Передплата 2024 «Добра кухня»

Крафтовий сир — 850 гривень, пляшка українського вина — 900

У Львові запрацював ярмарок смаку

Фото авторки
Фото авторки

У суботу, 8 червня, у дворику Палацу мистецтв відкрили Львівський ярмарок смаку, який проводять другий рік поспіль. В такий спосіб обласна влада спільно зі швейцарськими партнерами пропагують серед українців натуральні здорові продукти, які повинні бути у щоденному раціоні. На ярмарку смаку 50 виробників з різних регіонів України продають свою крафтову продукцію: меди, чаї, соки, сири й інші молочні продукти, пастилу, крупи, олію, джеми, м’ясні вироби… Ярмарок організували для підтримки малих та середніх виробників сертифікованих органічних, крафтових виробників. Тут і дегустації від учасників ярмарку, і майстер-класи та вікторини, і розваги для дітей…

…На ярмарку товарів на будь-який смак і гаманець. І покупців у суботу традиційно багато. Найбільше крафтових сирів — 13 виробників зі всіх куточків України, зокрема Львівської, Рівненської, Волинської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Київської, Одеської областей. Кожен сировар пропонує на продаж сири, які раніше отримували нагороди на міжнародних конкурсах. Цими сирами виробники щедро пригощають покупців ярмарку під час дегустацій.

Оскільки це якісний крафт, а не мас-маркет, ціни на сир вражають… Витримані кольорові сири з коров’ячого молока (додають натуральні харчові складники) — 850−950 грн за кілограм, козячі та овечі сири ще дорожчі.

Гарбузовий витриманий сир (помаранчевого кольору) — 850 грн. Така сама вартість зеленого сиру, для кольору сировари додають хролофіл. Сирні кульки зі спеціями — 60 грн за штуку. Це ручна робота, виготовлені зі свіжого коров’ячого сиру. Є пармезан з базиліком та в‘яленими томатами — 1000 грн.

Вперше на ярмарку смаку торгують посудом та предметами для нарізки сирів. Спеціальний ніж для нарізки твердих сирів — 532 гривень.

Какелон для фундю (альпійський сир, який нагрівають на вогні в посудині до рідкого стану та їдять зі шматочками хліба) — 2196 гривень. Порцелянова посудина для запікання у духовці сиру Камамбер — 814 грн.

До сиру годиться хороше українське вино. На ярмарку торгують популярними марками вина з усіх виноробних регіонів України. За пляшку правлять 300−800 гривень, найдорожче — 930 грн. Це біле колекційне вино сорту Шардоне з Одеської області. Його виготовили з урожаю 2022 року. Крафтовий виробник опублікував на етикетці свої принципи незламності: «Особлива лінійка для кожного українця. Після повномасштабного вторгнення рф наша крафтова виноробня не припинила свою роботу. Це особливе вино Шардоне».

Для поціновувачів грибів, виробник консерв з Івано-Франківщини презентував на ярмарку банки маринованих білих грибів, опеньок, лисичок та різноманітних намазанок з грибів. За банку правлять 60−80 гривень. Зауважила, попит на карпатські лісові дари доволі високий.

Серед товару можна знайти органічні крупи з Київщини вартість 40−90 гривень за менш, як кілограмову упаковку. Упаковка органічних кукурудзяних паличок — 50 грн. Серед активних дегустаторів паличок — діти.

Ковбасні нарізки у вакуумному упакуванні - 150 грн. Органічні курячі яйця — 50 гривень за десяток.

Трав’яні чаї з пелюстками троянд — 80−85 гривень за упаковку. Їх виготовляє крафтовий виробник з Тернопільщини. Шоколад з Полтавської області - 65−150 грн. Продавці кажуть, шоколад виготовлений з натуральних какао-бобів.

Крафтовий виробник з Одещини торгує на ярмарку смаку консервами баклажанної ікри, вʼяленими помідорами, аджикою. Банка овочевої смакоти — 135−180 гривень. Також на їхньому стелажі незвичний товар — яскраві шкарпетки по сто гривень за пару. На етикетці пише, що це органік. Одесити вміють вразити, насамперед оригінальною подачею товару.

Схожі новини