Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Наша школа не припала “до смаку” управлінню освіти”

Чим не вгодив директор школи східних бойових мистецтв “Будокан” Олександр Козловський?

Школа східних бойових мистецтв «Будокан» своєю методикою викладання відрізняється від інших. Діти ходять на навчання з величезним задоволенням, бо, окрім вивчення східних мов, тут учні зміцнюють здоров’я та займаються спортом. Однак, за словами директора Олександра Козловського (очолює школу чотири роки), чиновникам з міського управління освіти він та його новітні і «неформатні» методи навчання — як більмо в оці. Тож вирішили пана директора замінити на займаній посаді. На його підтримку у центрі міста вишикувалася ціла армія «будоканівців».

— Так вже історично склалося, що своєю діяльністю наша школа не припала «до смаку» управлінню освіти, зокрема Галині Слічній, та й іншим персонам, — каже Олександр Козловський.

— Чим не вгодили?

— Мабуть, тим, що занадто самостійні, інноваційні, і ми не зовсім той формат, який би хотіли бачити чиновники від освіти. Крок за кроком наше становище погіршувалося, і ми стали першою школою у Львові, яку виставили «на комісію». 4 серпня усе закінчилося тим, що відбувся конкурс на посаду директора.

— У чому полягав цей конкурс?

— Складався з двох частин. Перша частина — знання закону. Друга — презентація проєкту. Зі мною мала б конкурувати пані, однак вона відмовилась. Я залишився єдиним претендентом, який представляв інтерес «Будокана». Тривало це близько двох з половиною годин. В результаті комісія рекомендувала призначити директором «Будокану» Козловського.

— Тобто ви і далі директор?

— Ні, виконувач обов’язків директора. Ситуація така, що комісія рекомендувала управлінню освіти укласти договір зі мною. Наразі ніхто нічого ні з ким не укладав. Є таке українське положення про обрання керівників закладів середньої освіти, згідно з яким до 9 серпня засновник — а це департамент гуманітарної політики управління освіти Львівської міської ради — має визначитися. На основі того, що прийняла комісія, департамент має визначитися чи будуть зі мною укладати угоду.

— На вашу підтримку 4 серпня на страйк вийшли учні вашої школи та їхні батьки…

— Вони збиралися на площі Ринок і на вулиці Федорова, 16. Я там не був, складав у той час іспити. Знаю, до них виходили Євген Бойко та Андрій Москаленко. Але не було ані начальника управління освіти, ані начальника департаменту гуманітарної політики. Але їм там і не було що робити, бо є речі, за які має бути соромно. Це не можна трактувати як страйк. Люди зібралися, щоб мене підтримати — колишні і теперішні учні, батьки і ті, хто мене знає. Вони підтримують мою ідею, ту концепцію, за якою працюємо.

— Виходить, те, що подобається молоді, не сприймають чиновники?

— Ці чиновники не зможуть сприйняти запит молоді, адже вони живуть в інших, пострадянських реаліях, прошитих бюрократією і підлабузництвом. Молодь завжди шукає змін і налаштована на майбутнє, а наші управлінці задовольняються теперішнім, в якому вже знайшли комфортні місця, і з цієї зони комфорту не вийдуть ніколи. Змінювати потрібно все, на всіх рівнях — і підхід до надання освітніх послуг, і тих, хто надає ці послуги.

Коментар для «ВЗ»

Галина Слічна, заступник міського голови з гуманітарних питань, в.о. директора департаменту гуманітарної політики

— Пан Козловський, як керівник навчального закладу, мабуть, цікавиться законодавством України про освіту, зокрема змінами у законодавстві, і мав би розуміти, що всі мають виконувати закони. Він у чому числі. У законі чітко прописано, що керівники закладів освіти, які працювали на безстрокових трудових договорах, якщо не досягли пенсійного віку, то з ними до 1 липня було укладено контракт на шість років. А з тими, які досягли пенсійного віку до 1 липня, укладався контракт на рік. Після того людина, яка досягла пенсійного віку, має повне право брати участь у конкурсі і виборювати право на укладення контракту на наступний період. Є категорія директорів, з якими вже було укладено контракт на інший період. Серед них і пан Козловський. Ті люди, з якими було попередньо укладено контракти, згідно з законом про загальну середню освіту зобов’язані для укладення наступного контракту пройти через конкурс. Так відбувалося і 4 серпня, велася трансляція, тож можна було побачити, наскільки це було неупереджено. Тому мене дивує така позиція пана Козловського. Свого часу саме я запропонувала пану Козловському стати директором 35-ї школи, у якій орендував спортивний зал. Він мало не щодня приходив до мене на роботу, ми багато спілкувалися. Участь у конкурсі, окрім пана Козловського, мала намір взяти ще одна особа — Наталія Добрянська, однак через тиск вона відмовилася.

Схожі новини