Передплата 2024 «Добра кухня»

Сир – до ранкової кави, ковбаса – до шампанського

На площі Ринок вперше запрацював фермерський ярмарок, де продають органічні продукти

Як за давніх добрих часів у самому серці Львова — на площі Ринок — продають городину та інші смаколики до столу. Фермерський ярмарок органічних продуктів працюватиме щосуботи до кінця літа. Таке рішення ухвалив виконавчий комітет Львівської міської ради. Що цікаво — мерія пішла підприємцям (їх на ярмарку два десятки — з різних районів Львівщини. — Авт.) назустріч. Вони не платитимуть орендну плату. Організатори ярмарку — ТзОВ «Львівські ярмарки» та сільськогосподарський дорадчий центр «Фермерська країна».

Ярмарок працює під традиційним гаслом «Купуй львівське!». Журна­лістка «ВЗ» теж завітала на площу Ринок, аби придбати чогось смачнень­кого, пошукати оригінальні товари, по­спілкуватися з покупцями і продавцями.

…Покупців чимало, люди зацікав­лено зазирають у ятки, з задоволен­ням дегустують крафтові сири, ковба­си, настоянки… На кожному прилавку — обов’язкові антисептики та одноразо­ві рукавички.

Серед умов ярмарку — щоб під час торгівлі разом з продавцем працював власник ферми. Він має рекламувати свій товар, розповідати покупцям ви­робничі секрети. Пані Надія — власни­ця сироварні з Пустомитівського райо­ну. На ярмарку продає крафтові сири «Цісарський», «Чечіл», «Аркан», «Ска­морца»… Ціни трохи нижчі за магазинні — 300−600 гривень. «А ви любите кавува­ти? — запитала мене Надія. — Маю хо­роший сир до ранкової кави, який тане у роті. Це коров’ячий сир „Прем'єра“ з підкопченою скоринкою. Кілограм ко­штує 320 гривень. Такий десерт до кави — не гірше за „Тірамісу“. Раджу їсти цей сир з кислим варенням. Дуже сма­кує до доброї міцної кави». Скуштува­ла, справді смачно. Вирішила придбати шматочок, аби пригостити рідних. За­платила 120 гривень.

Поруч продають ковбаси на будь-який смак і гаманець. Складники ков­баси оригінальні — апельсинова з бі­лим вином, з в’яленими оливками та помідорами, з пармезаном, з папри­кою, з грибами… У середньому ковба­си по 600 гривень. «Купіть у нас смачну ковбасу! Ваш чоловік смакуватиме з пи­вом, — припрошує продавець Дмитро. — Ще маємо ковбасу до вина, до віскі». «А у вас є ковбаса до шампанського?», — жартома запитала. «Звісно, є! — впев­нено відповів продавець. — Рекомендую пармезанову!».

На ринку багато медових товарів. Ба­ночка прополісного меду (250 мл) — 75 гривень, півлітрова банка липового — 90 гривень, гречаного — 75. Медові на­стоянки — від 150 гривень за півлітрову пляшку. На ринку можна випити кави — 30 гривень за філіжанку, квасу — 20−25 гривень за склянку.

Містяни активно купують домашні фрукти. До ятки з фруктами із Мостись­кого району навіть вишикувалася чима­ла черга. Теж стаю у чергу. Персики — 35 гривень за кілограм, жовта порічка — 30. Пакетик сушеної суниці (до чаю) — 50 гривень, а варення з лісових ягід — 150 гривень за півлітрову банку. У попиті — варення з пелюсток троянди (ружі). За баночку просять 70 гривень. Трояндова вода — 150, малиновий оцет — 120, сухе вино з жовтої малини — 200.

Органічні огірки — 25 гривень за кі­лограм, кабачки — 12, капуста кольра­бі — 20, пучок будь-якої городньої зеле­ні — 10. Ціни такі, як на ринках Львова. «Продаємо якісні органічні овочі за ці­ною неорганічних, — сказав продавець Олексій. — Хочемо зробити львів’янам подарунок, пригостити хорошим това­ром за доступну ціну».

Схожі новини