Сир – до ранкової кави, ковбаса – до шампанського
На площі Ринок вперше запрацював фермерський ярмарок, де продають органічні продукти
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/416981/yarmarok.jpg)
Як за давніх добрих часів у самому серці Львова — на площі Ринок — продають городину та інші смаколики до столу. Фермерський ярмарок органічних продуктів працюватиме щосуботи до кінця літа. Таке рішення ухвалив виконавчий комітет Львівської міської ради. Що цікаво — мерія пішла підприємцям (їх на ярмарку два десятки — з різних районів Львівщини. — Авт.) назустріч. Вони не платитимуть орендну плату. Організатори ярмарку — ТзОВ «Львівські ярмарки» та сільськогосподарський дорадчий центр «Фермерська країна».
Ярмарок працює під традиційним гаслом «Купуй львівське!». Журналістка «ВЗ» теж завітала на площу Ринок, аби придбати чогось смачненького, пошукати оригінальні товари, поспілкуватися з покупцями і продавцями.
…Покупців чимало, люди зацікавлено зазирають у ятки, з задоволенням дегустують крафтові сири, ковбаси, настоянки… На кожному прилавку — обов’язкові антисептики та одноразові рукавички.
Серед умов ярмарку — щоб під час торгівлі разом з продавцем працював власник ферми. Він має рекламувати свій товар, розповідати покупцям виробничі секрети. Пані Надія — власниця сироварні з Пустомитівського району. На ярмарку продає крафтові сири «Цісарський», «Чечіл», «Аркан», «Скаморца»… Ціни трохи нижчі за магазинні — 300−600 гривень. «А ви любите кавувати? — запитала мене Надія. — Маю хороший сир до ранкової кави, який тане у роті. Це коров’ячий сир „Прем'єра“ з підкопченою скоринкою. Кілограм коштує 320 гривень. Такий десерт до кави — не гірше за „Тірамісу“. Раджу їсти цей сир з кислим варенням. Дуже смакує до доброї міцної кави». Скуштувала, справді смачно. Вирішила придбати шматочок, аби пригостити рідних. Заплатила 120 гривень.
Поруч продають ковбаси на будь-який смак і гаманець. Складники ковбаси оригінальні — апельсинова з білим вином, з в’яленими оливками та помідорами, з пармезаном, з паприкою, з грибами… У середньому ковбаси по 600 гривень. «Купіть у нас смачну ковбасу! Ваш чоловік смакуватиме з пивом, — припрошує продавець Дмитро. — Ще маємо ковбасу до вина, до віскі». «А у вас є ковбаса до шампанського?», — жартома запитала. «Звісно, є! — впевнено відповів продавець. — Рекомендую пармезанову!».
На ринку багато медових товарів. Баночка прополісного меду (250 мл) — 75 гривень, півлітрова банка липового — 90 гривень, гречаного — 75. Медові настоянки — від 150 гривень за півлітрову пляшку. На ринку можна випити кави — 30 гривень за філіжанку, квасу — 20−25 гривень за склянку.
Містяни активно купують домашні фрукти. До ятки з фруктами із Мостиського району навіть вишикувалася чимала черга. Теж стаю у чергу. Персики — 35 гривень за кілограм, жовта порічка — 30. Пакетик сушеної суниці (до чаю) — 50 гривень, а варення з лісових ягід — 150 гривень за півлітрову банку. У попиті — варення з пелюсток троянди (ружі). За баночку просять 70 гривень. Трояндова вода — 150, малиновий оцет — 120, сухе вино з жовтої малини — 200.
Органічні огірки — 25 гривень за кілограм, кабачки — 12, капуста кольрабі — 20, пучок будь-якої городньої зелені — 10. Ціни такі, як на ринках Львова. «Продаємо якісні органічні овочі за ціною неорганічних, — сказав продавець Олексій. — Хочемо зробити львів’янам подарунок, пригостити хорошим товаром за доступну ціну».