Передплата 2025 «Добра кухня»

Болить голова?

Замість піґулки — чай з м’ятою і медом

Фото pexels
Фото pexels

Причини головного болю можуть бути різні: нестача сну, перенапруження м’язів, шийний остеохондроз, проблеми із судинами, стрес, вірусна інфекція… У третині випадків проблема є серйозною (тому, якщо головний біль турбує часто, краще звернутися до лікаря). Але в інші моменти не варто одразу хапатися за знеболювальні таблетки.

Перше, що потрібно зробити, якщо болить голова, — випити склянку негазованої мінералки. Адже часто головний біль виникає від того, що організм зневоднений. А це може статися й після інтенсивних тре­нувань, та й просто тому, що забуваєте регулярно поповнювати запаси рідини в організмі.

Іноді головний біль — ознака голоду та коливання рівня глюкози в крові. У цьому випадку найперший засіб — по­їсти тепленького супу або рідкої каші.

Тепла вода з лимоном полегшить головний біль, якщо він спричинений проблемами із травленням. Можна та­кож прикласти шкірку лимона, очищену від білої м’якоті, до чола та скронь. В ароматерапії аромат лимона вважають одним із засобів від мігрені.

Корінь імбиру дуже добре допо­магає у випадку так званого головного болю напруження. Речовини, що вхо­дять до складу імбиру, розслабляють спазмовані стінки судин голови та шиї і покращують кровообіг. Так «включа­ються» природні механізми зняття на­пруження та пов’язаного з ним болю. Найкращий засіб — імбирний чай: неве­ликий шматочок кореня нарізати тон­кими пластинками та заварити окро­пом, злегка остудити. Пити кілька разів на день.

Якщо прокинулися вже з болем го­лови (але не через похмілля!), відріж­те шматочок яблука, посоліть та за­пийте теплою водою — біль відступить. Допоможе і яблучний оцет: потрібно буквально кілька крапель на склянку теплої води, і випити за два-три рази. Допомагають також інгаляції на основі яблучного оцту.

Ядра мигдалю мають протисудом­ну і знеболювальну дії. Тому жменьки цих горіхів достатньо, щоб послабити головний біль за 10−15 хв. Вітамін Е, який є в горіхах, захищає судини — саме проблеми з ними найчастіше спричи­няють головний біль.

Пекучий перець, наприклад, чилі чи каєнський, по суті, це вибити клин клином. Суть методу в тому, що капсаїцин, який є у пекучому перці, змушує нейромедіатори, які відповідають за біль, переключитися із голови на інші ділянки: біль голови змінюється печін­ням на слизовій оболонці рота, а з ним боротися значно легше. Звичайно, цей «пекучий» метод не варто використо­вувати тим, хто має проблеми зі шлун­ком. Для цих випадків є креми на основі пекучого перцю, які наносять на чоло і скроні.

Речовини, що є в м’яті, мають за­спокійливий і знеболювальний ефект. Заваріть чай із м’яти (можна у поєд­нанні з іншими травами, наприклад, розмарином, мелісою або чебрецем). Дайте настоятися 10 хв, розмішайте в чашці ложечку меду — і пийте по ков­точку. М’ятна олія має аналогічний ефект: використовуйте її для само­масажу скронь і напружених м’язів задньої частини шиї - біль відступить майже відразу.

У меді багато калію та магнію, які розслаблюють стінки артерій, що до­зволяє покращувати мозкове крово­постачання. А ще головний біль може бути спричинений різким падінням рів­ня цукру у крові: у цьому випадку мед також допоможе трохи підсолодити проблему. У будь-якому випадку, за­варивши м’яту, лимон або імбир, та й простий чай, додайте до нього ложечку меду.

Аромат кориці змушує забути про всі проблеми. Але в паличках кориці є ще й речовини, що допомагають у ви­падку мігрені. Приготуйте із меленої кориці і води густу пасту. Нанесіть на пів години на чоло та скроні, а потім по­лежіть близько пів години. Паста, що зігріває, прожене головний біль, осо­бливо якщо він спричинений холодо­вою алергією або судинним спазмом за різкої зміни температур за вікном.

Ще наші бабусі радили у разі голов­ного болю прикладати на чоло капус­тяний листок — він «відтягне» біль. Ка­пустяний листок опустіть на хвилину в окріп, остудіть і прикладіть до місця, що болить, — чола, потилиці, скронь. Мож­на використовувати свіжий капустяний сік: змочити у ньому серветку, приклас­ти до чола, скронь, змастити ним за вухами і зап’ястя (місця пульсу). Після цього полежати 15−20 хв.

Картопля — чудова альтернатива капусті: зварити картоплю «в мундирі», розім'яти її разом із шкіркою і приклас­ти до чола та скронь ще теплою.

У молоці є рибофлавін, або вітамін В2, одним із симптомів нестачі якого є головний біль. У нашому організмі цей вітамін не накопичується, тому його по­трібно отримувати щоденно з продуктів харчування у кількості близько 1,3 мг. Випита маленькими ковтками склянка молока — теплого, але не кип’яченого, бо за термообробки і рибофлавін руй­нується — допоможе хвору голову пе­ретворити на здорову. Якщо болі тур­бують часто, є сенс переглянути меню і включити до раціону більше молока, злаків, зелені, замість м’яса налягати на печінку, не забувати про дріжджі та гриби. У всіх цих продуктах багато В2.

Що не треба робити?

Пити таблетки. Більшість анальге­тиків і судинорозширювальних засобів можуть провокувати болючий напад.

Випити чарку. Так, судини (у тому числі голови та шиї) одразу розширять­ся, і біль відступить. Але потім повер­неться з новою силою.

Пити каву. Якщо біль спричинений підвищеним тиском, навіть одна чашка може нашкодити. І якщо тиск у нормі або знижений, але ви звикли пити кіль­ка чашок кави на день, кофеїн вже не допоможе, а лише посилить ситуацію.

Курити. Нікотин спричиняє різкий спазм судин. Біль стане ще сильнішим.

Деякі продукти, навпаки, можуть спровокувати біль голови — так звану мігрень гурмана. Серед «провокаторів» — тверді сорти сиру, шоколад, какао, цитрусові, прянощі, червоні та ігристі вина, морепродукти, бобові.