Болить голова?
Замість піґулки — чай з м’ятою і медом
Причини головного болю можуть бути різні: нестача сну, перенапруження м’язів, шийний остеохондроз, проблеми із судинами, стрес, вірусна інфекція… У третині випадків проблема є серйозною (тому, якщо головний біль турбує часто, краще звернутися до лікаря). Але в інші моменти не варто одразу хапатися за знеболювальні таблетки.
Перше, що потрібно зробити, якщо болить голова, — випити склянку негазованої мінералки. Адже часто головний біль виникає від того, що організм зневоднений. А це може статися й після інтенсивних тренувань, та й просто тому, що забуваєте регулярно поповнювати запаси рідини в організмі.
Іноді головний біль — ознака голоду та коливання рівня глюкози в крові. У цьому випадку найперший засіб — поїсти тепленького супу або рідкої каші.
Тепла вода з лимоном полегшить головний біль, якщо він спричинений проблемами із травленням. Можна також прикласти шкірку лимона, очищену від білої м’якоті, до чола та скронь. В ароматерапії аромат лимона вважають одним із засобів від мігрені.
Корінь імбиру дуже добре допомагає у випадку так званого головного болю напруження. Речовини, що входять до складу імбиру, розслабляють спазмовані стінки судин голови та шиї і покращують кровообіг. Так «включаються» природні механізми зняття напруження та пов’язаного з ним болю. Найкращий засіб — імбирний чай: невеликий шматочок кореня нарізати тонкими пластинками та заварити окропом, злегка остудити. Пити кілька разів на день.
Якщо прокинулися вже з болем голови (але не через похмілля!), відріжте шматочок яблука, посоліть та запийте теплою водою — біль відступить. Допоможе і яблучний оцет: потрібно буквально кілька крапель на склянку теплої води, і випити за два-три рази. Допомагають також інгаляції на основі яблучного оцту.
Ядра мигдалю мають протисудомну і знеболювальну дії. Тому жменьки цих горіхів достатньо, щоб послабити головний біль за 10−15 хв. Вітамін Е, який є в горіхах, захищає судини — саме проблеми з ними найчастіше спричиняють головний біль.
Пекучий перець, наприклад, чилі чи каєнський, по суті, це вибити клин клином. Суть методу в тому, що капсаїцин, який є у пекучому перці, змушує нейромедіатори, які відповідають за біль, переключитися із голови на інші ділянки: біль голови змінюється печінням на слизовій оболонці рота, а з ним боротися значно легше. Звичайно, цей «пекучий» метод не варто використовувати тим, хто має проблеми зі шлунком. Для цих випадків є креми на основі пекучого перцю, які наносять на чоло і скроні.
Речовини, що є в м’яті, мають заспокійливий і знеболювальний ефект. Заваріть чай із м’яти (можна у поєднанні з іншими травами, наприклад, розмарином, мелісою або чебрецем). Дайте настоятися 10 хв, розмішайте в чашці ложечку меду — і пийте по ковточку. М’ятна олія має аналогічний ефект: використовуйте її для самомасажу скронь і напружених м’язів задньої частини шиї - біль відступить майже відразу.
У меді багато калію та магнію, які розслаблюють стінки артерій, що дозволяє покращувати мозкове кровопостачання. А ще головний біль може бути спричинений різким падінням рівня цукру у крові: у цьому випадку мед також допоможе трохи підсолодити проблему. У будь-якому випадку, заваривши м’яту, лимон або імбир, та й простий чай, додайте до нього ложечку меду.
Аромат кориці змушує забути про всі проблеми. Але в паличках кориці є ще й речовини, що допомагають у випадку мігрені. Приготуйте із меленої кориці і води густу пасту. Нанесіть на пів години на чоло та скроні, а потім полежіть близько пів години. Паста, що зігріває, прожене головний біль, особливо якщо він спричинений холодовою алергією або судинним спазмом за різкої зміни температур за вікном.
Ще наші бабусі радили у разі головного болю прикладати на чоло капустяний листок — він «відтягне» біль. Капустяний листок опустіть на хвилину в окріп, остудіть і прикладіть до місця, що болить, — чола, потилиці, скронь. Можна використовувати свіжий капустяний сік: змочити у ньому серветку, прикласти до чола, скронь, змастити ним за вухами і зап’ястя (місця пульсу). Після цього полежати 15−20 хв.
Картопля — чудова альтернатива капусті: зварити картоплю «в мундирі», розім'яти її разом із шкіркою і прикласти до чола та скронь ще теплою.
У молоці є рибофлавін, або вітамін В2, одним із симптомів нестачі якого є головний біль. У нашому організмі цей вітамін не накопичується, тому його потрібно отримувати щоденно з продуктів харчування у кількості близько 1,3 мг. Випита маленькими ковтками склянка молока — теплого, але не кип’яченого, бо за термообробки і рибофлавін руйнується — допоможе хвору голову перетворити на здорову. Якщо болі турбують часто, є сенс переглянути меню і включити до раціону більше молока, злаків, зелені, замість м’яса налягати на печінку, не забувати про дріжджі та гриби. У всіх цих продуктах багато В2.
Що не треба робити?
Пити таблетки. Більшість анальгетиків і судинорозширювальних засобів можуть провокувати болючий напад.
Випити чарку. Так, судини (у тому числі голови та шиї) одразу розширяться, і біль відступить. Але потім повернеться з новою силою.
Пити каву. Якщо біль спричинений підвищеним тиском, навіть одна чашка може нашкодити. І якщо тиск у нормі або знижений, але ви звикли пити кілька чашок кави на день, кофеїн вже не допоможе, а лише посилить ситуацію.
Курити. Нікотин спричиняє різкий спазм судин. Біль стане ще сильнішим.
Деякі продукти, навпаки, можуть спровокувати біль голови — так звану мігрень гурмана. Серед «провокаторів» — тверді сорти сиру, шоколад, какао, цитрусові, прянощі, червоні та ігристі вина, морепродукти, бобові.