Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Володимир Зуб: «Ми ще першого піку захворюваності не пройшли…»

У Львові з робочим візитом перебував міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Про кадрові зміни за результатами цього візиту, про зустріч керівників медичних закладів міста, про нововведення, які обговорювалися на робочій нараді з міністром, про кількість хворих у Львові та області, — про це та інше кореспонденту «ВЗ» розповів головний медик Львова, начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

— Наразі єдиний наслідок візиту міністра до Львова -він звільнив генерального директора лабораторного центру МОЗ України Романа Павліва. Ви можете це прокоментувати?

— Про це під час візиту міністра озвучено не було. Говорили про роботу лабораторного центру, про великі навантаження на центр, про черги на результати. Про звільнення Павліва ніхто нічого не говорив. Та це і неможливо, оскільки Роман Павлів на лікарняному.

— У яких медичних закладах Львова побував міністр охорони здоров’я України?

— Відвідав чотири медичні заклади. Спочатку побував у Львівській обласній клінічній інфекційній лікарні, потім у Західноукраїнському спеціалізованому медичному центрі, у 8-ій міській клінічній лікарні, а також зустрівся з колективом Центру легеневого здоров’я. Медики запитували у міністра про підвищення заробітної плати. Після зустрічі з колективом Центру легеневого здоров’я відбулася робоча нарада за участі міністра, голови облдержадміністрації, обласної ради, міського голови, начальників управлінь департаментів і головних лікарів лікарень, які надають допомогу хворим з коронавірусною інфекцією. Дійшли висновку, що у зв’язку з підвищеною захворюваністю пом’якшувати карантин категорично не можна, навпаки слід посилити контроль за виконанням тих вимог, які вже існують. Міністр розповів, що коли вийшов з готелю у Львові, побачив на автобусній зупинці і у маршрутці близько п’ятнадцяти осіб. Десятеро були у масках, п’ятеро пасажирів маршрутки — без масок. Якщо хтось з тих п’яти був інфікованим, то вірус поширився на весь автобус. Міністр наголосив на тому, що необхідно посилити заходи контролю, створивши моніторингові групи, і стежити за тим, щоб у барах, ресторанах, церквах, громадському транспорті й інших закладах, де є багато людей, дотримувалися вимог обмежень.

— А штрафувати порушників?

— На цьому не акцентувалося, але про це теж говорили. Що має бути контроль, посилена комунікація з людьми: фахівці повинні людям пояснювати, як правильно дотримуватися вимог, і для чого це робиться. Коронавірус нікуди не дінеться, з ним треба навчитися жити. Говорили про те, що COVID-пакети, запропоновані НСЗУ до підписання медичним закладам, які насамперед стосуються зарплати медперсоналу, потребують корекції. Адже медичні заклади недоотримують грошей у повному обсязі. Міністр пообіцяв, що у міністерстві доопрацюють ці пакети, щоб медики отримували правильні доплати за ті навантаження, які мають на робочому місці. Люди отримали доплати за додаткове навантаження, але ці суми недостатні. Повинна бути визначена оплата за кількість пролікованих хворих. Про це говорили усі головні лікарі, адже COVID- пакети некоректні і над ними потрібно попрацювати, щоб медики отримували належну фінансову винагороду за свою працю. Очільниця НСЗУ Оксана Мовчан погодилася з тим, що мають відбутися зміни у цих контрактах. Також говорилося про те, що усім медичним закладам потрібно бути готовими до прийому пацієнтів. Йдеться не тільки про Львівщину, а й про всю Україну, бо коронавірус є всюди, і такі пацієнти можуть бути у кожному медичному закладі. Кожен медзаклад має бути готовим до прийому таких пацієнтів. Щоб хворого не переводити в іншу лікарню, а надавати допомогу там, де госпіталізований. Наприклад, у пацієнта стався інсульт і виявили одночасно коронавірус. Насамперед лікують інсульт і нікуди не переводять в інший медичний заклад, але повинні медики отримувати доплату, як за лікування коронавірусного пацієнта. Є травми, політравми й інші ургентні стани. Тобто пацієнти можуть поступати у лікарні, не знаючи про те, що мають коронавірусну інфекцію. Так може відбуватися у кожній лікарні, тому кожен медичний заклад повинен бути готовим до прийому таких пацієнтів. Міністр сказав, що регіонам, у тому числі й Львівській області, передадуть засоби індивідуального захисту. Але конкретно що, коли і в яких кількостях, озвучено не було.

