною виникнення мігрені є пору­шення функцій мозку, але яких саме, на сьогодні невідомо. Є дані, що за мігрені дуже розши­рюються кровоносні судини, а на корі головного мозку виникає електрична активність аномаль­ного характеру. Ознаки: голо­вний біль — вид головного болю з одного боку голови, який три­ває від 4 годин до 3 днів. Мігрень часто описується як колючий пульсуючий біль. Епізоди мігре­ні, як правило, повторюються та часто призводять до нудоти, запаморочення та чутливості до світла й запахів. Лікування: по­вністю вилікувати мігрень не­можливо, проте ліки за призна­ченням лікаря допоможуть зняти частину неприємних симптомів.

Внутрішньочерепна крово­теча. Проявляється у вигляді раптового болю, що наростає в будь-якій частині голови після травми (іноді симптоми про­являються через кілька годин). Ознаки: супроводжується пору­шенням мовних навичок, зору, координації, нудотою, розла­дами особистості. Симптоми з часом погіршуються, після чого людина може втратити сві­домість. Лікування: необхідно звернутися до лікаря, який ви­далить з черепної коробки кров, що скупчилася, щоб гематома не тиснула на мозок, таким чином його пошкоджуючи. Після цього важливо з’ясувати причину кро­вовиливу за допомогою обсте­ження судин головного мозку.

Скроневий артеріїт. Скро­невий артеріїт часто спостеріга­ється у пацієнтів, старших за 50 років, та може призвести до слі­поти, якщо його не лікувати. Ви­никає через переохолодження, алкоголізм, різні травми, без­контрольний прийом ліків, атаки вірусних інфекцій на імунну сис­тему. Ознаки: сильні головні болі виникають на тлі безсоння, втра­ти ваги, депресії, також можуть боліти шия та плече. Лікування: стероїдні препарати, які зупиня­ють запалення кров’яних судин. У випадку супутніх проблем зі здоров’ям необхідно звертатися до лікарів інших спеціальностей. Наприклад, за помутніння кри­шталика — до офтальмолога.

Пухлина мозку. Якщо голо­вний біль пов’язаний з пухлиною мозку, що буває приблизно в 4% випадків, він буде проявляти­ся вранці та супроводжуватися блювотою. Такі епізоди повто­рюються періодично і з кожним разом стають все гіршими. Мо­зок не відчуває болю, у нього не­має больових рецепторів. Вони присутні тільки в мозкових обо­лонках і кровоносних судинах. Коли у людини виникає головний біль, болить не сам мозок. Озна­ки: судомні напади, різка втрата ваги, зміна особистості в таких випадках стають приводом про­йти обстеження мозку. Лікуван­ня: залежить від розміру, розта­шування та виду утворення.

Головний біль через по­хмілля розвивається тому, що алкоголь призводить до зневод­нення організму, яке є однією з причин розвитку мігрені. До того ж спиртне розширює судини го­ловного мозку та порушує функ­ціонування серотоніну (речови­на, через яку від однієї нервової клітини до іншої передаються електричні сигнали). Ознаки: алкоголь викликає у людей по­требу в сечовипусканні, пригні­чуючи вироблення гормону ва­зопресину. Цей гормон впливає на організм по-різному, діючи на здатність нирок реабсорбувати воду. Потовиділення, блювота та діарея також є симптомами по­хмілля. Усі ці симптоми можуть призвести до подальшого зне­воднення. Лікування: найкращі ліки проти головного болю за по­хмілля — таблетка знеболюваль­ного та сон.

Лікування головного болю

Відпочинок та знеболювальні препарати є основними метода­ми лікування головного болю. Ва­ріанти включають: безрецептурні знеболювальні, як-от нестероїдні протизапальні препарати; зне­болювальні препарати, що від­пускаються за рецептом; профі­лактичні ліки для певних станів, таких, як мігрень. Вкрай важливо, щоб людина не займалася само­лікуванням і виконувала вказівки свого лікаря, аби запобігти го­ловному болю. Адже для кожного виду головного болю потрібне різне лікування. Наприклад, ліку­вання болю, пов’язаного з над­мірним вживанням ліків, включає зменшення або припинення при­йому ліків. Лікар може допомогти розробити план безпечної від­мови від ліків. У крайніх випадках людині може знадобитися нетри­вале перебування в лікарні, щоб безпечно та ефективно впорати­ся із синдромом відміни.

Домашні засоби. Певні стра­тегії догляду можуть допомогти запобігти або полегшити біль го­лови. Можна спробувати такі спо­соби. Використовуйте теплі чи хо­лодні компреси для голови чи шиї. Уникайте стресів, коли це мож­ливо, та використовуйте здорові стратегії подолання неминучих стресів. Регулярно харчуйтеся, дбаючи про підтримку стабільно­го рівня цукру у крові. Висипляй­теся, дотримуючись звичного по­рядку дня і підтримуючи в спальні прохолоду, темряву і тишу. Ви­конуйте регулярні фізичні вправи для покращення загального стану здоров’я та зниження стресу. Об­межте вживання алкоголю і пийте велику кількість води. Робіть пе­рерви під час роботи, щоб запо­бігти напруженню очей.

Самолікування може нашко­дити вашому здоров’ю. Обов’язково проконсультуйтеся з ліка­рем, перш ніж приймати будь-які ліки.

Підготував Юрій Червінський.