Передплата 2024 «Добра кухня»

У «Солодкої феї» з’явилися помічниці

Студенти економічного факультету 11 квітня провели благодійний ярмарок. Зібрані кошти підуть на закупівлю машини для перевезення тіл наших захисників, які віддали життя за волю України

"Солодка фея" Олександра Юрченко. Фото автора
"Солодка фея" Олександра Юрченко. Фото автора

Доцент кафедри обліку й аудиту Львівського національного університету імені Івана Франка Олександра Юрченко, яку українські захисники давно називають Солодкою феєю через її смачнющі «солодкі патрони», які вона передає постійно на фронт, ще відома, як учасниця багатьох благодійних заходів на підтримку ЗСУ. А 11 квітня Олександра Богданівна разом зі студентами організувала благодійний ярмарок у фоє факультету, що на проспекті Свободи. Туди свої смаколики принесла не лише Солодка фея, а й самі студенти, які збирають кошти на купівлю машини для перевезення воїнів, які віддали життя за волю і незалежність України.

— Студентство зараз є практично основною групою моєї підтримки у виробництві «солодких патронів», — розповіла журналістці «ВЗ» пані Олександра.

— Коли я знайомлюся з новою групою, називаю ім'я, прізвище і посаду. А також додаю, що моє друге ім'я і мій офіційний позивний «Солодка фея». Розповідаю, що я волонтер, приношу на заняття в аудиторію свої солодощі і частую студентів. Мені важливо тим дітям показати, що ми робимо у час війни. Не тільки прості люди можуть підтримувати наших захисників, а й академічна спільнота і студентство у тому числі. Мабуть, цей своєрідний підкуп спрацював, діти почали мені допомагати — часто, коли приходжу в аудиторію, на столі на мене чекають сухофрукти, горіхи, какао, шоколад, цукор, мед… І навіть приносять домашні яйця.

— Ярмарок, який проводите сьогодні, перший за час повномасштабного вторгнення?

— Ні. Перший такий ярмарок відбувся торік на День святого Миколая. Це був подарунок від студентства мені. Щоразу, коли приходжу на пари, показую відео з фронту, де військові мені дякують за солодкі патрони. У мене є навіть таке відео — за два дні після виходу Авдіївки 3-тя штурмова дякувала за солодкі патрони. Туди їздить наша волонтерська команда. За два дні до благодійного ярмарку голова студради Галина Вергун каже: «Ми так мало про вас знаємо. Ви — активна благодійниця, а ми майже нічого про вас не знаємо». І вони самі все напекли-наготували, організували благодійний ярмарок, кошти з якого передали Солодкій феї на виробництво солодощів.

Студентки готуються до ярмарку.
Студентки готуються до ярмарку.

 — Багато назбирали?

— За три перерви зібрали 14 тисяч гривень. За ці гроші ми з мамою накупили продуктів і напекли понад 100 кілограмів солодких патронів. До цієї випічки я ще залучила дівчаток, які брали участь у цьому ярмарку. Мене це зворушило і додало ще більшого ентузіазму. Місяць тому у нашій організації з’явився новий волонтерський збір. Знаємо хлопців, які щотижня перевозять машиною на щиті тіла від лінії фронту сюди — для поховання та для ідентифікації. Їхня машина повністю зношена, вже не придатна на далекі рейси. Ми підняли питання збору коштів на закупівлю нової машини для цієї справи. Активно збирали кошти протягом 10 днів, були залучені друзі, родичі. Але на цьому збір зупинився. І тоді я звернулася до студентської спільноти. І вони відповіли: «Лесю Богданівно, ми все зробимо». І 1 квітня діти провели стенд-ап, запросили коміків (колись це був День сміху). За кілька годин діти зібрали 10 500 гривень, які відразу ж було перераховано на банку для закупівлі цієї машини. І от тепер — цей ярмарок. А проводимо ми його на двох локаціях. І кошти, які зберемо, надішлемо на банку на придбання машини.

У перерві рух у фоє пожвавився.

На перерві.
На перерві.

Хтось купував солодощі і біг на пару, інші, знаючи, з якою метою проводиться ярмарок, просто кидали кілька гривень у банку.

Голова студентської ради Галина Вергун розповіла, що такий ярмарок проводять вдруге.

Голова студради Галина Вергун.
Голова студради Галина Вергун.

— Вперше ми провели ярмарок взимку, — каже Галина. — Це була наша ініціатива. Олександра Богданівна відразу пристала на нашу пропозицію. Вона — щира людина, відкрита до нових починань. Ярмарок пройшов успішно. А цього разу ми об'єдналися заради того, щоб закрити дуже важливий збір. Тут є смаколики, які випікали студенти, нам також допомогли спонсори, які дали свою продукцію безкоштовно на проведення ярмарку.

Медові пряники з написом «Дякую ЗСУ» та еклери із заварним кремом продавала студентка ІІ курсу економічного факультету Дарія Сівець. Вона сама їх спекла.

Дарія Сівець та її пряники.
Дарія Сівець та її пряники.

— Мій двоюрідний брат Владислав уже два роки у полоні, — розповіла журналістці «ВЗ» Дарія. — Він з побратимами були першими, хто зустрів ворога на околицях Маріуполя. Його взяли у полон на заводі Ілліча. 12 квітня буде два роки від того страшного дня.

Вперше у благодійному ярмарку Дарія взяла участь торік у грудні. Вона також пекла пряники, правда, вони були розмальовані до різдвяно-новорічних свят. Дівчина спекла з власних продуктів тоді 40 штук. Тепер трішечки менше. Усі кошти з її випічки йдуть на придбання автомобіля, на який ще відкрито збір.

А тим часом…

За три перерви студенти зі Солодкою феєю зібрали 31 тисячу гривень.

Схожі новини