— Львівщина займає перше місце в Україні за виявленням нових хворих…

— Там, де більше обстежують, там і цифри вищі, і позитивних результатів є більше. Не можу дати пояснення, чому у Дніпрі, Харкові чи Одесі нема такого рівня захворюваності. Думаю, хворі там теж є… Не вірю, що люди ходять на пляжі, гуляють, а хворих нема. Ми тестуємо усіх, хто поступає з симптоматикою ковіду. Якщо б ми не тестували, то і цифр таких не було б. Усіх, хто має ГРВІ чи ознаки пневмонії, у кого є клінічна картина з симптоматикою, ми обов’язково тестуємо на коронавірусну інфекцію. У більшості з цих хворих виявляємо позитивний ПЛР.

— Що потрібно зробити, щоб у Львові епідемія пішла на спад?

— Жорстких обмежень у Львові зараз точно не введемо. Має бути посилено комунікацію з населенням, фахівці повинні пояснювати людям, чому потрібно мити руки, ходити у масках і зберігати соціальну дистанцію. Щоб люди не розслаблялися і дотримувалися вимог карантину. Також потрібно своєчасно ізолювати пацієнтів, які були у контакті, або які захворіли. Як би важко не було, необхідно виконувати ці правила. Тоді все налагодиться. Треба навчитися жити в умовах коронавірусної пандемії і не легковажити, бо ціна висока за легковажне ставлення: не усі виживуть після зустрічі з цим вірусом. Станом на сьогодні у Львівській області летальність 3%, у Львові — 2, 5%. Тобто три особи зі ста помирають від коронавірусу. Переважно це люди старшого віку чи з супутніми патологіями. Молоді хворіють теж, але здебільшого виживають.

— Власне молодь найбільше розносить вірус…

— Так. Треба молодим пояснювати, що вони легковажать і можуть принести «корону» батькам, дідусям, бабусям, які тяжко хворіють, і їх важко врятувати.

— Де найгірша ситуація у місті?

— Нема такого поділу. Всюди є інфіковані хворі. Виявляємо і в комунальних, і в приватних закладах. Лікарні заповнені, але нема такого, щоб хворий перебував у коридорі чи на вулиці, хоча вже відчуваємо напруження, тому на зустрічі керівників з міністром прийняли рішення розширювати можливості прийняття більшої кількості хворих. Говорили про те, щоб усі лікарні готові були до прийняття ковідних хворих для того, щоб госпітальна база справилася і не сталося колапсу.

— За минулі два тижні різко зросла захворюваність?

— Так. Була черга на ПЛР-обстеження і зараз маємо результати, але ще є й нові обстеження, тому кількість вища. З 200 свіжих аналізів 120 позитивні. Плато у захворюваності, яке було у травні, піднялося, фіксуємо більшу кількість хворих. Ми ще першого піку захворюваності не пройшли. Тільки йдемо на підйом і від нас залежить, яким цей пік буде: різкий чи поступово наростаючий. Перебуваємо на етапі підйому до першого піку.

— Зараз відновлюються міжміські транспортні сполучення, автобуси до сіл, маршрутки. Це додаткові ризики.

— Їх треба відкривати, тому що є нелегальні перевезення, які важко проконтролювати. Принаймні власника маршруту можна проконтролювати на виявлення кількості пасажирів, наявності у них масок. Приватні перевезення, яких тепер є багато, проконтролювати нереально. У мінівенах, наприклад, вісім осіб — це сім’я чи перевозять людей, — спробуй доведи. Тому краще все узаконити і контролювати правильно. Неможливо, звичайно, сидіти вдома на карантині, але принаймні виходиш з дому, — одягни маску, а прийшов — помий добре руки. У поліклініках, як і у магазинах, має бути дистанція між людьми. Тобто прийшов здавати аналізи, а є люди перед тобою, — відійди на два метри і чекай своєї черги. Так має тепер бути всюди у громадських місцях.

Схожі новини